Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

En Gud kommer på besök

Publicerad 2019-02-03 12:00:00 i Allmänt,

Forever Loving Jah

Bob Marley and the Wailers I 1980 

forever, yes
and forever!

Det är inte alltid så lätt att vara Gud. Klockan halv två på eftermiddagen, torsdagen den 21 april 1966, landade Haile Selassies flygplan på Palisadoes airport i Kingston, Jamaica. Haile Selassie I, Kejsare av Etiopien, lejonet av Judah, kung av alla kungar och inte minst ättling i rakt nedstigande led till självaste kung Salomo, var egentligen på statsbesök i Trinidad och Tobago. Men han hade blivit övertalad av Jamaicas regering att även göra en avstickare till det karibiska grannlandet.

På flygplatsen väntade över 100 000 fromma rastafaris som samlats kring flygplanet efter det hade taxat in. De hade strömmat in till Palisadoes från alla delar av Jamaica ända sedan onsdagsmorgonen. De hade kommit med buss, på cykel eller till fots av en enda anledning; att äntligen få se Guds utvalde – frälsaren – Haile Selassie.

Slumkvarteren i Kingston var mer eller mindre tömda på folk. Alla var på flygplatsen för att få se en skymt av kejsaren. De församlade människorna sjöng lovsånger, kastade smällare och höll upp banderoller för att hylla Selassie. Det var kort sagt feststämning.

När planet var på plats vid terminalen tryckte folket på. Alla ville röra vid den svarte Messias. Men när flygplanstrappan sattes på plats på planet, passade inkallad polis på att mota bort folkmassan. Till slut öppnades flygplansdörren. I den lilla gluggen som sakta vidgades kunde de församlade se en liten, blek man. Haile Selassie kikade skräckslaget ut och tog försiktigt ett steg ut på flygplanstrappan. Sen fick han nog. Till allas förvåning vände han snabbt tillbaka in i flygplanet och vägrade komma ut (!).

Efter att ha blivit övertalad av Jamaicas regeringstjänstemän lämnade han efter en halvtimme planet och blev snabbt och utan hälsningsceremonier eskorterad in till huvudstaden. Resten av det fyra dagar långa statsbesöket förlöpte lugnt. Haile Selassie verkade trivas ganska bra på den karibiska ön. Vid ett flertal tillfällen kom frågan om hans påstådda gudomlighet på tal. Men varje gång dementerade Haile Selassie å det bestämdaste att han skulle vara någon form av gudomlighet. Men folk på Palisadoes airport var säkra. Det var deras Messias som hade uppenbarat sig.

Inom rastafarireligionen är Haile Selassie en gud, eller rättare sagt en Messias; en svart Messias. Haile Selassies riktiga namn är Ras Tafari Makonnen (Haile Selassie är hans kristna namn och betyder Treenighetens Kraft). För att komma underfund med hur rastaanhängarna kommit fram till hans gudomliga status måste man gå bakåt i tiden.

Den 2 november 1930 kröntes Haile Selassie till Etiopiens kejsare i St Georgekatedralen i Addis Abeba under enorm pompa och ståt. Inga resurser hade sparats åt kröningen. Hans fullständiga titel var Kejsare Haile Selassie, kungarnas kung, Herrarnas herre, lejonet av Judah samt Guds utvalde.

Kröningen fick en enorm medial uppmärksamhet. Överallt i världen visades journalfilmer från firandet och tidskriften Time gjorde två stora reportage om evenemanget. Även i Kingstons slumområden väckte kröningen av en afrikansk kung starka känslor. Vid den här tidpunkten, i början av 1930-talet, var rastafarirörelsen i sin linda. De idéer som sinom tid skulle bilda en egen religion var i full swing i Jamaicas fattigare områden.

Rastafaris räknar sitt ursprung från en Israels tolv ursprungliga stammar (lyssna på ”The Israelites” med Desmond Dekker) som fördrevs ur landet av egyptierna. En av stammarna hamnade i Etiopien. Och det är dess medlemmar som rastafaris ser som sina förfäder. Etiopien hade ett enormt symbolvärde för svarta runt om i världen. Det var det enda land i Afrika som inte hade koloniserats och kungarikets rötter gick tillbaka till tidernas begynnelse. Etiopien finns bland annat omnämnt i Gamla testamentet. Haile Selassie själv hävdade att han i rakt nedstigande led var en ättling till Kung Salomo och hans drottning Saba.

Allt detta; kröningen och uppkomsten av rastafarireligionen, sammanföll med Marcus Garveys ”Back to Africa”-kampanj. När plötsligt den lille Haile Selassie (han var bara 1,62 meter lång) dök upp på scenen kom han i precis rätt läge. Rastafarianhängarna kopplade genast ihop Selassie med Marcus Garveys profetia: ”Look to Africa, for the crowning of a Black King; He shall be the redeemer.”

Man summerade Garveys profetia med sina egna tolkningar av texten i uppenbarelseboken. Allt blev med en gång logiskt. Haile Selassie var den Messias som stod omnämnd i bibeln och nu hade han dykt upp på jorden för att frälsa världens alla svarta och föra dem tillbaka till moderlandet Afrika.

Haile Selassie själv var i högsta grad en mycket jordbunden person. Som regent i land med tolv miljoner invånare, indelade i hundratals stammar med 70 olika språk som mer eller mindre fortfarande levde i svunna tider stod han med ena foten i nutiden och den andra i medeltiden.

Selassie gjorde ambitiösa försök att modernisera landet. Bland annat avskaffade han slaveriet. Han byggde vägar, kommunikationer, skolor och sjukhus. Men att förvandla Etiopien till en modern nation var en övermäktig uppgift för Ras Tafari.

Samtidigt får man inte glömma att Haile Selassie var en diktator. Varken bättre eller sämre än andra diktatorer vid den här tiden. Haile Selassie var staten Etiopien. Han var en enväldig statschef som själv valde ut vilka som skulle sitta i parlamentet, där han var den enda person som hade rätt att tala. Politiska motståndare kunde kallt räkna med medeltida bestraffningar som stympning.

I västvärlden betraktades han mest som en exotiskt inföding. Selassie reste runt en hel del i världen (han var den förste etiopier som flög) och talade ofta i Nationernas Förbund och senare i FN. Men bakom ryggen på honom skämtade de andra statscheferna om ”niggerkungen”.

Hur såg då Haile Selassie på sin roll som Messias? Ras Tafari var själv under hela sin livstid en from anhängare av den etiopiska ortodoxa kyrkan. Han avvisade bestämt alla förslag att hans skulle vara en gudomlighet. Tvärtom underströk han ofta att han var en vanlig människa precis som alla andra. Haile Selassie var väl medveten om Rastafarikulten på Jamaica och betraktade den med en viss nyfikenhet.

På Jamaica stärktes dock den etiopiske monarkens ställning som gudomlighet efter statsbesöket - snarare än tvärtom. Bland åhörarna på Palisadoes airport den här aprildagen i mitten av 60-talet fanns Rita Marley. Bob arbetade vid den här tidpunkten i Wilmington, USA. Det sägs att Rita fick en religiös uppenbarelse när hon skådade den lille kejsaren. Från den dagen var hon en trogen anhängare av rastafarikulten. Många menar att det var Rita Marley som sedermera lockade in sin make i religionen.

Bland rastafarianhängarna kallas Haile Selassie för Jah Rastafari Selassie I eller det lite mer affektionabla "Jah Jah". Reggaegenren är fylld av lovsånger till ”Jah Jah”. Bob Marley har skrivit ett flertal låtar till hans ära. Bland annat kan nämnas ”War”*, ”Give Thanks And Praise” och ”Jah Live”. Men den låt som kanske bäst beskriver Bob Marleys förhållande till den svarte frälsaren är ”Forever Loving Jah” på albumet Uprising.

Som kuriosa kan nämnas att Bob Marley ofta brukade inleda sina konserter med en muntlig hyllning till ”Jah Rastafari ...”. Det är också Haile Selassies personliga emblem, lejonet med den etiopiska flaggan, som finns med på ett stort antal av Bob Marley & The Wailers album.

Kungarnas Kung själv fick en snöplig sorti från världsscenen. Under åren 1972-73 drabbades den etiopiska Wolloprovinsen av en stor svältkatastrof. Man beräknar att över 100 000 människor dog. Samtidigt fortsatte Haile Selassie att fira sin 80-års dag med ett överdådig kalas som om ingenting hade hänt. Men Selassies lyxiga leverne väckte folkets vrede. Den 14 september 1974 avsattes kejsaren i en kommunistisk statskupp. Året efter dog han i fångenskap. Det är osäkert om han mördades eller avled av naturliga orsaker. Lejonet av Judah begravdes i en omärkt grav.

 

 

 

 Look to Africa, for the crowning of a Black King; He shall be the redeemer.”

Marcus Garveys ”profetia” som ligger till grund för

Haile Selassies Messiasstatus bland rastafaris.

 

 

 

 Fler låtar av Bob Marley som hyllar Haile Selassie:

 

War” (*Texten till "War" är helt baserad på ett tal Haile Selassie höll i FN)

Give Thanks And Praise”

Jah Live”

 

Lyssna på låten här: 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela