Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Med en Cadillac in i döden

Publicerad 2019-05-26 20:07:13 i Allmänt,

Cadillac Ranch

Bruce Springsteen I 1980

You're my last love you're my last chance
Don't let 'em take me to the Cadillac ranch

I ett avsnitt av Late Show with David Letterman ställde Letterman retoriskt frågan till publiken vilken av följande alternativ inte är ett återkommande tema i Bruce Springsteens sånger. 

a) Köra bil på den gamla motorvägen

b) Köra bil tillsammans med en ung snygg tjej

c) Köra bil i New Jersey

d) Sushi

Bruce Springsteens kärlek till bilen och framförallt - till att köra bil - är välkänd. Ingen annan artist har skrivit så många lovsånger till det bensindrivna fortskaffningsmedlet som The Boss. Och då framförallt till juvelen i kronan bland de amerikanska bilmärkena – Cadillac.

För de flesta amerikaner är en Cadillac själva inkarnationen av den amerikanska drömmen. Den mest statusfyllda symbolen av dem alla. En tingest med nästan religiös laddning inom konsumtionskulturen. Oöverträffad bland vägfordon. Om Cadillac är amerikanernas egen relik – är Cadillac Ranch dess helgedom.

Cadillac Ranch är ett konstverk av ett konstnärskollektiv kallat Ant Farm. Tio Cadillacs till hälften begravda med fronten neråt i ett vetefält. Under årens lopp har otaliga bilister förvånat vänt sig om när de kört förbi det märkliga monumentet som ligger längs med Route 66 strax väster om den lilla staden Amarillo i Texas.

Det hela började 1974 med att Ant Farm kontaktade den hyperrike Texasmiljonären Stanley Marsh III och frågade om de fick uppföra ett konstverk på hans vidsträckta egendom. Gruppen ville skapa en hyllning till bilen som mer än någon annan symboliserar USA. Stanley Marsh, som för övrigt gjort sig en förmögenhet inom kemibranschen, sägs vara barnsligt förtjust i upptåg. Och idén om Cadillac Ranch tilltalade honom. Gruppen fick klartecken med en gång.

I dag är Cadillac Ranch ett av Texas mest populära turistmål. Besökarna är tillåtna att klottra på bilarna vilket har medfört att de är fullständigt nerkladdade av allehanda graffiti. De bidrar därmed till det ständigt föränderliga konstverket. Under årens lopp har det skrivits artiklar och gjorts teveprogram om Cadillac Ranch.

Platsen har även använts i tevereklam för ett flertal olika företag, allt från tuggummi till datorer. Även andra bilbolag som Chrysler och Lincoln har använt Cadillac Ranch för att marknadsföra sina egna märken. Turistmålet har blivit till den milda grad uppskattat att det till och med dykt upp kopior i olika delar av USA.

En ung Bruce Springsteen blev så inspirerad av konstverket i Amarillo att han genast skrev en sång om den. ”Cadillac Ranch” handlar om döden. Livets förgänglighet. Det oundvikliga. Springsteen använder en gammal Cadillac, och bilarna på ranchen, som en metafor för slutet. Men hur skildrar han döden? Naturligtvis med full gas i 120 knyck. ”Cadillac Ranch” spritter av liv och är milt sagt livsbejakande. I farten ägnar sig Springsteen även åt lite namndroppning: 

James Dean in that mercury '49
Junior Johnson runnin' through the woods of Carolina
Even Burt Reynolds in that black Trans Am
All gonna meet down at the Cadillac ranch

Under inspelningarna av The River ville Springsteen ha något mer fartfyllt för att väga upp de andra låtarna. Resultatet blev en riktig partyrocker. ”Cadillac Ranch” blev genast både en publik och kritikerfavorit. Många uppskattade sättet Springsteen tog sig an det dystra temat. Den kände musikkritikern Dave Marsh utnämnde sången till: "One of the smartest songs ever about the inevitability of death."

Nu är ”Cadillac Ranch” inte Springsteens enda låt om den exklusiva bilmärket. I ”Pink Cadillac” rockar The Boss loss ordentligt. Men där ”Cadillac Ranch” handlade om döden, är ”Pink Cadillac” en metafor för sex.

Bilar och bilåkande är ett ständigt återkommande tema i Springsteens produktion. I låtar som ”Thunder Road”,”Backstreets”,”Racing in the Streets” och ”Pink Cadillac” har han fått utlopp för sin stora passion. Men just ”Cadillac Ranch” har blivit lite av en publikfavorit. Mycket på grund av att det är en upptempo låt, använder Springsteen den ofta i sina liveshower för att väga upp mer långsamma nummer som ”The River”.

Nu skriver inte bara Bruce Springsteen låtar om bilar. Han gillar att äga dem också. Hemma i garaget har han en mindre flotta av dem. Favoriten sägs vara en gammal Ford pickup som har åtskilliga bucklor. Bossens första bil var för övrigt en ’57 Chevrolet med orangea eldflammor målade på motorhuven. Det är inte illa det heller.

 

 

 

 I love drivin’ around in my car when I’m 26 and I love drivin’ around in my car when I’m 36. Those aren’t irrelevant feelings for me.”
Sagt av en ung Bruce Springsteen 1975
 
 
 
You can kill a horse but not a Cadillac”

1905 års slogan för det exklusiva bilmärket.

 

 

Lyssna på låten här:

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela