Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

En perfekt söndag för lite gravskådning

Publicerad 2020-10-11 17:00:46 i Allmänt,

Cemetry Gates

The Smiths I 1986 

All those people, all those lives
Where are they now?

Det finns knappast något land i hela världen där invånarna har så många skruvade fritidssysselsättningar som i Storbritannien. En populär hobby är ”Trainspotting” som går ut att sitta på en station och pricka för de tåg man ser passera förbi. Ungefär som en fågelskådare. Sen finns det gravskådning också …

Vad kan vara skönare på en solig söndagseftermiddag än en stillsam promenad på kyrkogården? Ända sedan slutet av 70-talet har Morrissey varit en hängiven ”gravskådare”. I lugnet på begravningsplatsen har han vandrat omkring mellan gravarna. Fantiserat om de som är begravda. Vilka de var och hur deras liv en gång i tiden tedde sig.

Allt som oftast har det varit Manchesters Southern Cemetery som har varit målet för hans utflykter. Här går det att hitta sångaren i Joy Division, Ian Curtis, grav, eller sir Matt Busby, Manchester Uniteds legendariske manager, minnesmärke. Här finns även kvarlevorna efter ”The Moor Murderers”, Ian Brady och Myra Hindleys offer (men det finns inte utmärkta i någon guide eftersom myndigheterna är oroliga för ”makaber entusiasm”.)  

Ibland har utflykterna varit i sällskap med kompisen Howard Devoto (Sångare i Buzzcocks och senare Magazine), Ibland med väninnan, konstnären och rockartisten Linder Sterling. Linder Sterling, aka Linda Mulvey, är en punkartist och konstnär. Vid den här tiden hon var sångerska i den avantgardpunkiga gruppen Ludus. Hon är även berömd för sina mycket säregna konstverk och har gjort skivomslag till flera olika artister, bland annat the Buzzcocks. 

”Cemetry Gates” är en romantisk, lycklig låt. Den handlar om ett par som tar en promenad på kyrkogården samtidigt som tävlar med varandra i intellektuella charader. Vem det är som Morrissey för dialog med i sången har han inte avslöjat. Men det är väl inte helt osannolikt att det kan vara just Linder Sterling, kvinnan i hans liv under The Smiths-tiden som han bodde tillsammans med och som han hade, om inte förhållande med, så i alla fall ett platoniskt kärleksband. 

I samtliga Morrisseys låttexter finns mängder av referenser till böcker och filmer. ”Moz” har den lilla egenheten att han ofta stjäl stycken ur romaner eller filmcitat som han sedan väver in i sina egna texter (För fansen har det blivit lite av en sport att upptäcka alla de här dolda referenserna). ”Cemetry Gates” är inget undantag.

Paret i sången försöker trumfa ut varandra med olika kunskaper ur litteraturhistorien. Hon håller på Keats och Yeats medan Morrissey betonar gång på gång att Oscar Wilde (en av hans personliga favoriter) är på hans sida. Samtidigt predikar Morrissey ogenerat dygden av originalitet (!). Frasen: "'Ere thrice the sun done salutation to the dawn" är en bastardisation av en mening från Shakespeares pjäs Richard III. Medan ”All those people, all those lives, Where are they now?” är ett citat från Hollywoodrullen The Man Who Came to Dinner från 1942. 

På senare år har Southern Cemetery, tillsammans med andra platser i Manchester som nämns i Morrisseys texter blivit lite av en turistattraktion för Smithsfans. En förening ordnade till exempel en guidad cykeltur till platser som Iron Bridge på Kings Road, Salford Lads Club och Strangewayfängelset.

”Cemetry Gates” kom 1986 på det kritikerrosade albumet The Queen Is Dead. Låten blev snabbt en favorit bland fansen. Och, ja ... Titeln är felstavad. Något som beror helt och hållet på textförfattaren själv.

 ”It’s a most gripping pastime I can assure you”

Morrissey kommenterar sitt intresse för ”gravskådning”.

 

 Lyssna på låten här:

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela