Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Kannibalernas kärleksnatt

Publicerad 2020-11-29 17:00:21 i Allmänt,

Mein Teil

Rammstein I 2004 

Suche gut gebauten achtzehn
Bis dreijährigen zum schlachten

Vad är bättre än att få avnjuta sin älskare med lite vitlök och ett gott rött vin. Stekt på medelvärme. Kannibalen i Kassel skulle skapa stor uppmärksamhet när ett av de värsta mordfallen i Tysklands historia uppdagades.

I början av 2001 kunde man läsa en märklig kontaktannons på nätpublikationen The Cannibal Cric: ”Välbyggd man mellan 18-30 år sökes för att bli slaktad och sedan uppäten”. En tid senare försvann en viss Bernd-Jürgen Brandes från sitt hem i Berlin. Men vid det här laget gjorde man ingen koppling mellan försvinnandet och annonsen.

Några månader senare, i juli, slog en gymnasiestudent larm. Han hade varit inne på ett chatrum på internet och fått konstiga vibbar. Han hade blivit erbjuden att bli dödad och uppäten av en okänd man. Och nu valde han att kontakta polisen.

Polisens tog studentens tips på allvar men det dröjde innan de agerade.  När de väl började nysta i historien uppdagades ett av de mest märkliga och rysliga kriminalfallen i Tysklands historia. Spåren ledde till en 42-årig datatekniker vid man Armin Meiwes som levde i ett gammalt timrat trähus i den lilla staden Rotenburg i närheten av Kassel. Först i december 2002 gjorde man en husrannsakan hos honom. I bostaden fann de stora bitar av människokött samt ett videoband som visade mordet.

På den gata Armin Meiwes bodde hade grannarna inte misstänkt någonting. På ytan verkade han vara den perfekta grannen. Hade hjälpte till att klippa deras gräsmatta, reparerade deras bil och ibland bjöd han till och med in dem på middag. Långt in på nätterna kunde de se lamporna lysa inne i hans gistna hus. Inte heller hans kollegor misstänkte något. De hade inget speciellt att säga om sin kollega som, enligt dem, verkade leva ett normalt liv.

Under rättegången erkände Armin Meiwes omgående att han dödat och sedermera även styckat och ätit upp Bernd-Jürgen Brandes.  Det var, tillade han, något han hade velat göra under en lång tid: "I always had the fantasy and in the end I fulfilled it," berättade Meiwes under den första rättegångsdagen i domstolen i Kassel.

Under förhören med Meiwes hade det framkommit att hade fantiserat om att döda och äta upp någon, inkluderat hans klasskompisar, redan vid åtta års ålder. Begäret växte för varje år som gick och ökade om än ännu mer efter att hans mor dog 1999. Det var nu, i mars 2001, som Meiwes la ut sin annons på internet. Brandes svarade.

Den 43-årige Bernd-Jürgen Brandes var en dataingenjör från Berlin. Jobbade med mjukvaruutveckling på Siemens. Han var vältränad, hade ett bra jobb, sambo och en tillsynes välordnad tillvaro. Men någonstans innerst inne närde han en dröm; sexuella lustar och önskemål, som hans sambo inte kunde uppfylla.

De träffades några dagar senare, kvällen den 9 mars, hemma hos Meiwes. Efter att ha kallpratat lite över en fika gick de tillsammans upp till Meiwes sovrum. Där svalde Bernd-Jürgen Brandes 20 sömntabletter och en halv flaska schnapps. Därefter skar Meiwes, efter Brandes samtycke, av hans penis. Tanken var att de bägge skulle försöka äta den rå men Brandes var för svag för att tugga och beskrev den som seg. Istället stekte Meiwes den i stekpannan med lite kryddor och åt den själv. I en senare intervju beskrev han smaken. "Det smakar som fläsk, lite bittrare, men väldigt smakrikt!" 

Därefter hjälpte han Brandes, som nu blödde ymnigt, till badkaret för att han skulle ”avblodas” under tre timmar medan Meiwes satte sig att läsa en Star Trek-bok. I de tidiga morgontimmarna gjorde Meiwes slut på Brandes. Genom att hugga honom i nacken med en stor kökskniv. Efter att först ha gett honom en kyss.

Kannibalen från Rotenberg började sedan stycka upp Bernd-Jürgen Brandes. Huvudet grävde han ner i trädgården medan de mindre bitarna la han i frysen bredvid micropizzorna. Under de kommande veckorna åt han av Brandes nästan varje dag. Han stekte köttbitarna i olja med lite vitlök. När polisen slutligen dök upp vid Armin Meiwes hus hade han hunnit sätta i sig närmare 20 kilo av sin före detta älskare.  "With every bite, my memory of him grew stronger," berättade han efteråt.

Senare bakom galler avslöjade Meiwes för de utredande poliserna att åt Brandes med en flaska sydafrikanskt rött vin. Han hade plockat fram sina finaste bestick och dekorerat middagsbordet med levande ljus. ”He tasted of pork”, tillade han.

Nu låter det här i förstone som ett enkelt fall för domstolen. Men det var det inte. Under utredningens gång upptäckte man att kannibalism inte är olagligt i Tyskland. Istället valde man att åtala honom för lustmord och brott mot griftefriden. 

Meiwes å sin sida hade ett mycket starkt argument till sitt försvar. Bernd-Jürgen Brandes hade gått med på att bli dödad. Allt hade skett i samförstånd med hans samtycke. Meiwes hade dessutom filmat allt vad som pågick under kvällen med sin videokamera. Och där framgick det tydligt att det skett frivilligt. Brandes gav sitt godkännande att bli dödad framför kameran.

Innan han begav sig iväg på sin sista resa var Bernd Brandes en framgångsrik civilingenjör, med en god ekonomi som levde i en god relation med sin sambo. I alla fall på ytan. Under rättegången berättade hans sambo att de hade ett normalt och bra sexliv innan Brandes avslöjade att han även gillade män. Att han var bisexuell. Det här avslöjande avslöjandet gjorde att paret separerade. Och åklagarsidan hävdade att Brandes led av en svår psykiatrisk störning vid tiden för mordet och: “a strong desire for self-destruction".

Nu hör det till saken att Meiwes, efter att ha dödat Brandes, träffade ytterligare fem män som hade svarat på hans kontaktannons. Bland annat en engelsman. Men han valde att inte döda dem. Och några månader senare upptäckte studenten hans chat.

På rättegångens sista dag berättade Meiwes att han som barn kände sig ensam och åsidosatt efter att hans pappa lämnat familjen. Att han alltid drömt om att ha en blond yngre bror som han skulle ha för evigt genom att ”äta upp honom”.

Meiwes dömdes till slut till livstids fängelse. Trots samtycket. I intervjuer efteråt har han berättat att han kände sig mycket bättre och mer stabil efter att ha ätit upp den olycklige civilingenjören. Dessutom, tillade han, Brandes pratade mycket bra engelska och sedan Meiwes åt upp honom hade han märkt att även hans engelskakunskaper hade förbättrats.

Det tyska bandet Rammstein har alltid haft en förkärlek för det makabra. Sitt bandnamn tog de efter den stora flygolyckan på Ramstein Air base som tog 70 människors liv. Naturligtvis undgick de inte historien om kannibalen från Rotenburg medlemmarna.

Till sitt fjärde album Reise, reise spelade de in låten ”Mein Teil”. ”Mein Teil” som på tyska betyder min del (mine share) och som också är slang för min penis, var inspirerad av kannibalen och det groteska kriminalfallet från Rotenburg. Eller som bandets bassist Ollie Riedel har berättade i en intervju: "one of our members brought a newspaper to rehearsal and it had a story about the cannibal guy in it. We were fascinated, shocked and amused at the same time".

Låten börjar med att en kniv slipas och sedan yttras orden "Suche gut gebauten Achtzehn bis Dreißigjährigen zum Schlachten, Der Metzgermeister" (Sökes välbyggd arton till trettioåring för slakt, Mästerslaktaren), vilket var det Meiwes hade skrivit i sin sökannons. Sedan fortsätter den:

Heute treff' ich einen herrn
Er hat mich zum fressen gern
Weiche teile und auch harte
Stehen auf der speisekarte

Tyskan är ett uttrycksfullt och subtilt språk. En återkommande fras i låten är:  "... denn du bist, was du isst, und ihr wisst, was es ist" (därför du är vad du äter, och du vet vad det är.)

”Mein Teil” blev den första singeln från albumet och skapade omedelbart kontrovers. I tyska medier blev den snabbt döpt till "Das Kannibalenlied" (kannibalsången). Men det hindrade inte att låten blev en stor framgång. Den klättrade till andraplatsen på tyska listan och nådde även förstaplatsen på den spanska topplistan. Inte nog med det. ”Mein Teil” var även nominerad till best metal performance på det årets grammisgala men förlorade till Slipknots ”Before I Forget”. Som ett mått på dess framgång kan nämnas att det påstås att Armin Meiwes krävde royalties för låten.

Nu är det inte bara Rammstein som blivit inspirerad av Armin Meiwes. Även Ozzy Osbourne skrev låten ”Eat me” efter att ha hört talas om händelserna i den tyska småstaden. Och Marilyn Manson ville inte vara sämre och döpte hela sitt album Eat Me, Drink Me efter kannibalen.

Armin Meiwes har själv uppgett i intervjuer att han uppskattar att det i dagsläget finns närmare 800 kannibaler i Tyskland. Även i de lugnaste vatten, säger man. Ingen i Rotenburg anade nog vad som utspelades sig på den lummiga villagatan. Också de mest idylliska småstäder ruvar på mörka hemligheter. Så vem vet. I en liten ort nära dig kanske det väntar någon som vill äta dig levande.

"It is so sick that it becomes fascinating and there just has to be a song about it."
                                                           Sångaren Till Lindemann kommenterar ”Mein Teil” i en intervju med den franska nyhetsbyrån AFP 2004.
 
 
 

 Lyssna på låten här:

 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela