Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Ett litet krig är aldrig fel för konjunkturen

Publicerad 2021-04-18 15:49:00 i Allmänt,

Shipbuilding

Elvis Costello and the Attractions I 1983

It's just a rumour that was spread around town
By the women and children
Soon we'll be shipbuilding

Falklandskriget varade bara i 74 dagar men blev efter omständigheterna ändå ett blodigt krig. Totalt dödades 907 människor; 255 brittiska soldater, 649 argentinska och tre civila Falklandsbor.

Hela konflikten började på våren 1982 med att grupp civila argentinare satte upp den argentinska flaggan på öarna. I efterhand har det kommit fram att den argentinska militärjuntan såg den gamla konflikten med Storbritannien om Falklandsöarna som ett sätt att få bort fokus från de inhemska problemen.

I den förvirring som uppstod efter flaggmanifestationen lät den argentinska armén trupper landstiga på ön. Argentinarna hade nog inte räknat med att Storbritannien skulle göra sig någon möda att med militära medel återta ön. Men där hade de missbedömt Margaret Thatcher å det grövsta.

Nu måste man ha i åtanke att de flesta britter aldrig hade hört talas om Falklandsöarna. Några karga ogästvänliga öar ute i ingenstans som bäst lämpade sig för fårskötsel. Än mindre visste man att de tillhörde Storbritannien. Men det bekymrade inte Thatcher. Järnladyn lät genast mobilisera flottan och flyget och inom dagar var trupper på väg mot de avlägsna öarna i Sydatlanten. Hon hade vid den här tidpunkten de svagaste opinionssiffrorna någonsin och var mäkta impopulär i kungadömet. Men en liten kris kan göra susen och med krigets hjälp vände Thatcher opinionen och vann det efterföljande valet.

Kriget stod länge och vägde. Britterna sänkte den argentinska kryssaren General Belgrano (323 besättningsmän dog vid sänkningen, den enskilt största förlusten under kriget). Argentina svarade med att sänka det brittiska slagskeppet HMS Sheffield.

Även på själva ögruppen blev striderna hårda och blodiga. Brittiska kommandosoldater från SAS slogs mot den argentinska armén. I juni 1982, dryga två månader efter krigsutbrottet, tvingades Argentina under förödmjukande former att ge upp ögruppen.

Hemma i Storbritannien satt vid samma tidpunkt kompositören Clive Langer och våndades. Influerad av Robert Wyatts version av Billie Holidays “Strange Fruit” hade han gjort en ny sång till Wyatt. Problemet var att han inte hade någon text till den. På ett party hemma hos Nick Lowe den våren träffade han Elvis Costello och anförtrodde honom dilemmat. Några dagar senare hade Elvis Costello skrivit vad som enligt många är hans bästa text.

Den jazziga, softa och lite sorgsna “Shipbuilding” är inspirerad av de tongångar och stämningar som var i omlopp i Storbritannien under kriget. Tabloiderna spydde ut sina nationalistiska budskap för ett meningslöst krig borta i ingenstans medan kungadömet under Thatcher var nere i sin djupaste ekonomiska kris någonsin. Men nu väcktes nya förhoppningar om beställningar på de krisdrabbade varven. Samtidigt som kriget skapade nya jobb på hemmaplan - sände man sina ungdomar in i döden. Costello skrev texten, som han själv uttryckte det, "while watching people being blown to bits on TV". 

”Shipbuilding” är skriven från en varvsarbetares perspektiv. Nyheten om kriget innebär att han inte behöver gå arbetslös. Att han kan köpa nya kläder till sig och frun Och en cykel till pojken. Samtidigt vinkar de av ungdomarna från stan på väg till kriget. Den enes bröd, den andres död.

Is it worth it?
A new winter coat and shoes for the wife
And a bicycle on the boy's birthday
It's just a rumour that was spread around town
By the women and children
Soon we'll be shipbuilding

Både Elvis Costello och Robert Wyatt släppte varsin version av “Shipbuilding” nästan samtidigt; vilket gav Wyatt hans enda listplacering. “Shipbuilding” skiljde sig från de flesta av Costellos tidigare låtar. Den stridslystna, arga stilen var borta, istället präglades “Shipbuilding” av reflektion och uppgivenhet. “Shipbuilding” räknas som en av Elvis Costellos allra bästa låtar. Den avslutas med Chet Bakers magiska trumpetsolo som bara det gör livet värt att leva.

Nu var Robert Wyatt och Elvis Costello inte de enda artisterna som reagerade mot kriget. En stor del av Pink Floyds sista album, The Final Cut, som i princip är Roger Waters soloprojekt, ägnas åt kriget på södra halvklotet. Vem glömmer inte Roger Waters ord i låten “Get your filthy hands off my desert”:

Brezhnev took Afghanistan.
Begin took Beirut.
Galtieri took the Union Jack.
And Maggie, over lunch one day,
Took a cruiser with all hands.
Apparently, to make him give it back

Anarkisterna från Essex, punkbandet Crass, hymlade de inte med vad ”The iron lady with the stone heart” hade för motiv för kriget. De lyckades till den milda grad reta upp makten med sina singlar “How Does It Feel (To Be The Mother of 1000 Dead)?” och ”Sheep Farming In The Falklands”, att en parlamentsledamot från Tory propagerade i underhuset för att de skulle åtalas enligt the Obscene Publications Act – men punkarna klarade sig.

Varje år byggs nya stridsfartyg. Och nya generationer ungdomar går ut i något ädelt krig, för att skickas hem i liksäckar. Edwin Starr frågade sig en gång vad krig är bra för? Svaret är lika relevant nu som då. Absolutely nothing.

“I was trying to think from the point of view of a father. The kids gone away (to war) on a ship that he’s built. He got his job back, he got his way of life back, only to send his own child to go and get killed.”
Elvis Costello om “Shipbuilding”
 
Fler låtar om Falklandskriget: 

Pink Floyd “Get Your Filthy Hands Off My Desert”

Iron Maiden ”Como Estais Amigos”

Crass “Sheep Farming In The Falklands”

New Model Army “Spirit Of the Falklands”

Billy Bragg “Island Of No Return”

 

Lyssna på låten här:

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela