Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Vår barndoms flod

Publicerad 2022-12-25 12:28:00 i Allmänt,

Green River

Creedence Clearwater Revival I 1969

Let me remember things I love ... 

Få band har lyckats skapa så mycket förvirring bland sina fans som CCR. Redan när de dök upp på scenen lämnade de så många sydstatsreferenser i sina låtar att de flesta amerikaner trodde att de var från Louisianas träskområden snarare än universitetsstaden Berkeley i Kalifornien. Det samma gäller soundet. Mer av den "swamprock" som karaktäriserar den amerikanska södern än den psykedeliska rock som då var på modet i San Francisco.

Även namnet gav bryderier. Creedence Clearwater Revival? Återuppväckelsen av tilltron till det rena vattnet? Vad fan är det? En sekt? Ett seminarium hos naturskyddsföreningen? Nja, namnet fick medlemmarna från Tom Fogertys kompis Credence Nuball och en tevereklam för öl. "Revival" la de till bara för det lät bra. 

Namnförvirringen fortsatte under hela bandets karriär. Ett praktexempel är "Green River". En av CCR:s mest uppskattade låtar. Men vad är det för flod John Fogerty syftar på? Green River är inget ovanligt namn. Det finns ett flertal floder med det namnet i USA. Den största är ett biflöde till Ohiofloden. Många amerikanare har letat febrilt i kartböckerna efter den gröna floden men de har letat förgäves.

Den mytomspunna Green River är egentligen ingen flod utan en å. I norra Kalifornien ringlar Putah Creek från Cobb Mountains österut ner mot Napa County där den rinner ut i Lake Berryessa. Ett uppskattat och välbesökt resmål för många Kalifornienbor som vill komma ut på landet en weekend.

När John Fogerty var liten brukade familjen varje år åka ut till ett ställe längs med ån i närheten av det lilla samhället Winters. Inte långt från Sacramento i Kalifornien där CCR:s brödrapar växte upp. Här hyrde de en liten sommarstuga som ägdes av en ättling till Buffalo Bill Cody.

I Putah Creek lärde sig John och Tom Fogerty att simma i den lilla strömmen. Från ett träd hängde ett rep varifrån de dök ner i vattnet. I luften surrade trollsländor, i buskarna kväkte oxgrodor och i vassen nappade kattfisken. ”Green River” är en sång om långa sommarkvällar och en lycklig barndom. Om en förlorad idyll.

”Green River” kom med på albumet med samma namn. Den nådde en andraplats på Billboardlistan. Plattan, som var Creedence tredje, förstärkte den framgång som bandet redan haft med sina tidigare alster. Med på Green River fanns även storhitten ”Lodi”. En sång om att sitta fast i en liten landsortshåla. Även Lodi skapade förvirring. Det finns ett dussintal småstäder med det namnet på den amerikanska kontinenten, bland annat en inte långt från John Fogertys uppväxtort i Kalifornien. Men det var inte den John Fogerty syftade på (han hade överhuvudtaget inte satt sin fot på platsen) utan ett litet samhälle i Ohio som han passerat som barn.

Namnet Green River då? Det fick John Fogerty från ett läskmärke med samma namn. 

God Jul

önskar

Låten & Inspirationen

 

“I’d never been anyplace. We went to Montana once. But when I was young, we used to do a lot of vacationing or whatever up near Sacramento. There’s a town called Winters. And there is a Cody’s Camp there. And we went there like, every year, and it was tremendous. It was exactly what “Green River” was all about.”
John Fogerty om “Green River”
 
 
 
 

Fler låtar om floder:

Simple Minds – ”Waterfront”

Inspirerad av de gamla varven vid floden Clyde i Glasgow

Genesis – ”Firth on fifth”

Ordlek med floden Forth mynning i Skottland

Led Zeppelin – ”When the levee breaks”

Om när Mississippi svämmade över 1927

Audrey Hepburn – ”Moon River”

Johnny Mercer var inspirerad av The Back River, floden i sin hemstad Savannah, när han skrev

texten.

 

Lyssna på låten här:

 

 

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela