Gurun tar sig friheter
Sexy Sadie
The Beatles I 1968
Sexy Sadie what have you done
You made a fool of everyone
Första gången The Beatles träffade Maharishi Mahesh Yogi var den 24 augusti 1967. Redan 1958 hade Maharishi introducerat Transcendental Meditation (TM), en slags meditationsteknik baserad på den uråldriga vedatraditionen. Nu var han ute på en föreläsningsturné i Storbritannien för att introducera tekniken även i Europa. Vart han än kom fick den exotiske lille indiern enorm publicitet och uppmärksamhet.
I mitten av 60-talet hade Österlandet och österländsk kultur blivit trendigt i västvärlden. Framförallt indisk kultur. Det här blev starten för ett nytt inslag i popvärlden: Gurun. I synnerhet Maharishi blev snabbt mediernas älskling. Den lille gurun skrattade ofta, bar blommor runt halsen och hävdade med bestämdhet att han medförde ett djupt och andligt budskap till Europa som tidigare hade gått förlorad i västvärldens materialistiska och militäristiska kultur.
Och hans budskap gick fram. TM ansågs vara rena patentlösningen. Genom meditation skulle man lära sig koppla av, vårda sin hälsa, finna mer energi, bli mer kreativ och inte minst - lära känna sig själv. Till och med den amerikanska flottan implementerade TM i sin grundträning för unga rekryter. Guruns affärer gick så bra att han blev tvungen att starta ett aktiebolag.
Ryktet hade även nått George Harrisons fru Pattie som lyckades övertala de fyra medlemmarna i Fab 4 att gå på en av hans föreläsningar. The Beatles, som vid den här tiden mer eller mindre var trendsättarna nummer ett i västvärlden, nappade naturligtvis genast på TM. De blev hänförda av den lille gurun. Så till den milda grad att de redan nästa dag gick på hans föreläsning igen. Där erbjöd de sig att bli hans lärjungar.
Vänskapen mellan ”Mr Yogi” och beatlarna växte sig allt starkare. Maharishi erbjöd dem andlig upplysning. Att de med hans hjälp och genom meditation skulle finna sig själva och ”sanningen”. Ett alternativ till den materiella tillvaron de satt fast i. John och George uppträdde på teve tillsammans med Maharishi där de förklarade att det var hans läror som numera gällde för dem.
I februari följande år blev The Beatles inbjudna till en meditationskurs i Maharishis hemby, Rishikesh, i de norra delarna av Indien. Som ett led i sökandet efter upplysning skulle de nu ta farväl av civilisationen för att helt ägna sig åt religiösa studier och meditation. Bakom sig skulle de lämna all den världsliga lyx de var vana vid; droger, partyn, komfort, kaloristinna måltider. I Rishikesh väntade dem dagar fyllda av meditation och strikt vegetarisk kost.
John, George, Paul och Ringo tog sina fruar och några vänner med sig till Indien. Den anspråkslösa kursen skulle visa sig vara rena kändisträffen. Med på sammankomsten var, förutom Fab 4, även en lång rad kändisar, bland annat skådespelerskan Mia Farrow och hennes syster Prudence (som är inspirationen till Lennons låt ”Dear Prudence”*), Mike Love från Beach Boys och Donovan. Där fanns även några unga amerikanskor och två äldre svenska kvinnor.
Rishikesh låg en bra bit bort från civilisationen. Först åkte sällskapet med taxi och när vägarna tog slut fick de fotvandra till lägret medan oxar bar deras packning. När popstjärnorna väl kom fram fick de en överraskning. Byn visade sig vara helt annorlunda än de hade tänkt sig. Lägret såg inte ut som en traditionell indisk by – snarare som en ordinär västerländsk semesteranläggning.
De blev inkvarterade i bungalows som samtliga var av högsta standard, med badrum och engelska möbler. Måltiderna åts gemensamt och tillagades i ett modernt kök av en utbildad kock. En stor tjänarstab fanns tillgänglig som serverade måltiderna och dessutom fanns en kvinnlig massör till hands efteråt för gästernas bekvämlighet. Maharishi själv bodde i ett stor modern villa i anslutning till lägret. Även han hade en tjänarstab samt en heltidsanställd revisor som följde honom vart han än gick. Men det mest iögonfallande var ändå helikopterplattan mitt i byn som Mr Yogi behövde för sina affärsresor runt om i Indien.
Här backar vi ett tag. Helikopter? Tjänare? Revisor? Detta var alltså den man som George Harrison i teve hade beskrivit som ”not very modern”.
Det började bra. Dagarna var fyllda med meditation och studier. Upp tidigt i ottan för omfattande lektioner. Alla var klädda i traditionella indiska klädedräkter. I uppgifterna ingick även mer vardagsnära sysslor som till exempel latrintömning. Efter tio dagar hade Ringo fått nog. Han var helt enkelt trött på maten och lägerlivet och lämnade Rishikesh. Det samma gällde Paul som följde hans exempel någon vecka senare. Paul trodde helt enkelt inte på Maharishis läror. Till pressen meddelade de dock att de lämnade kursen på grund av hemlängtan.
John och George stannade. Båda två var genuint intresserade av andliga frågor och de trodde verkligen att de skulle finna ”sanningen” genom TM. Men trots den omfattande meditationen stördes kursen av andra inslag. Efter några veckor började det gå rykten om att vissa kvinnor i sällskapet fick särbehandling av den lille gurun. En ung, snygg, sjuksköterska från Kalifornien berättade att hon hade blivit inbjuden till Maharishin för en privat konsultation. Där hade han bjudit henne på kyckling. Han hade även gjort vissa närmanden.
Till att börja med hade han bett att få hålla i hennes händer så att hans andliga energi skulle kunna strömma fritt mellan dem. Ivrig att göra den helige mannen till viljes hade amerikanskan gått med på det. Det utvecklade sig senare till mer traditionella sätt för att få energierna att flöda. Vid fem olika tillfällen visade det sig att gurun hade bett henne att lägga sig ner på en brits och tänka på Kalifornien medan han lät sina händer utforska hennes kropp.
John och George var naturligtvis skeptiska till det som de fick höra. Men tillsammans med det övriga sällskapet beslöt de sig för att gillra en fälla för gurun. Medan sjuksköterska besökte honom för ett förtroligt möte skulle de andra ligga på lur utanför. Maharishin gick i fällan men innan de hann ta honom på bar gärning, hade han hunnit fixa till sina kläder och få ut flickan.
John och George hade i alla fall fått nog och beslöt sig för att, efter elva veckor i Rishikesh, lämna lägret i förtid. Maharishin var naturligtvis förvånad över deras beslut och när han frågade John dagen därpå varför de bröt upp fick han till svar: ”You’re so cosmic, figure it out yourself”.
Väl hemma i London satte The Beatles igång arbetet med The White Album. En av låtarna Lennon hade komponerat var en bitter och lite sorgsen uppgörelse med gurun: ”Sexy Sadie”. Den tog 52 tagningar, två nya versioner och 35 timmars studiotid att spela in. Titeln i sig kan te sig något förvirrande. Vem är denna Sadie som”made a fool of everyone”?Från början hette låten ”Maharishi” men för att inte få någon stämning på halsen valde John att ändra titeln och texten. Samtidigt bytte han kön på den svekfulla huvudpersonen till det mer intetsägande ”Sexy Sadie”.
Lägret i Rishikesh blev början till slutet för The Beatles flirt med indiska religiösa föreställningar. Det kom dock en hel del positivt från lägervistelsen. Det var den första tiden på år och dagar som John, George, Paul och Ringo var utan droger. Det visade sig på kreativiteten om inte annat. Större delen av låtarna till The White Album komponerades i lägret, då det inte fanns något annat att göra. Att John Lennons förhållande till gurus och andra religiösa auktoriteter fick sig en ordentligt knäck av lägret i Rishikesh kanske bäst avspeglas i hans låt ”I Found Out” på Plastic Ono band albumet. I en av verserna sjunger han:
Old Hare Krishna got nothing on you
Just keep you crazy with nothing to do
Just keep you occupied with pie in the sky
There ain’t no guru who can see thru your eyes.
* Under det intensiva mediterandet som pågick hamnade Prudence i någon form av autistisk/psykotiskt tillstånd. Lennon skrev ”Dear Prudence”för att hon skulle komma ur sitt tillstånd.
Fler rockstjärnor som hängett sig till gurus:
*** Pete Townsend i The Who upptäckte den iransk-indiske Sufimystikern Meher Baba (gurun som myntade begreppet ”Don’t worry, be happy”) under en av gruppens USA turnéer och blev genast en av hans lärjungar.
*** John McLaughlin och Santana hittade en spirituell mentor i den hinduiske gurun Sri Chimnoy. Bägge två antog varsitt nytt andligt namn, Mahavishnu respektive Devadip, men efter några år lämnade båda två läran
*** George Harrison förkastade Maharishis läror och vände sig istället till hans gudomliga höghet A. C. Bhaktivedanta Swami, grundaren av Hare Krishna rörelsen (i den engelska pressen fick George Harrison snabbt smeknamnet Hare Georgeson). Harrison mediterade i timmar och spelade in andliga låtar som ”My Sweet Lord” men efter några år lämnade han även den här gurun.
*** John Lennon i sin tur hittade själv en ny ”guru” i Dr Arthur Janov, primalterapins grundare, vilket resulterade i hans mästerliga Plastic Ono Band album.
Lyssna på låten här: