Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Lastbilschaffisar i ödesdiger yxuppgörelse

Publicerad 2019-06-23 14:52:56 i Allmänt,

Truckdrivin' Neighbor Downstairs (Yellow Sweat)

Beck I 1994

Psychotic breakdown, double-edged axe ...

... Come on motherfucker ... put your clothes on ... come on ... fuckin’ asshole ...

- You lousy puke ... why don’t you call your mommy?

- You’re fucking drunk ...

- Yeah, I am a fucking drunk ... but you’re a lousy low-life who can’t do nothing for himself ...

Ibland skapar livet självt sina egna dramer. Och sina egna poplåtar. Som när ett gräl mellan två människor i det närmaste urartar till en gotisk uppgörelse helt i bröderna Coens smak. ”Truckdrivin’ Neighbor Downstairs” tillkomst har en har en speciell historia. Precis som låttiteln antyder handlar den om ett bråk mellan två lastbilschaffisar som bodde på våningen under Beck.

Beck hade under en längre tid haft problem med sina högljudda grannar. De två vännerna, tillika yrkeschaufförer, delade lägenhet och bråkade ofta. Just den här dagen blev bråket våldsammare än vanligt. Fighten pågick för fullt medan Beck höll på att spela in musiken till det som skulle bli ”Truckdrivin’ ...” . Efter ett tag blev bråket för högljutt för att Beck skulle kunna fortsätta inspelningen. Han lät sin fyrakanalers bandspelare stå på medan han lämnade lägenheten.

Uppskakad av slagsmålet gav sig Beck ut på en biltur den kvällen. Under färden kom inspirationen till låtens text. Det är inga smickrande porträtt Beck gör av sina grannar när han beskriver händelserna:

Acid casualty with a repossessed car
Vietnam vet playing' air guitar
It's just the shit-kicking', speed-taking'
Truck-driving' neighbors downstairs
Yeah...yeah

... Whiskey-stained buck-toothed
Backwards creep
Grizzly bear motherfucker
Never goes to sleep ...

Beck Hansen skapade en ny nisch inom popen med sin blandning av lo-fi folk, gör-det-själv hip-hop och indie-rock. I sina låtar blandade han friskt mellan olika beats och samplingar kryddat med sina karaktäristiska texter. Det stora genombrottet kom med superhiten ”Loser” 1994. Singeln började spelas på alternativradiostationen KROQ i Los Angeles och blev snabbt efterfrågad av lyssnarna. Inom kort stod alla de stora skivbolagen på kö efter Becks namnteckning. Beck släppte sin första fullängdare Mellow Gold samma år. Albumet blev mycket kritikerrosat och sålde bra.

Truckdrivin’ var egentligen inspelat till Becks första album Golden Feelings men kom inte med i slutändan. Låten hette ursprungligen ”Shitkickin’ Speedtakin’”. Versionen på Mellow Gold är snarlik originalet men med en lite längre sampling från grälet. Här är också titeln ändrad till det lite snällare ”Truckdrivin’ Neighbors Downstairs”, antagligen efter påtryckningar från det stora skivbolaget.

Truckdrivin ...” är inspelad på bara fyra kanaler. På två spår spelar Beck akustisk gitarr, ganska primitiva riff. På de andra två spåren sjunger han i stämmor, en bas och en falsett, för det är han som sjunger bägge stämmorna. De smälter bra in i låtens helhet och är dessutom ganska underhållande.

Hur gick det då för de bägge kombattanterna? Enligt legenden urartade bråket ordentligt när de började använda tillhyggen. Slagsmålet slutade med att den ene av chaffisarna fick armen avhuggen med en yxa (!).

Psychotic breakdown double-edged axe
Growing' hair like a shag rug
On his greasy back

Kassettbandet med uppgörelsen ska enligt uppgift finnas bevarat. Där går det att höra hur bråket gradvis urartar. Men Beck avråder alla från att ta del av det. Enligt Beck är det ”en speciell inspelning”, fylld med fasansfulla saker som kommer för evigt att förstöra ens framtid om man lyssnar på det.

 

 

When I was recording the song in my living room and they were out front screming at each other and I couldn’t record anymore because they were too loud and I just left. I had to leave ’cause it was too hectic. When I came back I had all this ... I had the song ad then after they had this argument ... it’s too bad I lost the has the original argument ’cause the argument went on for 40 minutes. It was unbelieveable. I put two seconds of it on there. Pretty classic. But somebody out there has it.”
Beck om tillkomsten av ”Truckdrivin’ Neighbor Downstairs”

 

 

 

Lyssna på låten här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela