Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Intermission: Rockhistoriens främsta gympalärare

Publicerad 2019-09-12 20:30:30 i Allmänt,

Apropå lärare. Rockhistoriens mest kände torde vara gympaläraren på Robert E. Lee High School: Leonard Skinner. Det var på just den här skolan i Jacksonville, Florida som de blivande medlemmerna i Lynyrd Skynyrd; Ronnie van Zant, Gary Rossington och Bob Burns gick. Skinner var en före detta militär som även arbetade som basketballcoach. Den flattopprydde Leonard Skinner gillade tuffa tag och stenhård disciplin. En ”No Nonsense” man ut i fingerspetsarna. Framförallt var han känd för sin nolltolerans mot långhåriga män.

Skinner höll stenhårt på skolans policy att eleverna skulle vara kortklippta. Många försökte dölja den långa manen genom att smörja in håret i vaselin. Men de avslöjades obönhörigt i duschen. Och det var efter att Gary Rossington och några av hans kompisar hamnade hos rektorn för sin frissa som de (i hämnd?) döpte bandet efter den barske gympaläraren. I en artikel från AP förklarade bandet:

It seems a physical education teacher named Leonard Skinner didn't cotton to long hair or loud music. A run-in with him helped get the boys suspended. As a way of getting back, they named the band for Skinner, changing the vowels to avoid a lawsuit and becoming famous enough to make the story a rock legend.”

Faktum är att Gary Rossington var så förbannad på Skinner att han några dagar senare tog med sig sin pappa till skolan för att protestera mot att han blivit uppkallad till rektorn och sedermera avstängd i några dagar. Pappan försökte förklara sonens långa hår med att det var en del av hans image som artist och att han faktiskt som sådan var delaktig i hela familjens försörjning. Skinner var totalt oberörd av det här argumentet. Han uppmanade istället Rossington att snagga håret och skaffa en peruk.

På grund av sin koppling med Lynyrd Skynyrd blev Skinner lite av en kändis. Något han tog med ro och gott humör. I efterhand har han ursäktat sin hårda attityd mot långhåriga med att han endast gjorde sin plikt och följde skolans reglemente. Med åren blev bandmedlemmarna goda vänner med Leonard Skinner. Vid mitten av 70-talet hade Skinner börjat jobba som husmäklare. Och på albumet Nuthin' fancy från 1975 tog bandet med en bild på Skinners mäklarskylt – med hans telefonnummer. Följden blev att tusentals Lynyrd Skynyrd fans över hela världen ringde upp den gamla gympaläraren. Men Skinner förlät dem för det hysset. Några år senare gjorde bandet en spelning på en bar som Skinner ägde. När han dog i september 2010 gav New York Times honom epitetet: "arguably the most influential high school gym teacher in American popular culture." Sämre eftermäle kan man ha.

 

Lyssna på en intervju med Leonard Skinner här:

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela