Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Omhuldad musa på glid

Publicerad 2020-05-24 17:06:39 i Allmänt,

Suzanne

Leonard Cohen I 1968 

And you know that she's half-crazy but that's why you want to be there
And she feeds you tea and oranges that come all the way from China

Inom mytologin är musan alltid större än konstnären. Men i verkligheten är det inte alltid så. ”Suzanne” är historien om förhållandet mellan en ung poet och en vacker kvinna. Men medan ”Suzanne” gjorde Leonard Cohen odödlig, föll hans musas liv sakta samman.

Det finns knappast en person över fyrtio som inte har hört Leonard Cohens sång ”Suzanne”. Det är hans allra mest kända och älskade låt. Dessutom helt biografisk. I början av 60-talet tillhörde Leonard Cohen en krets av poeter och artister i Montreal som umgicks regelbundet. Bland medlemmarna fanns bland annat den kände skulptören Armand Vaillancourt. Någon gång vid den här tiden träffade Leonard Cohen för första gången Vaillancourts unga vackra fru Suzanne Verdal.

Suzanne arbetade som professionell dansare. Enligt vissa källor blev Cohen först introducerad för den attraktiva artisten på en nattklubb i Montreal kallad Le Vieux Moulin. Poeten blev vittne till hur Suzanne dansade med sin man och han kunde inte slita ögonen från den attraktiva kvinnan. Men det skulle dröja en tid innan Cohen och fru Verdal började umgås på allvar.

Några år senare levde Suzanne och hennes man som särbos. Hon och Leonard Cohen brukade träffas på fritiden. Cohen brukade komma över till hennes lägenhet i centrala Montreal med utsikt över St Lawrencefloden. De tillbringade timmar tillsammans. De drack te med tända ljus på bordet. Diskuterande allt mellan himmel och jord. Allt efter tiden gick blev deras förhållande allt mer intimt och intensivt. Det var under de här stunderna som ”Suzanne” kom till.

Suzanne takes you down to her place near the river
You can hear the boats go by, you can spend the night forever
And you know that she's half-crazy but that's why you want to be there
And she feeds you tea and oranges that come all the way from China
And just when you mean to tell her that you have no love to give her
Then he gets you on her wavelength
And she lets the river answer that you've always been her lover

”Suzanne” var från början en dikt – eller rättare sagt två dikter. Nu måste man komma ihåg att Leonard Cohen började sin karriär som lyriker och författare. Det var först när han insåg att det inte fanns några pengar i lyrik som han började tonsätta sina dikter. Den första dikten han skrev med titeln Suzanne börjar med raden ”Suzanne wears a Leather Coat” och hyllar fru Verdals farliga skönhet samtidigt som den skildrar poetens attraktion till henne. Den andra dikten med samma namn är den som slutligen blev hans stora hit. Cohen skrev den sommaren 1965. Den skildrar deras gemensamma förhållande. Men den saknade fokus och skärpa fram tills den eftermiddagen Suzanne först tog med honom till sin lya invid floden. Bägge dikterna kom med i diktsamlingen Parasites of Heaven från 1966.

Nu är det viktigt att tillägga att Suzanne och Leonard Cohen aldrig var älskare. Deras förhållande var strikt platonisk (även om Suzanne i ett flertal intervjuer berättat att Cohen nog allt försökte och att det var hon som fick sätta gränser ...). Cohen själv har sagt att han inte ville att deras förhållande skulle bli ”komprometterad av köttslighet”.

”Suzanne”berättar i enkla ordalag om deras vänskap. Hur de brukar träffas för promenader längs med floden. Hur de dricker te hemma hos henne. Hur man kan känna kärlek, närhet och intimitet till en person – utan att vara älskare.

Det var singer/songwritern Judy Collins som övertalade Leonard Cohen att tonsätta sin dikt. Det var också Judy Collins som först spelade in låten. Utan att den blev någon nämnvärd framgång. Det var först när Leonard Cohen själv spelade in ”Suzanne” till sitt första album Songs of Leonard Cohen som världen började uppmärksamma låten.

”Suzanne”är en av Leonard Cohens absoluta klassiker. Cohen själv har i flera intervjuer berättat att han anser den vara hans bästa låt och jämfört den med ett årgångsvin. Ett stort antal artister har under årens lopp gjort covers på ”Suzanne”. Bland annat hade Annifrid Lyngstad en mindre hit med låten innan hon fortsatte sin karriär i Abba.

Men medan ”Suzanne” innebar ett genombrott för Leonard Cohen – har livet varit desto hårdare mot Suzanne Verdal. För några år sedan letade den statliga kanadensiska tevekanalen CBC upp Cohens musa. De hittade henne i ett hippiekollektiv i Venice Beach, Los Angeles.

Efter 1965 gick Cohen och Verdal skilda vägar. Suzanne turnerade jorden runt som dansare och var bosatt i både i Europa och Nordamerika. Men nu hade artistlivet tagit ut sin tribut. När CBC hittade henne var hon bostadslös och utfattig och levde ensam med sina fem katter. Hon hade byggt om en Chevrolet pick-up till någon form av husbil med undantaget att den saknade både vatten och värme.

Efter att ha fallit ner från en stege var hon numera handikappad och arbetslös. Hon kunde inte längre försörja sig som dansare. Varje natt parkerade hon bilen i ett industriområde där hon kunde sova lugnt.

I intervjun berättar Suzanne att hon känner sig smickrad över Cohens porträtt över deras förhållande. De två har träffats vid flera tillfällen i Montreal efter sången skrevs. Men det gick att spåra en viss bitterhet i rösten hos Suzanne Verdal. Den sista gången de sågs ansåg hon att Cohen undvek henne. Medan hon själv levt trogen till sina hippieideal menar hon att Cohen sålde sig för det materiella.

Kanske är det ett ödets ironi att den stora inspirationskällan till Leonard Cohens största hit numera lever i misär. Att det inte gick lika bra för musan som för konstnären. För trots allt skapade deras förhållande stor konst.

 

”It was a very private thing that I felt like I had with Leonard. It was kind of like a very ’sympathical’ wavelenght thing – that we could read each other’s mind. We were very in tune wirth each other. It was kind of strange to have it blosom into this famous song that everyone was singing.”
                                       Suzanne Verdal berättar i en intervju med kanadensiska CBC om sina känslor för Leonard Cohens sång.
 
Helo Pinheiro

Fler vackra kvinnor som inspirerat till klassiska kärlekssånger:

Van Morrison ”Crazy Love

Om Janet ”Planet” Rigsbee, Vans flickvän som sedermera blev hans fru inspirerade honom även till ”Tupelo Honey”. Janet beskrev deras första möte som ett ”Alchemical Whammo”.

The Left Banke ”Walk Away Renee”

Keyboardisten Michael Brown, då 16 år, skrev den här låten om bandets bassist, Tom Finns, blonda flickvän Renee Fladen-Kamm.

The Beatles ”And I Love Her”

Paul McCartney skrev den här låten om dåvarande flickvännen Jane Asher.

Stan Getz/Astrud Gilberto ”The Girl from Ipanema”

Den här bossanovaklassikern från 60-talet är världens näst mest inspelade sång (efter ”Yesterday”). Antonio Carlos Jobim och Vinicius de Moraes skrev låten som en hyllning till Helo Pinheiro, en skönhet som man dagligen kunde se ta en promenad på stranden i Rio.

Bob Dylan ”Girl from the North Country”

Dylans ode till dåvarande flickvännen Echo Helstrom.

Tom Waits ”Jersey Girl”

En av flera Waitslåtar om hans stora kärlek Kathleen Brennan. Springsteen gjorde en sedermera en berömd cover på låten.

Peter Gabriel ”In Your Eyes”

Om flickvännen Rosanne Arquette som han då levde tillsammans med.

Crosby, Stills & Nash ”Suite: Judy Blue Eyes”

En kärlekslåt till Judy Collins som Stephen Stills var djupt förälskad i.

Cat Stevens ”Wild world”

Cats Stevens kärlekssång till Patti D’Arbanville innan förhållandet började gå utför …

Serge Gainsbourg ”Je T’aime … Moi non plus”

Gainsbourg skrev den här erotiska duetten till flickvännen Birgitte Bardot, efter att hon bett honom skriva en vacker kärlekslåt åt henne. Efter förhållandet spruckit blev det dock den nya flamman Jane Birkin som han spelade in den med.

 

Lyssna på låten här:

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela