Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Johnny Cash träffar Sue

Publicerad 2019-10-27 15:09:00 i Allmänt,

A Boy Named Sue

Johnny Cash I 1969

... I don't blame him cause he run and hid
But the meanest thing that he ever did
Was before he left, he went and named me "Sue."

A Boy Named Sue” är en av Johnny Cash mest älskade låtar. En av hans största hits och en given sång på alla hans samlingsalbum. Få känner till att det finns en verklig förlaga till låten.

Sången handlar om en ung man som växer upp förbannad på sin far, inte bara för att han lämnat honom och mamman i barndomen – utan främst för att han döpte honom till Sue. I vuxen ålder stöter han på sin pappa i en bar. I rent vredesmod inleder han ett slagmål med sin far för att han gett honom ett flicknamn. Men när pappan förklarar för honom att han döpte honom till Sue för att vara säker på att han skulle växa upp och bli en tuff, härdad man – försonas han med pappan. Trots att han fortfarande hatar sitt namn.

Låten är skriven av multikonstnären Shel Silverstein. I Amerika är Silverstein mest känd som barnboksförfattare. Hans barnböcker har sålt i mångmiljonupplagor och är oerhört populära. Men han har även skrivit ett flertal poplåtar.

Mest känt är hans samarbete med Dr Hook. Silverstein komponerade bland annat ”Sylvia’s Mother” och ”Cover of the Rollin’ Stones”. Juvelen i kronan är dock ”A Boy Named Sue” som han skrev för Johnny Cash. Inspirationskällan kommer från verkligheten.

Sue K. Hicks var under många år domare i Madisonville, Tennesse. Hicks växte upp i en familj med en lång tradition av jurister på fädernet. Även hans far var domare i Madisonville. Namnet Sue fick han efter sin mor. Efter att hon dog i barnsäng valde fadern att döpa det nyfödda barnet efter henne, vilket får anses som synnerligen hedervärt.

Nu är inte Sue K. Hicks vem som helst. Redan som ung stadsåklagare i Dayton, Tennessee blev han världskändis. 1925 åtalades biologiläraren John Scopes för att ha lärt ut Darwins evolutionslära i undervisningen i strid mot den amerikanska lagstiftningen.

Målet blev en av de mest uppmärksammade och omtalade rättegångarna i modern tid. I medierna beskrevs det som en kamp mellan religion och vetenskap, yttrandefrihet och den okunniga opposition som vill tysta den. Sue K. Hicks var en av initiativtagarna till stämningen och verkade under rättegången på åklagarsidan.

Nu framstår kanske Sue K. Hicks som en religiös fundamentalist. Men så var inte fallet. Hicks var god vän med John Scopes. Båda var eniga att lagstiftningen på det här området var otidsenlig och hade spelat ut sin roll. Scopes gick frivilligt med på att låta sig åtalas bara för att få lagstiftningen prövad.

Shel Silverstein fick idén till låten långt senare när träffade Sue K. Hicks på en juridisk konferens i Gatlinburg. I sammanhanget ska nämnas att låttexten knappast är jämförbar med Sue K. Hicks eget liv. Sue K. Hicks uppges ha varit stolt över sitt flicknamn och inget som han försökte dölja.

A Boy Named Sue” spelades in live den 24 februari 1969 inför fångarna på San Quentinfängelset i Kalifornien. Inspelningen var en uppföljning av hans succéartade livekonsert från Folsomfängelset.

Det var första gången Johnny Cash spelade låten. Bara några dagar tidigare hade Shel Silverstein presenterat ”A Boy Named Sue” för honom. Efter att ha hört den utropade Cash att det var den smartast skrivna låt han någonsin hört.

Now, I don't blame him cause he run and hid
But the meanest thing that he ever did
Was before he left, he went and named me "Sue."

På inspelningen från San Quentin går det att höra att Cash sjunger sången lite trevande. "The Man in Black" hade inte hunnit lära sig texten och läste innantill från en gul lapp under hela sången. Man hör hur publiken jublar varje gång han får in en punchline.

A Boy Named Sue” blev en gigantisk hit när den släpptes och blev snabbt en av Cash allra populäraste låtar. Sången belönades både med grammies och olika countrypriser. Efter låten blivit en stor hit skickade Johnny Cash enligt sägnen ett signerat fotografi till Sue K. Hicks med texten: ”To Sue, How do you do, from your friend Johnny.”

Låten fick även erkännande genom att det dök upp olika ”svar” på den. Inom den amerikanska countrygenren är det en vanlig tradition att om en manlig artist får en stor hit, kommer snart ett feministiskt svar från någon kvinnlig artist. En version, ”A Gal Called Sam”, spelades in av countryartisten Lois Williams och Jane Morgan fick en mindre hit med ”A Girl Named Johnny Cash”.

Trots att ”A Boy Named Sue” för evigt är förknippad med Johnny Cash är det ändå Shel Silverstein som är hjärnan bakom den. Elaka tungor säger att han fick inspiration till låten från sitt eget liv. Sheldon Silversteins föräldrar brukade nämligen alltid kalla honom för ”Shelly”.

 

"It is an irony of fate that I have tried over 800 murder cases and thousands of others, but the most publicity has been from the name 'Sue' and from the evolution trial. I was named Sue for my mother, who died after childbirth."
I en intervju med New York Times 1970 kommenterade Sue K Hicks uppståndelsen kring hans förnamn. Han var också noga med att understryka att han trivdes alldeles utmärkt med det.
 

Lyssna på låten här:

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela