Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: Min bil är inte lik din bil - det är en likbil

Publicerad 2023-07-10 16:16:09 i Allmänt,

Neil Young (i mitten) med "Mort" 1965
 

Apropå Rocket 88. Det finns många fina kärlekssånger om bilar. Men den vackraste, mest ömsinta, mest innerliga, måste vara Neil Youngs ”Long May You Run”. Den är tillägnad hans gamla Buick Roadster ’48 – en begravningsbil.

För en ung hippie måste det naturligtvis ha varit perfekt att äga en gammal begravningskärra att köra runt med kompisarna i. Neil Young köpte det ålderstigna fordonet i början av 60-talet. Han gav den genast namnet ”Mortimer Hearseburg” eller bara ”Mort”.

Bilen var enorm, för att inte säga gigantisk. ”Mort” hade en hel del tillbehör som saknades i andra bilar som till exempel täckplåtar över hjulhusen där bak, gardiner i bakfönstret i sombert blått och guld. Två dörrars baklucka och en bår som gick att rulla ut.

Tillsammans med sin kompis Bruce Palmer tog Neil motorvägen från Kanada till Los Angeles. De letade efter spelningar. Neils begravningsbil skulle få en oväntad roll. I en intervju med Rolling Stone 1975 berättade Neil Young om sin kärra:

“Bruce and I were tooling around L.A. in my hearse. I loved the hearse. Six people could be getting high in the front and back and nobody would be able to see in because of the curtains. The heater was great. And the tray . . . the tray was dynamite. You open the side door and the tray whips right out onto the sidewalk. What could be cooler than that? What a way to make your entrance. Pull up to a gig and just wheel out all your stuff on the tray. Anyway, Bruce and I were taking in California.”

Så snart de kom till Los Angeles fastnade de i bilköerna på Sunset Strip. Där råkade Stephen Stills och Richie Furay få syn på bilen med sina Torontoplåtar. De förstod genast att de var Neil Young, som Stephen Stills träffat tidigare. Mitt i bilkön återförenades de. Och några timmar senare hade de bildat Buffalo Springfield.

1976 släppte Neil Young ”Long may you run” en låt tillägnad ”Mort”. ”Long May You Run” är en elegi. I låten summerar Neil alla gemensamma resor de gjort. De fina stunderna tillsammans och de inte lika fina stunderna. Historierna som de delat och alla underbara minnen ”Mort” lämnat till Neil. De är ett vackert ode till en gammal vän eller en familjemedlem. Lyrik som kan få det att tåras i ögonen.

Men ”Mort” var inte död. Vad som hände med ”Mort” råder det olika versioner om. Enligt Neil Young kom slutet för Mort redan i Kanada: ("well it was back in Blind River, in 1962, when I last saw you alive"). Men det stämmer inte riktigt. År 2017 såldes ”Mort” på auktion och då var den i hyfsat skick för att vara en veteran. Än idag kör ”Mort” runt på vägarna i Nordamerika. För att citera Robban Broberg: ”Min bil är inte lik din bil - det är en likbil”.

 

 

 Lyssna på låten här:

 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela