Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Kommungubbar anlägger en parkeringsplats i paradiset

Publicerad 2020-06-21 17:22:31 i Allmänt,

Big Yellow Taxi

Joni Mitchell I 1970 

They paved paradise
And put up a parking lot …

Det är först när man förlorat något som man inser hur mycket man saknar det. Det är först efter man exploaterat och förstört moder jord som man inser dess värde. ”Big Yellow Taxi” var en av de tidigaste poplåtarna som tog direkt ställning i miljöfrågor. Och i dessa klimatkrisens dagar är den mer aktuell än någonsin.

Joni Mitchell skrev den efter ett besök på Hawaii. Hon hade åkt dit för att ansluta sig till sin dåvarande pojkvän Graham Nash som var på turné med Crosby, Stills, Nash &Young. Tanken var att de skulle ha några dagars semester tillsammans.

Joni anlände mitt i natten till Royal Hawaiian Hotel mitt i centrala Waikiki. När hon på morgonen slog upp balkongdörrarna till sitt rum på tjugonde våningen möttes hon av en bedårande syn. I horisonten kunde hon se gröna kullar och en jungfrulig natur. På himlen seglade exotiska fåglar med färggranna stjärtfjädrar. Men då hon vände blicken ner mot marken blev hon chockad av åsynen. Parkeringsplatser så lång ögat kunde se. Överallt var naturen skövlad och marken asfalterad.

Vid den här tidpunkten var miljörörelsen i sin linda. ”Gröna Vågen” och dess anhängare ansågs som något suspekt. Något som katten släpat in. Miljöfrågor fanns helt enkelt inte på agendan. 

”Big Yellow Taxi” var en av de första, kanske den första, ekologiska låten. Den kom med på albumet Ladies of the Canyon och blev en omedelbar hit. Soundet var medvetet gjort i hawaiiansk stil. Med syrlig, nästan sarkastisk, ton tar Joni Mitchell upp det faktum att Edens lustgård, med människans handaverkan, håller på att försvinna bit för bit.

”Big Yellow Taxi” är en bitsk politisk låt som manar till eftertanke. I synnerhet frasen: ”Took all the trees, put ’em in a tree museum / and charged the people a dollar and a half just to see ’em” (vilken är en referens till Fosters Botaniska trädgård i Honolulu); symboliserar på ett bra sätt hela låten och dess tema. I låtens sista vers ger det politiska budskapet vika för det personliga när återberättar hur en närstående man försvinner ur hennes liv i en stor gul taxi.  

Miljörörelsen tog den direkt till sitt hjärta. Det sägs att i ett flertal städer i USA lät invånarna, inspirerade av sången, riva upp parkeringsplatser och anlägga parker istället. Joni Mitchell har själv beskrivit den som ”a powerful little song”.

Ett flertal stora artister har gjort covers på låten. Bland annat kan nämnas Bob Dylan samt Counting Crows. Och Janet Jackson lät sampla refrängen till sin ”Got ’Til It’s Gone”. Vad vore väl en äkta ekologisk sång om den inte återvanns?

 Det rosafärgade Royal Hawaiian Hotel omgiven av … höghus och betong?
"I wrote 'Big Yellow Taxi' on my first trip to Hawaii. I took a taxi to the hotel and when I woke up the next morning, I threw back the curtains and saw these beautiful green mountains in the distance. Then, I looked down and there was a parking lot as far as the eye could see, and it broke my heart... this blight on paradise. That's when I sat down and wrote the song."
                                                              I en intervju med Los Angeles Times 1996 berättar Joni Mitchell om hur ”Big Yellow Taxi” kom till.
 

 Lyssna på låten här:

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela