Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Gangstertorpeden försöker rymma

Publicerad 2019-03-10 11:36:24 i Allmänt,

Jailbreak ’74

AC/DC I1974

All in the name of liberty ...

Mark Brandon ”Chopper” Read är bland det hårdaste som vandrat omkring på den här jorden. En australiensisk variant av Clark Olofsson men aningen tuffare och framförallt brutalare. Inte nog med att han hade hela kroppen full av ärr och tatueringar. Han saknade dessutom öron.

Read föddes i Melbourne 1954. Hans kriminella karriär inleddes i tidiga tonåren. Han skapade sig snabbt en försörjning genom att råna knarklangare. Vid 14 års ålder dömdes Read för första gången till fängelse. Då var han redan ledare för ett ungdomsgäng bestående av honom själv samt några kompisar med de fantasifulla smeknamnen: Dave the Jew, Cowboy Johnny Harris och Terry the Tank.

Men myndigheterna hade fått upp ögonen för Read och det dröjde inte länge förrän han var permanent bosatt på Australiens olika fängelser. Från 20 års ålder till det att han blev 38 år tillbringade Read endast tretton månader i det fria.

Read beskrivs omväxlande som en glad, humoristisk och karismatisk person som i nästa minut kunde vara sadistisk och oberäknelig. Så gott som varenda centimeter av överkroppen var täckt med ärr och tatueringar. Read saknade också öron. Medan han avtjänade ett fängelsestraff bad han en annan intern att skära av honom öronen för att han, via en tillfällig permission från fängelset, skulle undkomma ett överfall som planerades mot honom av ett fientligt fängelsegäng.

Read själv uppgav att han har mördat 19 personer och försökt mörda ytterligare elva. Uppgifterna dementeras dock från flera av Reads närmaste vänner som tomt skryt för att spä på sitt eget rykte. Han var däremot dömd för en lång rad grova våldsbrott bland annat: rån, misshandel, kidnappning.

Helt missvisande är inte ryktet om Read. Under en rättegång hoppade den hårdaste av de hårda fram till domare och tryckte en avsågad hagelbössa mot hans huvudet. Read dömdes sedermera till tolv års fängelse för dådet.

Vid ett annat tillfälle åkte han i baksätet i en bil tillsammans med en av Australiens mest ökända mc-gängledare. Vad han gjorde där eller varför de bägge männen träffades förtäljer inte historien. Men något gruff måste det ha handlat om. Plötsligt skjuter Read ett skott från nära håll rakt i magen på den överraskade gängledaren. Gangstern klarade livhanken men Read dömdes än en gång till ett långt straff.

Efter närmare 20 år i fängelse tröttnade Read 1991 på det kriminella livet och slog istället in på en annan bana. Han började skriva böcker. Redan när han satt internerad på det ökända Pentridgefängelset i Melbourne skrev han sin självbiografi: Chopper: From the inside. Boken blev en dundersuccé och efter det har det kommit en lång rad böcker, främst kriminalromaner. Men Chopper hade fler strängar på sin lyra. Han har även skrivit annan litteratur, bland annat en barnbok (!) Hooky The Cripple. Allt som allt räknar man med att Reads kriminalromaner har sålt i över 500 000 exemplar.

Mark Brandon read dog 2013. De sista åren ägnade Chopper all sin tid åt att tjäna samhället. Han var en populär gäst i diverse radioprogram och pratshower. Det har även gjorts flera långfilmer om hans äventyrliga liv (omåttligt populära i Australien). I ett annorlunda grepp använde också den australienska motsvarigheten till trafiksäkerhetsverket Read i en kampanj mot rattfylla. Förvånade australiensare kunde se Chopper i en reklamfilm på bästa tevetid kravla upp sin tröja och visa upp alla sina ärr och skador på överkroppen:”When I was in prison ... I got slashed in the face ... my ears cut off ... a butcher’s knife here, an ice-pick here, etc etc ... If you drink and drive and you’re unfortunate enough to hit somebody, you ought to pray to God that you don’t go to prison.”

Budskapet gick garanterat fram.

1974 kunde sångaren i AC/DC, Bon Scott, läsa i en av Melbournes lokaltidningar hur Mark Brandon Read hade misslyckats med att rymma från fängelset. Han hade helt enkelt tröttnat på kåklivet. Tillsammans med en medfånge, Jimmy Loughnan, hade han utarbetat en genomtänkt plan för att komma ut från anstalten. Flyktförsöket floppade dock på grund av Loughnan stannade till för att kissa vilket gjorde att de blev upptäckta. Äventyret slutade istället för de bägge med två veckor på isoleringen.

Bon Scott blev så inspirerad av företaget att han skrev texten till ”Jailbreak ’74”. En av AC/DC:s tidiga hits som inte så lite påminner om Thems ”Gloria”.

There was a friend of mine on murder
And the judge's gavel fell
Jury found him guilty
Gave him sixteen years in hell

Nu har AC/DC inte bara hyllat brottslingar. De har även inspirerat till brott. Den kände kaliforniske seriemördaren Richard ”Nightstalker” Ramirez har uppgett att det var AC/DC låten ”Night Prowler” som fick honom att begå sina illgärningar. Ramirez gick alltid omkring i en AC/DC t-shirt och en av orsakerna till att slutligen greps var att polisen hittade hans AC/DC-keps vid en brottsplatsundersökning.

Om Ramirez ångrar sina dåd är okänt. En som i alla fall inte gjorde det var Mark Brandon Read. Eller som han hälsade alla de som fått känna på hans våldsamma metoder: To the human filth I have bashed, belted, iron barred, axed, shot, stabbed, knee capped, set on fire and driven to their graves ... I regret nothing.

 

 

 

To the human filth I have bashed, belted, iron barred, axed, shot, stabbed, knee capped, set on fire and driven to their graves ... I regret nothing.”

Den hårdaste av de hårda, Mark Brandon Read, ger sin syn på saken.

 

Lyssna på låten här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela