Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Talangfull pianist försöker gasa ihjäl sig för att slippa äktenskap

Publicerad 2020-12-06 15:45:00 i Allmänt,

Someone Saved My Life Tonight

Elton John I 1975 

You nearly had me roped and tied
Altar-bound, hypnotized

I nöd och lust heter det. Äktenskapet är ett heligt förbund skapad av Gud. Vissa gör vad som helst för att kunna knyta banden medan andra gör allt för att slippa. När det vankades giftermål för Elton John tvingades han till drastiska åtgärder för att få fortsätta tillvaron som ungkarl.

Under våren 1968 hade Elton John förlovat sig med en kvinna vid namn Linda Woodrow. Livet lekte. Elton Johns musikerkarriär var på uppåtgående. Efter att ha hoppat av Long John Baldrys band Bluesology hade han startat sin egen solokarriär. Elton John hade av sitt skivbolag parats ihop med en viss Bernie Taupin, som ägnade dagarna åt att skriva texter, och det visade sig vara en bra matchning. Elton och Bernie bokstavligen öste ur sig låtar och Elton John hade precis släppt sin första singel; ”I’ve been loving you”, som dock blev en flopp. Men nu var det alltså dags att stadga sig. Eller?

Elton John hade träffat Linda Woodrow ett halvår tidigare på ett gig Bluesology gjorde på Mojo Club i Sheffield. I sin självbiografi Jag Elton John beskriver han henne: ”Linda var kompis med klubbens diskjockey, som var en och fyrtio och kallade sig Mighty Atom. Hon hade inget jobb. Jag vet inte var hennes pengar kom ifrån – jag antog att hennes familj var förmögen – men hon var en kvinna som stod på egna ben.” Elton tillade att hon var ”rar”.

Efter att ha pratats vid efter spelningen hade de bestämt sig för att träffas. I något som Elton beskriver som ”misstänkt likt en dejt” Och den dejten hade lett till en annan dejt. Och plötsligt hade de börjat ses allt mer.

Nu hör det till saken att Elton John var en bra bit över 20 år och oskuld. Han var helt enkelt sexuellt oerfaren och osäker på sig själv. Elton hade i myndig ålder blivit ertappad av sin far med att onanera. Fadern hade givit honom några varningens ord om att man ”kan bli blind”* om man hänger sig åt sådant. Något som den något närsynte Reg Dwight tog på fullaste allvar.

Något sex förekom inte mellan Elton John och Linda. Överhuvudtaget ingen fysisk beröring. Nu var det inte helt ovanligt vid den här tiden att man väntade med sex till efter äktenskapet. Och Linda trodde antagligen att Elton Johns passivitet handlade om någon form av gammaldags ridderlighet från hans sida. Det var ingen stor sak.

Vid den här tiden bodde Elton John fortfarande kvar hemma hos mamma i familjens lägenhet i Frome Court. Bernie Taupin hade dessutom flyttat in och han och Elton sov i en våningssäng i Eltons pojkrum. Linda Woodrow hade under tiden fått jobb som sekreterare och när hon föreslog att de skulle flytta ihop, tackade Elton John ja med en gång. Han hade inget emot att lämna den slitna lägenheten i Frome Court och flytta hemifrån. Så Elton, Bernie, Linda och hennes chihuahua Caspar flyttade alla in i hennes nya lägenhet på Furlong Road i Islington.

Men redan nu hade Elton börjat få kalla fötter. Allt hade gått så snabbt. Förlovningen. Flytten. Elton hade inte hunnit känna efter vad han själv kände för. Vad värre var; Linda uttryckte tvivel på Elton Johns musikaliska inriktning. Woodrow var en stor fan av Buddy Greco; en nattklubbsartist som uppträdde i Las Vegas. En tredje klassens Frank Sinatra. En smörsångare som fick Engelbert Humperdinck att framstå som Johnny Rotten. Nu försökte hon övertala sin pojkvän att ta efter hans stil. Elton John rös vid tanken.

Linda och Elton förlovade sig på Eltons födelsedag under våren 1968. Det är oklart vem som friade till vem. Datum sattes upp för när bröllopet skulle gå av stapeln. Alla förberedelser gjordes. Man bokade präst och kyrka, hyrde festlokal, skickade iväg inbjudningskort. Elton John började bli allt mer kallsvettig. Alla varningsklockor som fanns ringde inne i hans huvud. Både hans mamma och Bernie var starkt emot både förlovningen och bröllopet.

Bernie gillade överhuvudtaget inte Linda Woodrow. Dels tyckte han idén om Buddy Greco var urusel och skulle förstöra allt som han och Elton John påbörjat. Dels hade Linda tvingat Bernie att ta ner en plansch med Simon & Garfunkel som han hade på väggen i sitt rum. Sånt gör man inte ostraffat.

Ju längre tiden gick, och ju mer bröllopet närmade sig. Ju mer panikslagen blev Elton John. Han hade tackat ja till äktenskap i en blandning av obeslutsamhet och konflikträdsla men nu stod det klar för honom att han absolut inte ville gifta sig. Han försökte ta upp frågan med Linda men hon lyssnade inte på det örat. Till slut fanns det bara en utväg:

Döden.

Elton var nu så desperat att han bestämde sig för att ta sitt eget liv. Möta sin skapare. Kasta in handduken för gott. Under en eftermiddag bestämde han sig för att gasa ihjäl sig. Alla var hemma i lägenheten. Linda låg och vilade och Bernie var på sitt rum när Elton gick in i köket. Han satte på spisen och la in sitt huvud i ugnen samtidigt som han tog farväl av den här världen. Av en slump råkade Bernie passera köket och det blev stor dramatik när han drog ut Elton från ugnen.

Hur pass allvarligt menat det här försöket var kan diskuteras. Nu hör det till saken att fönstret i köket var öppet. Spisen stod på den lägsta och Elton hade dessutom lagt in en kudde i ugnen för att han skulle ligga bekvämare. Det fanns inte ens kolmonoxid i rummet för att ha ihjäl en fluga.

I Jag Elton John beskriver han hur det uppstod någon form av förvirring i köket. Ingen kopplade Eltons självmordsförsök med det stundande bröllopet. Linda trodde att det berodde på att låten ”I’ve Been Loving You” hade floppat och Bernie fattade ingenting. Det dramatiska självmordsförsöket glömdes snabbt bort. Bröllopsplanerna fortskred. Och paret hade dessutom börjat leta efter en ny lägenhet i Mill Hill.

Elton John hade bestämt att hans gamla vän Long John Baldry skulle vara hans best man. Och när nu Dagen D började närma sig bestämde de sig för att ta en öl på klubben Bags O’Nails i Soho för att prata igenom detaljerna.

Long John Baldry var en milt sagt karismatisk person eller som Elton John beskriver honom. ”… med Long John Baldry i närheten blev saker och ting plötsligt väldigt mycket mer intressanta. Faktum är att om du någon gång skulle känna att livet börjar gå på tomgång, att det blivit lite mycket rutin, då kan jag fullt och fast rekommendera att du åker på turné ihop med en enormt excentrisk, 1,96 lång gay bluessångare med alkoholproblem. Du lär märka att det livar upp ganska avsevärt.”

De tog den ena ölen efter den andre och det blev allt fullare. Till slut tog Long John Baldry bladet från munnen: ”Men vad i helvete. Du bor ihop med en kvinna, vad är det för jävla skit? Vakna, se dig omkring. Du är bög. Du älskar Bernie mer än vad du älskar henne.”

Det samtalet blev en vändpunkt för Elton John i många bemärkelser. För första gången någonsin gick det faktiskt upp för honom att han faktiskt var gay. Han tyckte mycket om Linda Woodrow men han älskade henne inte. Och något giftermål skulle det inte bli.  Efteråt raglade han hem och gjorde slut med Linda. Det blev ett gräl av guds nåde och den här gången hotade Linda med att ta livet av sig.

Dagen efter, när Elton sovit ruset av sig, ringde han sina föräldrar som kom med en skåpbil och hämtade hans och Bernies saker. Elton John och Bernie flyttade tillbaka till pojkrummet i Fromes Court. Bernie kunde åter sätta upp sin Simon & Garfunkel-poster på väggen. De träffade aldrig Linda igen.

Några år senare skrev Elton John och Bernie Taupin en låt som beskrev händelserna de här eftermiddagen. Och det var ingen snäll beskrivning Bernie Taupin gjorde av Linda Woodrow. Han hade inte förlåtit henne för Simon & Garfunkelplanschen:

In the little room downstairs
Prima donna Lord you really should have been there
Sittin' like a princess perched in her electric chair

”Someone saved my life tonight” kom med på Captain Fantastic and The Brown Dirt cowboy. Låten berättar om självmordsförsöket den här dramatiska eftermiddagen. Captain Fantastic and the Brown dirt Cowboy var ett konceptalbum. Samtliga låtar på plattan är självbiografiska och handlar om Elton John (Captain Fantastic) och Bernie Taupins (Brown Dirt Cowboy) kamp i början av karriären för att slå igenom i en cynisk musikbransch. Det var också det sista albumet med originaluppsättningen av Elton John Band: Nigel Olson, Davey Johnstone, Dee Murray. Albumet anses allmänt som ett av Elton Johns bästa. ”Someone Saved My Life Tonight” var skivans enda singel och trots att den är närmare sju minuter lång gjorde den bra ifrån sig på listorna.

Linda Woodrow flyttade till USA där hon gifte sig och skaffade familj. I intervjuer har hon berättat att hon fortfarande hyser varma känslor för Elton John. Däremot kan hon inte förlåta Bernie Taupin för texten till ”Someone Saved my Life Tonight”.

I efterhand har det sagts att det var Long John Baldry som räddade Elton John under den där eftermiddagen i köket. Men det stämmer inte. Baldry var inte ens där. Däremot räddade han Elton Johns liv i en annan bemärkelse. Genom att få Reg Dwight att inse sin sanna sexuella läggning. Och att han aldrig skulle bli lycklig genom att förneka sina egna känslor**.

Slutet gott, allting gott. På grund av Long John Baldrys rådiga ingripande undvek Reg Dwight äktenskapet. På så sätt kunde Elton John fokusera på sin karriär och göra mängder av klassiska rocklåtar, britterna besparades en ny pinne i skilsmässostatistiken och framförallt; världen förskonades från en ny Buddy Greco.

”Apparently, I gave Elton some very good advice when he was in a pickle, and he wrote a song about it. But I still can’t figure out what the song is about.” 
                                                     I en kommentar för några år sedan avslöjade Long John Baldry att han inte hade något minne av kvällen då han räddade Eltons liv.
 

*Ryktet att onani skulle leda till blindhet kommer från den franske läkaren Samuel-Augustine Tissots bok: A Treatise in Diseases Produced by Masturbation från 1758. I boken lägger han fram ”bevis” på att onani inte bara kan leda till nedsatt syn utan i värsta fall till döden. Boken var en bestseller på sin tid och hans påståenden om onani och dess konsekvenser har envist levt kvar till våra dagar

**Nu är Linda Woodrow inte den enda kvinnan Elton John varit ihop med. Han har faktiskt både haft flickvänner och varit gift efter förhållandet med Linda. Men det är en annan historia.

 

Lyssna på låten här:

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela