Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Intermission: Legendary Stardust Cowboy

Publicerad 2020-01-09 20:38:59 i Allmänt,

Apropå Legendary Stardust Cowboy aka The Ledge. Norman Carl Odams stil är hart när omöjlig att vare sig beskriva eller definiera. Legendary Stardust Cowboy, som kommer från Lubbock, Texas, var en av de absoluta pionjärerna inom psychobilly genren (där bland annat The Cramps ingår).

Redan på dagis närde han ett intresse för rymden. Som barn brukade han stirra på månen och intala sig själv att någon dag skulle han fara dit. 

När han gick i High school föddes idén om att satsa på musiken. Han ville impa på tjejerna. Vilket är tveksamt om han lyckades med. Norman lärde sig spela gitarr och började  komponera låtar. Det är nu han skriver den epokgörande “Paralyzed”. Enligt Odom själv var tanken med låten var att:"writing a wild song that would captivate everybody." I efterhand är det bara att konstatera att han lyckades med sitt uppsåt. 

Legendary Stardust Cowboy uppträder alltid i full cowboy-outfit med sporrar, hatt och allt. Han har ofta med sig sin trumpet på scen och blåser glada kavallerisignaler. David Bowie har under alla år haft ett kärleksfull förhållande till Texasbon och både gjort en cover på en av hans låtar och bjudit in honom till diverse sammankomster.

Legendary Stardust Cowboy både uppträder och turnerar fortfarande. Har du tur dyker han upp på en plats nära dig. Namnet förresten, vad kommer det från? Med Stardust Cowboy ville Odam få med sitt intresse för både vilda western och yttre rymden. Dessutom la han till “Legendary” för han var övertygad om att han skulle bli en legend i sin egen livstid. Och … tja … det har han ju redan infriat. 

 

Lyssna på "Paralyzed" här:

 
Lyssna på Legendary Stardust cowboy live här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela