Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Lavemangsbanditen slår till igen

Publicerad 2019-12-22 20:16:00 i Allmänt,

The Illinois Enema Bandit 

Frank Zappa I 1976 

From farm to farm
Got a rubberized bag
And a hose on his arm

Av alla förbrytare som har härjat på den amerikanska kontinenten så lär Michael Kenyon vara – om inte den värste – så ialla fall den mest bisarra. Under några år på 60 och 70-talet gäckade han FBI och satte skräck i kvinnor runt om i landet. I medierna blev han känd som ”lavemangsbanditen”.

Michael Kenyon levde bokstavligt talat ett dubbelliv. På dagarna var han en samvetsgrann, om än lite grå, byråkrat hos skatteverket. På nätterna rånade han unga kvinnliga studenter och tvingade i dem lavemang. De första anmälningarna om övergrepp började komma in till polisen 1966. Vid den tidpunkten studerade Kenyon till revisor på University of Illinois.

Mitt i natten hade han brutit sig in via fönstret hos två unga systrar, 16 och 18 år gamla. Han var maskerad med en skidmask och beväpnad med en revolver. Under vapenhot tvingade han i dem lavemang. Efter att ha stulit 70 dollar från deras pappas plånbok, lämnade han dem bundna med lakansremsor vid sängen. Innan han försvann från brottsplatsen lovade han dock att kontakta polisen inom 15 minuter så de blev frisläppta - ett löfte han höll.

Han hade alltid samma tillvägagångssätt. Han bröt sig in i offrets (i samtliga fall en kvinnlig student) lägenhet maskerad med en skidmask och satte sig för att invänta kvinnan. När lägenhetsinnehavaren kom tillbaka till bostaden band han henne och tvingade henne att ta lavemang. Som en del i hans ritual brukade han även stjäla något personligt föremål av offret, som han sedan lämnade bakbunden och skräckslagen medan han ringde till polisen och skröt om sitt dåd.

Vid ett tillfälle attackerade han fem studentskor samtidigt. Fyra av dem tvingade han i lavemang medan han låste in den femte kvinnan i garderoben med motiveringen att hon var för ful. Under den period som Michael Kenyon pluggade på University of Illinois, 1966 till 1969, räknar FBI med att han sammanlagt rånade ett tjugotal kvinnor. Sedan lämnade han staden för att göra sin militärtjänstgöring. Under den här tiden finns inga rapporter om några rån. 

Men på 70-talet satte det igång igen. Nu på olika ställen i USA. Michael Kenyon hade fått jobb som tjänsteman på det amerikanska skatteverket. Under några år flyttade han mellan olika städer på grund av arbetsuppgifterna. Det kom in rapporter om lavemangsrån från så skilda ställen som Los Angeles, Kansas och Oklahoma. Vid ett tillfälle tvingade han i en ung kvinna lavemang på en tågfärd i Florida.

FBI stod rådvilla. Gärningsmannaprofilen visade på en mycket rubbad ung man, för att inte säga pervers. Men att spåra honom var värre. I maj 1975 var Michael Kenyon tillbaka på hemmaplan i Chicago. Under en enda natt den här våren rånade Kenyon ett stort antal studentskor vid universitetet.
 
Det var vid den här tidpunkten Frank Zappa råkade få höra talas om den märklige rånaren via nyheterna på radion. Just det här året hade Dylan en stor hit med sin låt om den mordanklagade Hurricane Carter. Zappa ville inte vara sämre. Om Dylan kan skriva sånger om ökända förbrytare kan väl även jag, tänkte den mustachprydde gitarrfantomen.
 
Zappa, som dessutom aldrig varit sen att uppmärksamma angelägna samhällsfrågor, skrev genast ner en låt om den beryktade mannen. Resultatet, ”The Illinois Enema Bandit”, blev snabbt en kultfavorit bland fansen.

From farm to farm
Got a rubberized bag
And a hose on his arm
Lookin' for some rustic co-ed rump
That he just might wanna pump

På utredningsfronten stod det dock still. Även den här gången stod polisen utan spår. FBI:s experter famlade i blindo. Att Michael Kenyon blev gripen var en ren slump. En tid senare lyckades polisen knyta honom till två rån i den närbelägna staden Champaign. Någon uppmärksammade att Kenyon hade använt samma metod för att bryta sig in i lägenheterna som den ökände lavemangsbanditen. Efter närmare ett decennium av jagande hade FBI till slut fått tag på sin man. Under förhören erkände han allt. 

Kenyon blev åtalad för väpnat rån och misshandel på ett stort antal personer. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han inte var psykiskt sjuk. Han dömdes till tio års fängelse och blev villkorligt frigiven 1981. Efter att han blev frigiven har det varit tyst om Michael Kenyon. Inga fler lavemangsrån har rapporterats. Lugnet har åter lagt sig över Illinois.

”I actually heard about it on the radio. We were returning from a job in Nornal, Illinois and had the radio on in the station wagon. The announcer said: ”The Illinois Enema bandit” has struck again’, and I went, ”What!” Apparently, this guy had been ravaging the area of southern Illinois for a number of years. He would find a co-ed’s apartement with the door unlocked and he would walk in with a ski mask on and I guess a revolver, and force the woman to experience a severe rinse att gunpoint.”
                                                     I Neil Slavens bok Electric Don Quixote berättar Frank Zappa om första gången han fick höra talas om ”lavemangsbanditen”.
 
 
Lyssna på låten här:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela