Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Uppoffrande hustru funderar över tillvaron

Publicerad 2022-07-31 11:29:00 i Allmänt,

Personal Jesus

Depeche Mode I 1989

Your own personal Jesus
Someone who can your prayers
Someone who cares

Den första maj 1967, strax före klockan tio på förmiddagen, förklarade David Zenoff, domare i Nevadas högsta domstol, kungen av rock’n’roll och hans mångåriga flickvän, 21-åriga Priscilla Beaulieu för man och kvinna i en intim ceremoni. Bröllopet ägde i en stor svit full med blommor och kandelabrar på Aladdin Hotel i Las Vegas med 14 gäster närvarande. Bruden bar en vit klänning täckt av vita pärlor med en meterlång tyllslöja och en bröllopskrona av strass som gnistrade i ljuset från ljusen. Bruden var vackrare än någonsin. Elvis i sin tur bar en paisleymönstrad svart smoking som tillverkats i hemlighet av filmbolaget MGM:s chefsskräddare. Som vanligt hade han sin uppkammade pompadourfrisyr. Kärleksparet strålade i kapp.

Brudparet hade hållit bröllopet hemligt för allmänheten in i det längsta och bara parets närmaste familj och vänner kände till det. Efteråt hade Colonel Parker ordnat med en kort presskonferens med enbart speciellt inbjudna journalister. Fotoblixtarna smattrade. Elvis log mot kamerorna och kysste sin brud. Sedan bar det av till champagnefrukosten med 100 inbjudna gäster.  

Inför alla gästerna skar brudparet upp den magnifika sex våningar, en och en halv meter, höga tårtan bakad med aprikosmarmelad och bayersk kräm spetsad med körsbärskirsch. De dansade till ”Love me tender”. Dagen efter Tog Elvis och hans nyblivna maka sitt privata jetplan tillbaka till Graceland för en andra ceremoni för all familj och vänner som inte kunde närvara i Las Vegas. Priscilla var lycklig.

Eller?

Priscilla Beaulieu var bara 14 år när hon blev ihop med Elvis. Hennes pappa arbetade som officer på den amerikanska flygbasen i Wiesbaden, Västtyskland. Samtidigt gjorde Elvis lumpen i det närbelägna Bad Nauheim. Ödet ville att de skulle träffas.

Till skillnad från Jerry Lee Lewis, som gjorde stor skandal när allmänheten fick reda på att han gift sig med sin 13-åriga syssling (Läs: The Killer får problem med frun), så höll Elvis och hans skivbolag förhållandet hemligt. För Jerry Lee Lewis tog hans karriär slut när äktenskapet med den minderåriga släktingen uppdagades. Elvis ville inte att det skulle upprepas.

Priscilla flyttade en tid senare, med sina föräldrars godkännande, till Graceland. Där gjorde Priscilla färdigt sin skolgång. Den unga tjejen från Connecticut hade blivit ihop med en av världens mest åtrådda ungkarlar. Mannen som tusentals kvinnor ville ta till sin barm. Kungen av rock’n’roll. Nu kan man lätt tänka sig att Priscilla Beaulieu skulle vara världens lyckligaste kvinna. Men verkligheten är betydligt mer komplicerad.

Elvis ville absolut inte att Priscilla vare sig skulle studera eller jobba. Han hade en mycket traditionell kvinnosyn. Kvinnor skulle vara hemma med familjen och sköta hushållet. Efter många turer tillät han henne att ägna sig åt sina fritidsintressen på sin fritid.

Han tyckte om lågmälda brunetter med blå ögon. Han ville forma mig efter sina åsikter och tycken. Trots sitt rykte som rebell hade han en traditionell syn på förhållanden. En kvinna hade sin givna plats och mannen tog initiativen. Trohet var mycket viktigt för honom, särskilt från kvinnans sida. Han påminde mig ständigt att en kvinna måste vara absolut trogen.

Men med hans egen trohet var det sisådär. Priscilla hade många rivaler. Elvis kunde vara borta veckor i sträck under 60-talet på diverse olika filminspelningar. Det var allmänt känt att han vänstrade. En av hans mest kända älskarinnor var den svenska skådespelerskan Ann-Margaret. För Priscilla måste det överhuvudtaget varit ett stressmoment att hela tiden se Elvis omgiven av vackra kvinnor som tävlade om hans gunst. Tusentals fans som alla ville ha sin del av honom.

Dessutom var Elvis ständigt upptagen med ”pojkarna”, hans entourage, som hela tiden hittade på massa galna upptåg med Presley. Livet gick i 120 kilometer i timmen. Dygnet runt.

En annan rival var Elvis alla ”helpers”; Dexedrine för att orka hålla i gång hela natten, placidyl för att kunna sova därefter, och seconal, quaaludes eller tuinals för att lugna nerverna. Elvis drogmissbruk var omfattande och vidlyftigt även om han själv hävdade att det bara var mediciner han tog. Många gånger var Elvis så hög eller väck att ett normalt samliv var omöjligt.

I denna gyllene bur försökte Priscilla göra allt för att få äktenskapet med den karismatiske rockern att fungera. 1985 släppte hon Elvis och jag, en biografi över åren med Elvis. I biografin berättar Priscilla att hon levde för Elvis. Och hon gjorde allt i sin makt för att behaga honom och att göra honom till lags. I boken intygar hon gång på gång hur mycket hon älskade honom och att han var mannen i hennes liv. ”Han lärde mig allting: Hur jag skulle klä mig, gå, lägga make-up, ha mitt hår, hur jag skulle uppträda, hur jag skulle älska - på hans vis. Genom åren blev han min far, min äkta man och nästan Gud.”

Tillvaro blev inte bättre när hon födde deras gemensamma dotter Lisa Marie. Elvis var en kärleksfull far. Man han var inte speciellt närvarande. Nu var inte Priscilla särskilt närvarande heller i Lisa Maries barndom och allt som oftast var det nannyn som fick ta hand om barnet. Apropå barnafödande. Elvis hävdade alltid att kvinnor använde havandeskapet ”som en ursäkt för att förfalla.” Vilket Priscilla gjorde allt för att motbevisa och kämpade för att inte gå upp i vikt.

Elvis och Jag blev en supersuccé. Den såldes i miljonupplagor över hela världen. Alla ville läsa om Priscillas förhållande med the king of rock. En av alla dem som köpte boken var en blonderad yngling från Basildon vid namn Martin Gore. Han sträckläste boken. Gore kunde helt enkelt inte lägga de ifrån sig. Han blev så fascinerad av Priscillas öde att han började skriva på en låt. Han kallade den ”Personal Jesus”.

Martin Gore har alltid varit mycket förtegen om sina låttexter. Han berättar så gott som aldrig vad de handlar om. Många gånger har han blivit pressad av medierna att avslöja något om sina tankar, i synnerhet sedan ett flertal av låtarna har homoerotiska undertoner. Men Gore har inte yppat ett ord. ”Personal Jesus” är dock ett undantag. Kanske kände Gore att han var tvungen att gå ut med innebörden av texten för att få slut på all ryktesspridning:

”It’s a song about being a Jesus for somebody else, someone to give you hope and care. It’s about how Elvis was her man and her mentor and how often that happens in love relationsships – how everybody’s heart is a god in some way, and that’s not a very balanced view of  someone, is it?”

”Personal Jesus” handlar om undergivenhet. Att underkasta sig någons vilja. Hur i många förhållande ens partner blir till en Jesusfigur. Som man i all välvilja gör allt för att behaga. Samtidigt som det ger hela förhållandet slagsida.

Your own personal Jesus
Someone to hear your prayers
Someone who cares

När låten kom på hösten 1989 skilde den sig i många avseenden från tidigare Depecheproduktioner. Borta var de blippande synthslingorna. ”Personal Jesus” var sexig, hård och oförsonlig. Framförallt hade den elgitarr; en bluesig, struttig gitarrslinga kombinerat med ett glamrockigt stomp.

Mycket av äran bör gå till Alan Wilder för hans suveräna arrangemang. Själva beatet i "Personal Jesus" fick gruppen fram genom att låta tre personer hoppa på en flygplansbox. På grund av att låten inte påminde om något Depeche Mode tidigare gjort, var medlemmarna i bandet oroliga att låten skulle bli en flopp. Detsamma gällde skivbolagsbossarna som var nervösa att den amerikanska publiken skulle uppfatta låten som kättersk. 

Men deras farhågor kom på skam. ”Personal Jesus” blev en av Depeche bäst säljande singlar någonsin, med över en miljon sålda exemplar. Och i stället för att bli svartlistad hos de amerikanska radiostationerna, sågs den av de kristna snarare som en religiös hyllning. 

1973, efter 12 års förhållande, tog Priscilla till slut mod till sig och lämnade Elvis. Hon hade fått nog av förhållandet. Nog av att sitta ensam och vänta medan Elvis roade sig på sitt håll. Alla trän växer inte till himmelen. Hennes dröm om det fulländande förhållandet, idealäktenskapet, hade krackelerat. Allt slutade med ett pennstreck i den lokala domstolen. Nu gick hon vidare i livet och gifte sedermera om sig.

En bur är en bur även om den är förgylld. Det blev Priscillas lärdom. Även om hon senare har sagt att hon inte ångrar en sekund av åren med Elvis. Och Priscilla tillade att han trots allt är och förblir mannen i hennes liv.

”Min värld bestod bara av honom.”
I biografin Elvis & Jag beskriver Priscilla Beaulieu sitt förhållande till The king of Rock.
 
 
 
 
Lyssna på låten här:

 

 

 

 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela