Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

The Killer får problem med frun

Publicerad 2021-09-26 12:03:00 i Allmänt,

High School Confidential

Jerry Lee Lewis I 1958

Open up, a-honey, it's your lover boy me that's a-knockin'

Livet lekte. Allt verkade gå Jerry Lee Lewis väg. Han var nygift och förälskad upp över öronen i sin unga fru. Rockkarriären stod på topp. Hans två singlar ”Whole Lotta a Shakin’ Goin’ On” och ”Great Balls of Fire” hade båda blivit superhits. Hans nya Hollywoodfilm High School Confidential skulle snart ha premiär på landets alla biografer och befästa hans karriär både som rocker och skådespelare. När nu dessutom den värsta rivalen, The King of Rock’n’roll, Elvis Presley, hade blivit inkallad att göra militärtjänstgöringen så var manegen krattad för honom att ta över tronen.

Jerry Lee Lewis var dessutom i startgroparna för sin Englandsturné. Den flygrädde Elvis Presley hade aldrig på allvar intresserat sig för Europamarknaden men Lewis skivbolag insåg potentialen. Nu skulle Lewis ut på en 37 dagar lång turné, med 30 konserter, runt om i hela Storbritannien. Världen låg vid hans fötter. Det var bara en liten detalj.

Jerry Lee Lewis hade planerat att ta med sin fru Myra Gale på turnén. Han såg fram emot att få vara tillsammans med sin nyblivna brud och få visa henne lite grann av Europa. Men hans managers hade avrått honom från att ta med henne. Och vädjat till honom att han skulle hålla hennes ålder hemlig. Men Jerry Lee Lewis ville inte lyssna på det örat. Hon var hans fru; vad var problemet?

Den 22 maj 1958 landade Jerry Lee Lewis och hans entourage på Heathrow. Storbritanniens samlade pressuppbåd var där för att möta honom på flygplatsen. Det hade blivit en enorm massmedial uppmärksamhet inför ankomsten. Det var helt enkelt en stor grej. USA:s kanske hetaste rockartist skulle komma till Old Blighty. Förväntningarna var på max.

Efter planet taxat in kom rockstjärnan gående arm i arm med sin nya partner. När reportrarna fick syn på Myra Gale kom genast en skur av frågor:

”Vem är du?” Frågade en av reportrarna till kvinnan.

”Jag är Myra”, svarade tjejen, ”Jerrys fru.”

Någon ville veta hur gammal hon var.

”Hon är femton.” svarade Jerry Lee Lewis

Reportrarna ville veta hur länge det hade varit gifta.

”Vi gifte oss för två månader sedan och vi är mycket lyckliga.” svarade Jerry Lee på nytt.

Ett sorl uppstod. Kamerablixtarna smattrade. Myra klängde på sin man. Reportrarna pratade nu i mun på varandra. Alla ville fråga om Jerry Lees tidigare äktenskap och The Killer svarade uppriktigt på alla frågor. Till slut vände sig en reporter till Myra och frågade om hon inte tyckte man var lite väl ung om man gifte sig som femtonåring.

”Nej, nej inte alls”, svarade Myra och fortsatte: ”Åldern spelar ingen roll hemma hos oss. Man kan gifta sig när man är tio, bara man kan hitta en man.”

Ridå.

Dagen efter var Jerry Lee och hans unga fru förstasidesnyheter i den brittiska pressen. ROCKSTJÄRNANS 15-ÅRIGA FRU - och det är hans tredje äktenskap skrek Daily Heralds rubrik ut. Jerry Lee Lewis hade nog inte anat konsekvenserna av hans svar. Journalisterna gjorde snabbt sina efterforskningar. Telefonsamtalen gick så telefonkablarna under Atlanten glödde. Och det visade sig att Myra Gale inte alls var 15 år utan tretton. Dessutom var hon Jerry Lee Lewis syssling. Vad värre var. De hade gift sig medan Jerry Lee Lewis fortfarande var gift med sin andra fru. Han hade med andra ord gjort dig skyldig till bigami. Nästa dag var tidningarna fulla av rubriker som fördömde det unga paret.

Det tog inte lång tid förrän Westbury Hotel i Londons fashionabla Mayfair, där Jerry Lee Lewis och hans sällskap bodde, var belägrat av fans, polis, journalister men framförallt av upprörda britter. Det var rena cirkusen.

Jerry Lee Lewis själv fattade ingenting. Han förstod uppriktigt inte vad all uppståndelse handlade om. Till att börja med såg han bara positivt på all publicitet han fick, men det skulle snabbt ändras. Under tiden manade de brittiska pressen till bojkott av The Killers konserter. Och att regeringen skulle utvisa honom. Evening Star skrev till exempel att: ”Lewis inte borde tillåtas visa sina trollkonster för de brittiska tonåringarna. Han bör deporteras omgående. Han är en oönskad utlänning.”

Men Jerry Lee Lewis beslöt att fortsätta den planerade turnén som ingenting hade hänt. Men när han körde i gång med sina konserter stod konserthallarna halvtomma. Den fåtaliga publik som var där buade åt honom och bandet och skrek: ”Cradle robber” och ”Baby snatcher”.

Medan Jerry Lee Lewis var ute på vägarna tillbringade Myra Gale dagarna på hotellrummet med att titta på tecknade filmer. Hon hade inget emot att träffa pressen och svarade öppenhjärtigt på alla deras frågor. Hon avslöjade att hon trodde på tomten och berättade att hennes make hade gett henne en sprillans ny Cadillac i present men att hon egentligen hade önskat sig en vigselring.

Journalisterna fick sig nog ett gott skratt men myndigheterna drog inte på smilbanden. När Myras ålder blev känt för allmänheten hade riksåklagaren startat en utredning för att se om paret brutit mot brittisk lag. I Storbritannien var man vid den här tiden inte ens byxmyndig vid 15 år och Myra Gale var tretton. Den brittiska polisen dök upp vid makarnas hotellrum och förhörde dem bägge.

Paret skapade även en politisk kris. Inrikesministern Iain Macleod fick svara på frågor om Jerry Lee Lewis och Myra Gale i parlamentet. Och nu hade även det lyxiga Westbury hotell fått nog av amerikanarna och uppståndelsen. Jerry Lee Lewis och hans entourage blev vänligt men bestämt ombedda att lämna hotellet.  

Jerry Lee Lewis hade fåfängt trott att han skulle kunna vända den negativa publiciteten och vinna tillbaka fansens hjärtan genom hårt arbete och genom att bjuda britterna på god rock’n’roll. Men så blev det inte. I ett desperat ryck försökte Jerry Lee Lewis förklara för pressen att där han kom från, Ferriday i Louisiana, var det inte var ovanligt för tjejer att gifta sig vid tretton års ålder. Och att han inte hade begått bigami när han gifte sin med Myra Gale eftersom hans andra äktenskap inte var giltigt.

Men vare sig pressen eller allmänheten trodde på hans försvar. Efter bara tre konserter avbröt Jerry Lee Lewis turnén. Han och Myra och hela sällskapet återvände tillbaka till USA. Men om makarna Lewis trodde att de skulle få någon ro i hemlandet, så bedrog de sig. Nyheterna från England hade spridits mellan kontinenterna och nu körde den amerikanska pressen igång samma race. Kanske med en lite syrligare ton. I New York Herald Tribune skrev kolumnisten Hy Gardner att ”makarna Lewis väntar tillökning. Han har köpt en docka till henne.”

Här stannar vi ett tag. Innan vi dömer The Killer för hårt, kan man på något sätt förstå hans frustration och förvåning. För det stämde det han sa. I södern, och ute på den amerikanska landsbygden, var det snarare regel än undantag att man gifte sig vid en ung ålder. Flickorna hade knappt tappat mjölktänderna när det var dags att hitta en make åt dem. Idag går debatten hög om barnäktenskap i utvecklingsländer. Man bör nog ha i åtanke att det var bara några decennier sedan vi själva hade det i västvärlden. Men det brydde sig nog ingen om vid det här laget.

Vad som nog smärtade Jerry Lee Lewis mest, och som gav extra salt på såren, var att hans värsta rival Elvis Presley, som han hade ett mer än lovligt komplicerat förhållande till*, kort efter the Killers Englandsturné blivit ihop med 14-åriga Priscilla Beaulieu. Men vis av erfarenheterna från Lewis skandal hade Presley och hans skivbolagsfolk hållit förhållandet hemligt.

Mitt uppe i denna mediastorm släpptes Jerry Lee Lewis låt ”High School Confidential” från filmen med samma namn. Aldrig någonsin i rockhistorien har en singel varit mer feltajmad. Här sjunger alltså Jerry Lee Lewis om att ragga tjejer på high school, minderåriga, samtidigt som han själv avslöjats med att gifta sig med 13-åring.

Jerry Lee och hans unga fru var världshistoriens första rock’n’rollskandal. Louisianaartistens klättring mot toppen var nu över. Hans karriär hämtade sig aldrig från den här stjärnsmällen. Lewis blev en paria. Då diskjockeys över hela världen beslutat sig för att bojkotta hans skivor fick han aldrig mer någon hit. Från att ha spelat konserter för 25 000 dollar per kväll, fick han nu lira på billiga syltor och sunkiga barer, för 250 dollar per kväll.

Flera decennier senare uttalade sig en bitter Jerry Lee Lewis för brittiska The Guardian. Han hade stora problem att dölja sin bitterhet både mot medierna men framförallt mot Elvis.

”Jag har aldrig gjort något som jag behöver skämmas för. Jag var aldrig den typen av kille som skulle ta en tjej och släpa hem henne till mitt fina hus och leva med henne i åtta år för att sedan gifta mig med henne först när hon blivit gravid.” fräste Jerry Lee med en tydlig pik mot Elvis.

Reportern: ”Skulle många män göra det?”

JLL: “Det är ett faktum men jag nämner inga namn.”

Reportern lirkar med Jerry Lee och frågar om han möjligtvis syftar på Elvis?

“Han gjorde det. Det är allmänt känt. Jag gifte mig med mina tjejer.”

”High School Confidential” lever kvar som ett minne över hela den här historien. Ett varigt sår. En tagg i hjärtat. Ett minne över något som kunde blivit något men aldrig blev. En dröm som gick i kras. Men faktum är att det är en ganska bra låt.

Men den kanske allra bästa versionen av ”High School Confidential” finns på liveplattan Live at Star Club, Hamburg från 1964. Live at Star Club är kanske den bästa liveplattan som någonsin gjorts. Här är Jerry Lee Lewis på den absoluta botten av sin karriär och försörjer sig på klubbspelningar. Han är som en proffsboxare i 12:e ronden. Sönderslagen och mörbultad men fortfarande full av energi. Men några whisky och lite amfetamin innanför västen ger han sitt livs show.

I The Killers eviga inre kamp mellan det goda och det onda, mellan Gud och djävulen, hade djävulen äntligen fått övertaget. Och nu spelade han rock’n’roll som det inte fanns någon morgondag. I 22 minuter och 24 sekunder drar han alla sina hits. Han hamrar på pianot och skriker lungorna ur sig. Aldrig har rock’n’roll låtit bättre.

Men hur gick det med Jerry Lee och Myras förhållande? Överlevde de medias bevakning och allmänhetens raseri? Klarade förhållandet Jerry Lees förstörda karriär?

Nio månader efter den ödesdigra Englandsturnén födde Myra Gale parets första barn. En liten pojk. Jerry Lee och Myra Gales äktenskap skulle hålla i tolv år och de fick två barn tillsammans. När de skiljdes 1970 var Myra Gale 25 år. Hon har i efterhand skrivit biografin Great Balls of Fire om sitt äktenskap med The Killer. Och biografin blev till en film med Winona Ryder och Dennis Quaid i huvudrollerna.

 You can marry at 10, if you can find a husband
                                       Myra Gale svarar det samlade pressuppbådet om sedvänjorna i hennes hemtrakter.
 
 
 
*Vid ett tillfälle blev Jerry Lee Lewis gripen av polisen när han på fyllan kört ut till Graceland och börjat skjuta skarpt mot huset.
 
Fler artister som haft ”child brides”:

Jimmy Page

Ställde till stor skandal när han dejtade den endast 13-åriga groupien Lori Mattix.

Elvis Presley

King of rock’n’roll förhållande med 14-åriga Priscilla Beaulieu hölls hemligt ända fram till äktenskapet några år senare.

Bill Wyman

Den då 47-årige stonesbasisten blev ihop med Mandy Smith när hon bara var 13 år. De gifte sig några år senare.

Chuck Berry

Chuck Berry greps 1959 av polis för att haft sexuellt umgänge med den 14-åriga servitrisen Janice Escalante. Han dömdes sedermera till ett och ett halvt år i fängelse.

R Kelly

Har våldtagit och utnyttjat oräkneligt antal barn.

 

 

Lyssna på låten här:

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela