Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

På guidad tur med The Doors

Publicerad 2020-04-12 16:46:30 i Allmänt,

Soul Kitchen

The Doors I 1967 

Let me sleep all night in your soul kitchen
Warm my mind near your gentle stove

Direkt efter att ha avslutat college flyttade Jim Morrison till Los Angeles för att studera på filmprogrammet på UCLA. Han hyrde en lägenhet i förorten Venice Beach. Många säger att det här var den lyckligaste och mest kreativa perioden i hans liv. Lägenheten låg i en övergiven och ganska nedgången kontorsbyggnad. Morrison hade hela övervåningen för sig själv och han brukade ofta sitta ensam på taket till byggnaden, ta lite LSD och skriva dikter med utsikt över hela Venice Beach.

Under den här perioden skrev han nästan samtliga låtar till det som skulle bli The Doors första och andra album. Många av låtarna var inspirerade av omgivningarna. Morrison tillbringade en stor del av dagarna att vandra omkring i Venice Beach; på stranden eller längs med kaféerna i stan.

Ett bra exempel på det är ”Soul Kitchen”. Jim Morrison brukade ofta äta på Olivia’s Place på Main Street. Det var ett sunkigt, slitet diner med flagnande rosa fasad. Interiören var plastigt grön och rummet dominerades av de karaktäristiska båsen och en skinande jukebox i ena hörnet. Olivia’s frekventerades av många studenter från UCLA. Menyerna var handskrivna med blyertspenna.

Här serverades Soul food. Soul food för er som undrar är de svarta i USA:s (framförallt i den amerikanska södern) husmanskost. Den består allt som oftast av kyckling eller fläsk. I regel friterad. Bönor, ägg, lite majsbröd. Det är flottigt och gott. En bra och näringsrik måltid till en billig penning. Att maten hade sydstatsanknytning är något som definitivt måste ha tilltalat sydstataren Jim Morrison.

”Soul Kitchen” är dedicerat till Olivia’s. Jim Morrisons favorithak. Den kom med på Doors självbetitlade första album och blev snabbt en livefavorit. Nu var det inte bara Jim Morrison som gillade Olivia’s. The Doors trummis John Densmore ägnade ett helt kapitel åt restaurangen i sin biografi om bandet. Han beskrev Olivia’ som: ”an Amtrak dining car that got stranded on the beach”. Av Olivia’s finns dock inte mycket kvar. Restaurangen har sedan länge gått till förgängelsen. Det finns fler Doorslåtar som beskriver platser i eller omkring Los Angeles.

”Love Street” från Waiting For the Sun beskriver Rothdell Trail i Laurel Canyon. Där hade Jim Morrison och flickvännen Pamela Courson under en period en lägenhet. Området var populärt i hippiekretsar. ”There’s a store where the creatures meet” refererar till de hippies som passerade gatan för att handla i de närbelägna butikerna. Jim och Pamela brukade roa sig med att sitta på balkongen och titta på folklivet.

Även Morrison Hotel har funnits i verkligheten. Den låg på 1246 s. Hope Street i en av LA:s fattigare stadsdelar. Stället ”upptäcktes” av Ray Manzarek och hans fru när de var ute på en biltur i LA. Manzarek föreslog med en gång att hotellet skulle pryda omslaget till deras nyinspelade album Morrison Hotel. Hard Rock Café, som sedermera skulle ge namn åt en hel kedja, låg i korsningen mellan 5th och Wall street, även det ganska nergångna kvarter i LA. De bägge institutionerna blev en bra symbol för The Doors mer bluesigare sida.

”Roadhouse Blues” har också sin förlaga i Los Angelesområdet. Det var ett litet fönsterlöst ”Honky Tonk” vid namn Topanga Corral beläget precis som namnet antyder i Topanga Canyon Boulevard. Topanga Canyon var lite av en artistkoloni vid den här tiden med ett flertal av LA:s främsta rockstjärnor boende i dalen. Morrison hade själv ett litet hus i Topanga och han brukade flitigt frekventera baren. För att köra till stället var man tvungen att ta den smala och kurviga Topanga Canyon Boulevard vilket Morrison påminner om i frasen: ”Keep Your eyes on the road, your hands on the wheel”. På 60-talet var Topanga Corral ett riktigt kultställe med ständiga happenings. Även under 70-talet fortsatte den lilla baren att locka stora artister som Joni Mitchell, Neil Young, Taj Mahal och The Eagles. Tyvärr brann stället ner 1986. 

Idag finns bara ett fåtal av de platser och ställen som Morrison beskrev i sina sånger kvar. Där Olivia’s en gång stod, är det nu en surfshop. Men den sunkiga dinern är för evigt odödligjord. Ett ställe där man både kunde få sig något för magen och något för själen.

 

 

 ”An Amtrak dining car that got stranded on the beach”

                                                                 John Densmores beskrivning av Olivia’s i boken: Riders on the Storm: My life with Jim Morrison and The Doors.

 

 Lyssna på låten här:

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela