Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Självömkande vuxna män sjunger om saknad

Publicerad 2020-12-20 15:21:00 i Allmänt,

Wild Horses

The Rolling Stones I 1969 

You know I can't let you
Slide through my hands

Finns det något mer smärtsamt än att vara i från den man älskar? ”Wild Horses” anses vara Mick Jaggers stora kärleksförklaring till Marianne Faithfull. Men stämmer verkligen historien? 

En ängel med stora bröst. Så beskrev Rolling Stones manager Andrew Loog Oldham Marianne Faithfull efter att han först hade träffat henne. Oldham mötte den då blott 17-åriga Marianne Faithfull på en fest på hösten 1964. Hon kom i sällskap med sin man, den i innekretsar populäre universitetsstudenten John Dunbar. Marianne var onekligen en anslående skönhet. När hon skred in i rummet dog konversationen och allas blickar drogs mot henne. Med sitt långa blonda hår, sina isblå ögon och utmanande dekolletage väckte hon genast uppmärksamhet.

Marianne Faithfull var inte bara en skönhet. Hon var intelligent, välutbildad och kulturellt bevandrad. Andrew Loog Oldham gick fram till hennes man.

”Can she sing?”

”Yeah man, she can sing too …”, svarade John Dunbar ointresserat.

Få förstod att det skulle bli inledningen till en karriär som varar ännu i våra dagar. Oldham skred genast till verket och övertalade Mick Jagger och Keith Richards att skriva en låt till Marianne. Det blev ”As Tears Goes By”.

Marianne Faithful var av adlig härkomst. Blåblodig. Hennes mor var en krigsflykting med den obskyra ungersk/österrikiska titeln Baronessan Erisso, barnbarn till baron Leopold von Sacher-Masoch som skrivit den erotiska romanen Venus in Furs. Mariannes pappa var professor i litteratur och hon växte upp i akademiska kretsar.

Samarbetet med The Rolling Stones gjorde att Marianne Faithful mer och mer drogs in i stenarnas bekantskapskrets. Efter några år blev hon och Mick Jagger ett par trots att hon fortfarande officiellt var gift med John Dunbar och att de dessutom hade ett litet barn tillsammans. Då hade hon redan strulat med både Keith Richards och Brian Jones (ryktet förtäljer att det var Keith Richards som rekommenderade Mick Jagger för Marianne).

Marianne Faithful stod nu på höjden av sin karriär med både framgångar som popsångerska och en gryende filmkarriär. Under den här perioden var de Swinging Londons mest omtalade par. Ständiga gäster i den tidens innekretsar och omskrivna i skvallerpressen. Men bekantskapen med Rolling Stones och deras kändisvänner innebar också att Marianne kom i kontakt med droger. Mycket droger. 

Det dröjde inte länge förrän hon var fast i ett heroinmissbruk som ett decennium senare skulle göra henne till uteliggare. Stones låten ”You Can’t Always Get What You Want” är en explicit vädjan från Mick Jagger till Marianne att hon ska lägga av med drogerna. Låten är en beskrivning hur heroin har infiltrerat livet på hans älskade och även hans bästa vänner.

Mariannes drogmissbruk gjorde att deras förhållande sakta men säkert började vittra. Både Mick och Marianne var systematiskt otrogna med andra partner. I slutet av november 1969 var Rolling Stones iväg på en turné i USA. Hemma i London hade Marianne Faithful låtit Anita Pallenbergs ex-pojkvän, den italienske dansaren Mario Schifano, bo hos henne. I samma veva hade Marianne, via pressen, fått reda på att en av Jaggers älskarinnor just fött honom ett barn. Det ena ledde till det andra. Marianne inledde ett förhållande med Mario, och de två valde att åka iväg till Italien. Affären blev naturligtvis förstasidestoff i den engelska tabloidpressen. Och i USA satt Jagger som ett annat fån och visste inte vad han skulle göra.

Vid den tidpunkten höll ”The Glimmer Twins” på att komponera sånger till det som skulle bli Sticky Fingers. ”Wild Horses” från albumet har alltid ansetts vara Jaggers stora kärleksförklaring till sin Marianne Faithfull. Något som delvis är sant.

Vanligtvis när duon arbetade tillsammans skrev Richards musiken samt texten till refrängen medan Jagger skrev verstexten. Även den här gången hade Keith skrivit en sång samt kommit upp med en snärtig text till refrängen. 

Han kallade den ”Wild Horses”. Keith hade skrivit med sin nyfödde son Marlon i åtanke. Den lite klichéartade textraden att ”vilda hästar kan inte slita mig från dig” handlar egentligen om Keiths saknad efter familjen. Stones var ute på en lång Amerikaturné och på andra sidan jordklotet väntade familjen. Keith visste att det skulle dröja innan han fick se Marlon och Anita igen: ”I wrote this song because I was doing good att home with my old lady, and I wrote it like a love song. I just had this, Wild horses couldn’t drag me away, and i gave it to Mick, and Marianne (Faithfull) just ran off with this guy and he changed it all around but it’s still beautiful, säger Keith Richards i en intervju från 1969.”

Nu tog Jagger över låten och gjorde den till sin. En ensam och övergiven Jagger lät än en gång sätta ord på sina känslor för Marianne. Trots alla stormar i deras förhållande var hon fortfarande hans livs kärlek.

I watched you suffer
A dull aching pain
Now you've decided
To show me the same
 

”Wild Horses” har på många sätt blivit sinnebilden för kärlek och saknad. Låten blir inte sämre av att den handlar om, inte bara om en mans längtan, utan om två.

"If there is a classic way of Mick and me working together this is it. I had the riff and chorus line, Mick got stuck into the verses. Just like ”Satisfaction”, "Wild Horses" was about the usual thing of not wanting to be on the road, being a million miles from where you want to be."
Keith Richards i en intervju 1993
 
 

Lyssna på låten här:

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela