Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Olycklig kille i Texas tar ett drastiskt beslut

Publicerad 2021-03-14 15:11:36 i Allmänt,

Jeremy

Pearl Jam I 1991 

Jeremy spoke in class today ...

Det finns inget som berör folk så mycket som när ett barn dör. I synnerhet om det är för egen hand. Det finns mängder av låtar inom populärkulturen som påminner om det här. En av de mest kända handlar om ett fall i en sömnig förort i Texas.

Den 8 januari 1991 kom 16-årige Jeremy Wade Delle försent till sin engelskalektion på Richardson High School i en förstad till Dallas. Eftersom Jeremy dessutom missat den tidigare lektionen så blev han tillsagd av sin lärare att hämta en frånvaroblankett på skolkansliet. Men Jeremy kom aldrig tillbaka med någon frånvaroblankett. Istället återvände han med en stor Magnumrevolver. Han ställde sig vid katedern, mitt framför sina förbluffade klasskompisar:”Miss, I got what I really went for”, vad det sista Jeremy sa innan han stoppade revolvern i munnen och tryckte av.

Dådet kom som en chock för alla eleverna på skolan. I förstone var självmordet en gåta. Varför tar en till synes frisk människa, med framtiden för sig, livet av sig? Men allt efter pressen nystade i historien, började bilden av dramats huvudperson klarna. När allt kom omkring så visade det sig att ingen kände Jeremy särskilt väl. Han beskrivs som en ensling som bara dök upp sporadiskt i skolan. Han var dessutom ganska ny på Richardson High School, dit han hade blivit förflyttad från en annan skola i staden på grund av diverse problem. Lärarna hade tagit kontakt med Jeremys föräldrar för att uppmärksamma frånvaron, utan att något hade hänt.

Hundratals mil därifrån, i Seattle, läste Pearls Jams sångare Eddie Vedder om dramat. Han blev så gripen av historien att han snabbt skrev ner en sångtext. Han drog sig samtidigt till minnes en liknande incident under sin egen skoltid. En klasskompis hade tagit med sig en revolver till skolan och börjat skjuta vilt i klassrummet, dock utan att någon kom till skada. Vedder integrerade även den händelsen i texten.

Daddy didn't give attention
Oh, to the fact that mommy didn't care
King Jeremy the wicked
Oh, ruled his world
 

Resultatet blev ”Jeremy” en av Pearls Jams mest kända låtar. Musiken skrevs till stor del av Pearl Jams bassist Jeff Ament. Den kom med på bandets debut- och genombrottsalbum Ten som släpptes i augusti 1991. Till en början blev albumet inte någon försäljningssuccé men då bandet släppte singeln "Alive", blev den över en natt omåttligt populär. I synnerhet på MTV där videon kördes konstant.

Det dröjde ett helt år innan Ten nådde sin högsta position, en andra plats, på den amerikanska billboardlistan. Under tiden hade ”Jeremy” blivit en publikfavorit på bandets livespelningar. Som tredje singel från albumet floppade dock ”Jeremy” på de amerikanska hitlistorna och lyckades inte ens ta sig in på Top 40. Den suggestiva, och kontroversiella, videon till låten blev emellertid en stor framgång och valdes till Video of the Year på MTV Video Music Awards 1993

Det finns mängder av skildringar om självmord bland barn inom musiken. Ett band som tagit upp det absurda i att en ung människa dör är det walesiska bandet Stereophonics med sin låt ”Local Boy in Photograph” från 1997. ”Local Boy in Photograph”, som också var bandets genombrottssingel, är baserad på en verklig händelse. En dag kom en gammal barndomsvän, Paul Bogus, in till affären i den lilla orten Cwmaman där Stereophonics sångare och gitarrist, Kelly Jones, jobbade vid tidpunkten. De hade spelat i samma fotbollslag. Vännen frågade efter tågtiderna.

Dagen därpå kunde Kelly läsa i lokaltidningen om att barndomsvännen tagit livet av sig genom att kasta sig för tåget. Det absurda i sammanhanget var att tidningsartikeln fokuserade mer på förseningarna i tågtrafiken än själva självmordet. ”The song though, doesn’t go into detail of what happened and how it was treated in the press. Ironically the photo of him in the paper showed him sitting on a bench, smoking a joint and smiling, but the songs not about that. It’s more about the reaction of the kids. I remember experiencing that because I was in the square in Aberdale all the time’cos I was there on the market. Everybody was just talking about it and stuff, so that’s that.” berättar bandet sångare Kelly Jones i intervjuboken Stereophonics – just enough evidence to print.

Ett annan låt som tar upp en ung persons självmord är Blink-182:s ”Adams’s Song”. Sången var inspirerad av ett verkligt fall som bandets bassist Mark Hoppus läst om i tidningen.

Även här i Sverige har rockartisterna uppmärksammat problemet. Håkan Hellström till exempel tillägnade hela sitt album Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått till Måns Jenninger. Måns Jenninger, en ung tonåring från Lerum, tog livet av sig endast 14 år gammal efter långvarig mobbning på den skola han gick på.

”Jag kände honom inte, men blev väldigt berörd när jag läste i tidningen om hur Måns blev ihjälmobbad”, berättar Håkan för Aftonbladet.

Som sagt, självmord berör.

Åter till Pearl Jam. Under tiden ”Jeremy” hade rullat på MTV hade ytterligare en liknande skolskjutning ägt rum på Washington State universitetet. Två elever och en lärare blev ihjälskjutna. Gärningsmannen, Greg Loukaitis, uppgav i rätten att han hade blivit påverkad av videon till ”Jeremy”. Helt plötsligt blev bandet syndabockar.

Som varje försök att granska samhällets fel och brister missuppfattades Pearl Jams intentioner. Både videon och låten fick utstå mycket kritik av olika organisationer i USA. Istället för att se låten som ett försök att ta reda på vad som driver ungdomar till att begå gärningar av det här slaget, ansågs ”Jeremy” uppmuntra till självmord och våldsdåd i de amerikanska skolorna.

Pearl Jam tog dock avstånd från anklagelsen och var noga med att påpeka att de såg ”Jeremy” som ett försök att skildra kommunikationsklyftan mellan vuxna och tonåringar och att videon skulle ses som en varning till vad som kunde hända.

För trots allt är varje självmord bland ungdomar ett enormt tillkortakommande för samhället. Något som bör diskuteras istället för att sopas under mattan. 

Kanske är det ett ödets ironi att det mest slutgiltiga man gör – också blir det mest uppmärksammade. Först när man kastar sig för tåget eller skjuter sig själv inför hela klassen får man sin bild i tidningen.

”I wrote the song that night. I think I thought of calling up and finding out more, like, ’I wonder why that happened? I wonder why he did it. Richardson sounded to me like a decent suburb, middle- if not upper-class. The fact is, I didn’t want to. I thought that was intruding.”
                                                               Eddie Vedder berättar i en intervju hur samma natt han hörde talas om Jeremy Wade Delles självmord skrev en låt om det.
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela