Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Intermission: Vem är kvinnan?

Publicerad 2019-08-14 18:46:20 i Allmänt,

Vem är kvinnan på fotot på Black Sabbaths första album? Frågan har gäckat fans och forskare under decennier. Bilden är tagen framför Mapledurham Mill, en gammal kvarn från 1400-talet vid Themsen i Oxfordshire av skivbolagets albumdesigner Keith McMillan. McMillan gick under artistnamnet Marcus Keef och gjorde de flesta av Vertigos albumomslag vid den här tiden. Fotot är taget en kall vinterdag vilket tillsammans kompositionen (Keef använde en teknik som kallas: False colour photography för att få fram de röda, skära och gula färgtonerna) ger en kuslig effekt. Mitt i bilden står en spöklik ung kvinna helt klädd i svart och stirrar in i kameran. En milt sagt demonisk uppenbarelse. Men vem var hon? Ingen verkar minnas.

Enligt Tony Iommi dök hon upp backstage en tid senare efter en Black Sabbath konsert och presenterade sig. Men Iommi kan inte dra sig till minnes namnet. Enligt de som var med på fotosessionen var hon en modell/skådespelerska som hyrdes över dagen och kallades ”Louise”. Men ingen vet säkert. Ingen kommer ihåg.

Black Sabbaths självbetitlade album släpptes fredagen den 13 februari, 1970. Redan när albumet kom började det gå rykten om det märkliga omslaget. Det sas att kvinnan på bilden var en riktig häxa. Eller att fotot tagits vid en verklig ”svart sabbath”. Andra påstod att ”hon” egentligen var Ozzy i damkläder. Men det mest seglivade ryktet var att det inte deltog någon kvinna när fotot togs – hon dök upp när bilden framkallades ...

En av rockens största mysterier är fortfarande olöst. I åratal har man försökt identifiera modellen. Utan resultat. Så frågan kvarstår: Vem är kvinnan på bilden?

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela