Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Konceptkonstnär i penisbranschen

Publicerad 2020-05-03 17:38:00 i Allmänt,

Plaster Caster

Kiss I 1977 

The plaster's gettin' harder and my love is perfection
A token of my love for her collection

Cynthia Plaster Caster är den felande länken mellan en groupie och en konceptkonstnär. Hon har hittat sin egen nisch inom undergroundkulturen. Under flera decennier har Cynthia och hennes väninnor gjort otaliga avgjutningar av olika rockstjärnors erigerade penisar.

19-åriga Cynthias (vars riktiga namn är Cynthia Albritton) liv förändrades radikalt den dagen då hennes bildlärare gav klassen i hemläxa att göra en gipsavgjutning av något ”fast”. Få förstod då att hon skulle skapa en egen konstart av sin speciella hobby. Att göra avgjutningar av rockstjärnornas penisar. Vid den tidpunkten, i slutet av 60-talet, hade Cynthia redan börjat spendera lediga helger och kvällar i hotellkorridorer på jakt efter rockstjärnor. Hon och hennes väninna hade bestämt sig för att bli groupies. Plötsligt kom hon på hur hon kunde kombinera hemuppgiften med sitt fritidsintresse.

Cynthia gjorde några provavgjutningar på killar i bekantskapskretsen innan hon tog mod till sig och konfronterade medlemmarna i Paul Revere and the Raiders. Nu blev det emellertid ingen gipsavgjutning av någon av bandets medlemmar. De vågade inte ställa upp. Däremot blev hon av med sin oskuld. Till skolan kom hon istället tillbaka med en avgjutning av en zucchini.

Cynthia har blivit lite av en celebritet på grund av sin hobby. I intervjuer har hon berättat hur hon växte upp i ett katolskt medelklasshem i Chicago. Anledningen till att hon ville bli groupie var att hon ansåg att det borde finnas mer skäl att utöva sex än de rent reproduktiva. Tillsammans med sin väninna letade de upp rockstjärnor som vistades i Chicago. Med sig hade hon sin resväska med gips och gjututrustning. Den förste som ställde upp var ingen mindre än Jimi Hendrix.

”My friend followed Jimi Hendrix's limo in our car. We all tumbled out respectively and I just blurted out to Jimi who was standing there as big as life, ’can we plaster cast your Hampton Lick?’ which was Cockney slang for dick, which he knew. He said ’Yeah, I heard about you through the cosmos, c'mon up.’, berättar Cynthia i en intervju.

Sedan dess har samlingen med gipspenisar växt. Cynthia är noga med att betona att hon bara gör avgjutningar av artister hon gillar. Hon söker själv upp de som hon vill arbeta med. Med åren har hon förbättrat avgjutningstekniken. Det är inte helt okomplicerat att göra en avgjutning av en mänsklig lem. Inledningsvis experimenterade hon med både vax och lera, innan hon hittade det perfekta materialet; gips. Cynthia använder samma form av massa som tandläkare använder för tandavgjutningar.

Tillsammans med sina två väninnor Dianne och Barbara bildade de ett team - The Plaster Casters. De hade speciella t-shirts med sin egen logga som även återfanns på deras väskor som de bar all utrustning i. Medan en av tjejerna (den så kallade ”oral exciter”) såg till att artistens lem erigerades förberedde de andra två ett kärl med gipsblandningen. Kärlet kunde variera i storlek, från en vas till en plastmugg …

Allt som allt räknar Cynthia med att de erbjudit mellan 150 till 200 band sina tjänster. I de flesta fallen har rockstjärnorna ballat ur medan deras roadies entusiastiskt tog deras plats. Bland de artister som fått sin snopp förevigad av Cynthia kan nämnas: Noel Redding (Jimi Hendrix Experience), Eric Burdon (The Animals), Jello Biafra (Dead Kennedys) och Wayne Kramer (MC-5). En som däremot aldrig har fått sin penis avgjuten av Cynthia är Gene Simmons i Kiss. Men när han fick höra talas om Cynthias samling blev ha så inspirerad att ha skrev ”Plaster Caster” som kom med på albumet med det passande namnet Love Gun.

Kanske fascinerades Gene Simmons av Cynthia på grund av att han har själv ett liknande intresse. Han har tagit polaroidkort av samtliga kvinnor han har haft sex med. En fotosamling på tusentals kort som enligt de som sett dem, till och med skulle få Hugh Hefner att rodna.

I början såg Cynthia penisavgjutningarna bara som en kul hobby. De var först när Frank Zappa upptäckte hennes stora samling som han fick henne att inse att hon egentligen var en konceptkonstnär. Sedan dess har hennes penissamling varit utställd på ett flertal kända gallerier runt om i USA. Det har skrivits böcker och gjorts dokumentärer om Cynthia.

Idag är Cynthia i 70-års åldern och sysslar fortfarande med sin hobby. Numera har hon även utökat samlingen med ett stort antal bröstavgjutningar på kända kvinnliga rockstjärnor. Frågan är bara om det finns något kommersiellt värde på samlingen? Cynthia själv bryr sig inte. Hon har inga som helst planer på att sälja avgjutningarna utan betraktar dem som ren konst som ska få komma allmänheten till del. Vem vet, en vacker dag kanske vi får se Hendrix familjelycka på museum.

”When someone first alerted me to the song ’Plaster Caster’, I wasn’t too thrilled. It seemed like Gene Simmons wrote the song to make people think he’d been casted, which he most certainly never was. But years later when Evan Dando’s band The Lemonheads covered it, I started to notice how catchy the melody was. Nowadays, I’m all right with the song. Don’t LOVE it, but I like it. If it changed my life, I’m not aware of it.”

                          I en intervju 2014 avslöjade Cynthia Plaster Caster att hon hade blandade känslor för KISS hyllning till henne.

 

Lyssna på låten här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela