Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Sönderspelad klassiker med ett budskap

Publicerad 2021-06-27 14:52:46 i Allmänt,

Sweet Home Alabama

Lynyrd Skynyrd I 1974

Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don't need him around anyhow …

Få låtar (med undantag möjligtvis av Creedence “Proud Mary”) har blivit så sönderspelade som “Sweet Home Alabama”. Radiostationerna har kört den till leda, för att inte tala om hur många gånger man hört den i filmer och idrottsevenemang. Varje sunkig pubtrubadur med självaktning har den på sin repertoar. “Sweet Home Alabama” är egentligen ett svar till Neil Young.

Det sägs att 1969, när Neil Young var på turné i den amerikanska södern, blev han utsläpad från en bar och misshandlad av två sydstatare på grund av att han hade långt hår. Året efter släppte han låten “Southern Man” på albumet After the Goldrush, en hätsk angrepp mot rasismen i sydstaterna och de rådande värderingarna. Inte nog med det. Några år senare 1972 spelade han in “Alabama” på albumet Harvest. Även “Alabama” hymlar inte i sin kritik av sydstatsmentaliteten och beskriver delstaten som plats som fullständigt hamnat i diket.

Nu hör det till saken att i samma veva hade John Boormans långfilm Den sista Färden (med den berömda banjoduellen) dykt upp på biograferna. I filmen skildras sydstatsborna som mer eller mindre inavel. Den utgjorde kulmen på åratal av dålig publicitet och fördomsfulla skildringar av södern. 

“Southern Man” och “Alabama” var droppen som fick bägaren att rinna över för medlemmarna i Lynyrd Skynyrd. Nog för att det både fanns rasism och problem i Alabama, men man behövde inte dra alla över en kam. Dessutom kom kritiken från en kanadensare som knappt satt sin fot i södern. Svaret kom med “Sweet Home Alabama” från albumet Second Helping. “Sweet Home Alabama” är mer en hyllning till delstaten ifråga än en dissning av Neil Young. Låten innehåller mängder av referenser till kända och okända händelser och personer.

Det som mest förbryllade lyssnarna var frasen: ”In Birmingham they love the governor”, en direkt referens till Alabamas kontroversielle och uttalat rasistiske guvernör George Wallace. Handlar det om kritik eller ej? Detsamma gäller omnämnandet av händelserna i Montgomery och Watergate. Men låten innehåller även hyllningar till den berömda Muscle Shoals studion och dess musiker.

Musiken till “Sweet Home Alabama” är skriven av bandets gitarrist Ed King. Det sägs att melodin kom till honom i en dröm medan han låg och sov. Texten skrevs av sångaren Ronnie van Zant och Gary Rossington

Det ska sägas med en gång; Neil Young tog kritiken på rätt sätt. Någon fejd mellan artisterna uppstod aldrig. Tvärtom blev de goda vänner. Neil Young framförde själv “Sweet Home Alabama” på en hyllningskonsert 1977 till de tre medlemmarna i Lynyrd Skynyrd som dog i en flygkrasch. Och Ronnie van Zant brukade ofta bära en Neil Young t-shirt på scen (På omslaget till Street Survivor, hans sista album med bandet, har han t-shirten på sig).

Det ironiska i sammanhanget är att ingen av medlemmarna i Lynyrd Skynyrd är från Alabama. Bandet kommer från Jacksonville i Florida och Ed King från Kalifornien.

"We thought Neil was shooting all the ducks in order to kill one or two."
Ronnie van Zant om tillkomsten av ”Sweet Home Alabama”
 
 
 
Lyssna på låten här:

 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela