Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Möte i hissen

Publicerad 2018-10-21 18:44:54 i Allmänt,

Chelsea Hotel #2

Leonard Cohen I 1974

you were talking so brave and so sweet,
giving me head on the unmade bed,
while the limousines wait in the street

Ett av rockvärldens mest berömda möten ägde rum en vinternatt 1967 i en hiss på det anrika Chelsea Hotel på Manhattan. Det sunkigt fashionabla Chelsea Hotel är kanske New Yorks mest kända hotell; hemvist för mängder av konstnärer, musiker och artister. Den tolvvånings röda tegelbyggnaden vid korsningen av 222 West och 23rd Street uppfördes 1883. Redan från starten var det omtalat eftersom det då var miljonstadens högsta byggnad. Med åren blev det ett näste för all världens freaks och bohemer.

 Att kalla Chelsea Hotel för ett hotell är egentligen fel. Det är knappast ett ställe där man får ett rum för natten. De som bor här gör det i regel permanent under längre perioder. Åtskilliga kändisar har vandrat omkring i dess slitna korridorer. Det var här Arthur Clarke skrev sin berömda 2001: A Space Odyssey. Det var också på Chelsea Hotel som Dylan Thomas dog av alkoholförgiftning och Sid Vicious (sannolikt) mördade sin flickvän Nancy Spungen.

 Vid tiden då det här mötet utspelade sig var Chelsea Hotel residenset nummer ett för den spirande undergroundkulturen i New York. Med sin dekadenta stil och de anställdas liberala drogpolicy passade det rockartisterna som handen i handsken. Samtidigt som Leonard Cohen, bodde här även Joan Baez, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Allen Ginsberg, Kris Kristofferson och inte att förglömma; Janis Joplin.

Den här natten kunde Leonard Cohen inte sova och han hade varit ute på stan, tagit sig en hamburgare, vandrat omkring längs med gatorna. På väg tillbaka till rummet stötte han på Janis Joplin i hissen. Enligt Cohenbiografin Various Positions utspelade sig följande dialog:

LC: Are you looking for someone?

JJ: Yes, I’m looking for Kris Kristofferson

LC: Little lady - you’re in luck. I’m Kris Kristofferson.

 Nu hör det till saken att Leonard Cohen är flera decimeter kortare än Kris Kristofferson och dessutom inte det minsta lik. Men var gjorde det. Janis Joplin föll omedelbart för den notoriske kvinnokarlen Cohen och tio minuter senare gav hon honom en avsugning på sitt hotellrum.

 Det var först efter Janis Joplins död 1971 som Leonard Cohen började skriva sin låt om det amorösa mötet. Han började skriva på ”Chelsea Hotel #2” på en polynesisk bar i Miami 1971 och avslutade den på Imperial Hotel i Asmara i Eritrea 1973.

 Låten kom med på hans hyllade album New Skin for the Old Ceremoni 1974. Det finns även en ”Chelsea Hotel #1” som Cohen framträdde med live vid vissa tillfällen under 70-talet. Den har en annan melodi och texten är betydligt mer rå och frispråkig än ”tvåan”.

 ”Chelsea Hotel #2” är en hommage både till Janis Joplin och det legendariska hotellet. Men framförallt; en hyllning till den fria och otyglade kärleken. 

 

 
”… I later found out she was Janis Joplin and we fell into each other’s arms through some divine process of elimination which makes a compassion out of indifference, and after she died, I wrote this song for her. It’s called the Chelsea Hotel.”

Leonard Cohen om det berömda mötet på Chelsea Hotel.

 

 

 

 

 
Fler låtar om Chelsea Hotel:

Joni Mitchell “Chelsea Morning”

Ryan Adams “Hotel Chelsea Nights “

Nico “Chelsea Girls”

Jefferson Airplane “Third Week in The Chelsea”

Counting Crows “Chelsea”

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela