Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: #metoo 1986

Publicerad 2020-10-20 11:25:00 i Allmänt,

Apropå metoo. Av en händelse fick jag häromdagen höra Magnus Ugglas ”Fula Gubbar” från 1986. I låten häcklar han olika personer som var kända på Stockholms och Göteborgs innekrogar vid den här tiden och som uppträdde mer än lovligt gubbsjukt.

Det handlade om män i 50- och 60-års åldern med kulmagar och tupéer och med en smak för unga tjejer. Allt från småföretagare, finansmän, konstnärer, kulturpersonligheter till arrangörer av miss wet t-shirt-tävlingar. Dirty old men som bjöd knappt myndiga tjejer på narkotika, kladdade, lovade jobb och framgång - allt för att få ett ligg. Nu outade Uggla dem allihop till tonerna av Telemanns "Ceciderunt in profundum".

Magnus Uggla har alltid betraktats som rockens retsticka. Men i det här fallet var han långt före sin tid. 30 år före metoo. Det som på den tiden avfärdades som lite gubbsjukt, kallas nu för tiden för sexuellt ofredande. Uggla såg det ingen annan vågade se. Sa det ingen annan vågade säga.

Flera nöjesprofiler från 80-talet nämns i texten: Disco-Kaj från Göteborg, Bertil, Tärje, AD, Coco, Claes, Anders, Gunnar, Fredrik, Christer, Görsen och Lars.

Kommer ni ihåg de här personerna?

 

Lyssna på låten här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela