Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Lika barn leka bäst

Publicerad 2021-04-25 15:43:00 i Allmänt,

You’re Not Alone

Michael Jackson I 1994

But you are not alone
I am here with you

Någon gång i mitten av februari 1993 gick Michael Jacksons bil sönder mitt på Wilshire Boulevard i Los Angeles. Michael Jackson stod vid den här tidpunkten på toppen av sin karriär. Hans album Thriller hade sålts i hundratals miljoner exemplar och han betraktades som världens mest populära artist.

Men vad hjälper det när bilen går sönder? Jacko och hans entourage hade inget annat val än att ringa en bogserare som fick ta bilen till närmaste Rent-A-Wreck för att ordna en hyrbil. På verkstan blev naturligtvis firmans ägare, Davis Schwartz, till sig när han såg att han hade en världsstjärna på besök. Han presenterade Michael Jackson för sin fru June Chandler Schwartz och hennes 13-årige son från ett tidigare äktenskap; Jordan Chandler.

Från den dagen skulle Jordans Chandlers liv aldrig mera bli sig likt.

Michael Jackson blev så förtjust i hela familjen att han bjöd hem dem till sin ranch Neverland. Men framförallt blev han förtjust i Jordan. Stjärnan bjöd nu in Jordan att tillsammans med sin mamma och lillasyster komma ut till Neverland på helgerna. När familjen vistades där sov inte Jordan med resten av familjen, utan med Michael Jackson.

Jordan Chandlers familj började umgås allt intensivare med Jackson. De reste på semester tillsammans till Las Vegas och Florida.  När World Music Awards skulle delas ut i Monaco samma år följde June och Jordan med. National Enquirer gjorde vid den här tidpunkten ett reportage på Neverland som de gav rubriken Michael's New Adopted Family där allmänheten kunde läsa om Jackos nya vänner. Ibland hände det att Michael Jackson även hälsade på hemma hos familjen Schwartz/Chandler. Även då delade han säng med Jordan och hans styvbror.

Men efter några månader blev Jordans biologiske far, Evan Chandler, misstänksam. De helger han skulle vara hos pappan var han hos MJ. Evan Chandler jobbade som kändistandläkare i det fashionabla Beverly Hills. Till att börja med var han positiv till att hans son träffade en av popens stora. Han var själv inbjuden vid några tillfällen och passade då på att diskutera framtida affärsprojekt med Michael Jackson. Att sonen delade säng med en vuxen man verkade han inte bekymra sig över. Men efter ett tag fick han indikationer när han pratade med Jordan att allt inte stod rätt till. Att sonen blivit utsatt för sexuella övergrepp. I det här läget valde han att polisanmäla världsstjärnan.

Någonstans borde man ha fattat. Tecknen fanns ju där hela tiden. Mitt framför ögonen. Vi talar alltså om en vuxen man som bara ville umgås med barn, bokstavligt talat byggde ett gigantiskt nöjesfält mitt på tomten, helt öppet medgav att han hade pyjamaspartyn och delade säng med barn. Betalade ut enorma summor till anhöriga, istället för rättegång, som anklagat honom för sexuella övergrepp på deras barn. Och alltid pojkar. Alltid pojkar i samma åldersspann. Oavsett om det handlade om barnkörer eller deltagare på hans pyjamaspartyn.

Men ändå valde man att inte se. För det måste ha varit ett stort antal personer både bland personalen på Neverland och på Michael Jackson skivbolag som förstod vad det handlade om. Men valde att vända bort blicken. Kanske var det pengarna och stjärnglansen som gjorde att man inte ville se.

Jordan Chandlers pappa gav sig dock inte. Trots att Michael Jackson advokater påstod att det handlade om utpressning från hans sida. Han tog anklagelserna till rätten. The king of pop togs in för förhör hos polisen. Man tvingade honom att klä av sig naken för att undersöka om de specifika kännetecken på hans genitalier som Jordy hade uppgett i förhör var korrekta – och de var de.

Michael Jackson tog så illa vid sig av polisutredningen, och medias granskande, att det påverkade hans hälsa. Han valde att avbryta den gigantiska Dangerous-turnén, som han var ute på vid tidpunkten, för att istället fokusera på att bli frisk. Han började ta narkotikaklassade lugnande tabletter.

Pressen gick hårt åt honom. Det går inte att förneka. Det finns nog ingen artist som blivit så mobbad av medierna (i synnerhet de brittiska) som Michael Jackson redan innan pedofilanklagelserna startade. Allt var tillåtet.

Man skrev att Jackson sov i ett syretält för att inte åldras, att han försökt köpa kvarlevorna av Joseph Merrick (elefantmannen) – något som Michael själv förnekade. Man gav honom det nedsättande smeknamnet ”Wacko Jacko”, som MJ avskydde. Redan 1989 släppte MJ låten ”Leave me Alone” som handlar om pressens häxjakt.

Och nu blev det än värre.

1993 erbjöd Daily Mirror läsarna en tävling: ”Spot the Jacko” som gick ut på att förutsäga var MJ skulle dyka upp härnäst. Högsta vinsten var en resa till Disneyland. Daily Express hade rubriken: Drug Treatment Star Faces Life on the Run. News of the World anklagade Jackson för att försöka fly från anklagelserna och kom med uppgiften att han hade genomgått nya ansiktsoperationer för att man inte skulle kunna känna igen honom. I en intervju 1994 uttalade sig MJ om medias behandling av honom: "I am particularly upset by the handling of the matter by the incredible, terrible mass media. At every opportunity, the media has dissected and manipulated these allegations to reach their own conclusions."

Som ett svar på alla anklagelser och pressens närgångna bevakning släppte han albumet HIStory – Past, present, & Future, Book 1. Så gott som alla de 15 låtarna på plattan handlar om pedofilanklagelserna och den pågående processen. Det är en rosenrasande Michael Jackson som träder fram och vill försvara sin heder. I den funkrockiga ”Scream” sjunger han orättvisorna han har blivit utsatt för och hur media behandlat honom.

”D.S.” är en hårdrockshistoria om en ”kall man” vid namn Dom S. Sheldon som förpestar Jacksons tillvaro. Många tolkar det som den här låten handlar om Thomas Sneddon, åklagaren som höll i förundersökningen kring pedofilmålet och som även beordrade kroppsundersökningen av Jackson.

Den sarkastiska ”Money” är enligt flera kännare direkt riktad mot Evan Chandler, pappan till Jordan, den orolige föräldern som gick till polisen. Även ”They don’t care about us” och ”This time around” tar upp hur Michael Jackson blivit orättvis behandlad eller som han uttrycker det ”falsely accused”.

Med på plattan fanns också den märkliga balladen ”You’re Not Alone”. Under arbetet med albumet hade Michael Jackson bett R Kelly bidra med en låt. R Kelly var en känd Jackson beundrare och en up-n-coming artist som redan hade bevisat att han var en gudabenådad hitmakare.

På ytan är ”You’re not alone” en vanlig banal kärlekssång inlindad i en sötsliskig melodi. Kille blir dumpad av tjej, men då hör han en röst som ger honom tröst: du är inte ensam. Men det är det som sägs mellan raderna, själva budskapet, som är intressant. Det som R Kelly säger till Michael Jackson. En pedofil till en annan pedofil. Var inte orolig. Du är inte ensam. Jag stöttar dig. Takes one to know one.

R Kelly är den andra R&B superstjärnan som åkt dit för övergrepp på minderåriga. Vid den här tidpunkten runt mitten av 90-talet, var hans rovdjursdrift inte känd. Men det hade börjat gå rykten. Och framförallt var det många som höjde på ögonbrynen för hans korta äktenskap med den endast 15-åriga Aaliyah. Några år senare började ett videoklipp cirkulera på nätet där man kunde se R Kelly våldta och sedan urinera på en minderårig tjej. Sakta men säkert började alla hans övergrepp rullas upp.

”You’re not alone” gick direkt upp på Billboardlistans förstaplats. Michael Jackson var i desperat behov att återuppliva sin karriär. Låten marknadsfördes med en video som gav om än ännu märkligare signaler. Michael Jackson hade under våren 1994 gift sig med Lisa Marie Presley. En händelse som lät som en tanke. Dottern till den enda artist som kunde matcha hans egen popularitet. I videon kelar Michael Jackson lekfullt med en halvnaken Lisa Marie i ett desperat försök att framstå som en heterosexuell älskare.

Men albumet skulle inte rädda Michael Jacksons karriär även om det såldes i miljoner och åter miljoner ex. ”You’re not alone” skulle bli Michael Jackson sista listetta. Pedofilryktena tog till slut sin tribut på hans karriär.

Så här i efterhand kan man konstatera att ”You’re not alone” är både kuslig och sorglig på samma gång. En låt som väcker fler frågor än de ger svar. Och en låt som handlar om allt annat än kärlek. Och den lyckades inte få bukt med ryktena.

Michael Jackson syster, La Toya, väckte stor uppmärksamhet när hon i den här vevan, i december 1993, gick ut och berättade att hennes bror var pedofil. Hon uppgav dessutom att hon hade bevittnat hur pengar hade betalats ut pojkarnas familjer för deras tystnad. Enligt La Toya var det övergrepp som han själv blivit offer för i barndomen som hade gjort honom till en förövare. Några dagar senare upprepade hon påståendet för journalisten Katie Couric på Today: "I do know he'd have boys over all the time and they'd stay in his room for days. Then they would come out ... There'd be another boy and he'd bring someone else but never two at a time." För 50 miljoner dollar erbjöd La Toya sig att lägga fram bevis som skulle visa att hon hade rätt.

Övergreppen mot Jordy Chandler kom aldrig upp till domstol. När processen började närma sig nådde Michael Jackson och pojkens familj en förlikning där Wacko Jacko fick betala 23 miljoner dollar till Jordy och hans anhöriga. MJ köpte sig fri. Men vid det här laget hade fler och fler anklagelser om sexuella övergrepp börjat strömma in.

Det man slås av är hur girigt alla uppträder. La Toya som vill ha pengar för att avslöja allt. Offrens anhöriga, till exempel Evan Chandler, som försöker trissa upp ersättningskraven. Pressen som gör allt för att sälja lösnummer på tragedin. Advokater som tjänar storkovan på händelserna. Och en Michael Jackson som snällt betalar alla och envar för att sopa skandalen under mattan. Allting går att köpa, allting går att sälja. Pengar luktar inte.

2019 kom Dan Reeds dokumentär Leaving Neverland. I den träder två unga män fram och berättar om de sexuella övergrep de blev utsatta för av Michael Jackson. Det som många befarade visade sig stämma hela tiden. Pyjamaspartyna var inte bara pyjamaspartyn. MJ var inte bara en barnkär snäll farbror. Som av en händelse kom en tid senare dokumentären Vi överlevde R Kelly där ett flertal unga kvinnor vittnar om de övergrepp de blivit utsatta för av världsstjärnan.

För många av de inblandade i den här soppan fick sagan inte något lyckligt slut. Michael Jackson dog en förtidig död utan att någonsin blivit dömd för de brott han påstås ha begått. Men vid det här laget hade han förlorat mycket av sin forna strålglans. R Kelly komponerar numera låtar bakom galler. Dömd till livstids fängelse för otaliga övergrepp mot barn. Evan Chandler, Jordans pappa som en gång startat processen mot Jacko, köpte en lyxlägenhet i New Jersey för pengarna han fått efter förlikningen. Några veckor efter att Jackson dog, tog han livet av sig.

"I do know he'd have boys over all the time and they'd stay in his room for days. Then they would come out ... There'd be another boy and he'd bring someone else but never two at a time."
                                              La Toya Jackson berättar om brorsan Michaels vanor i en intervju med Katie Couric på Today
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela