Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Drottning Lear föredrar one-night stands

Publicerad 2021-07-18 15:58:00 i Allmänt,

Miss Amanda Jones

The Rolling Stones I 1967

She looks quite delightfully stoned
She's the darling of the discotheque crowd

Hon är modellen som delat säng med David Bowie, varit Salvador Dalis hemliga älskarinna, varit inspirationskällan till Joanna Lumleys karaktär ”Patsy” i Helt Hysteriskt. Men är hon en kvinna? Eller en man? Eller ett konstverk?

Man kan se Amanda Lear på omslaget till Roxy Musics kultförklarade andra album For Your Pleasure. Hon står i ett neonupplyst stadslandskap och håller en svart panter i ett koppel. Men det är inte pantern som fångar betraktarens blick, utan den långa slanka modellen. Amanda Lear hade blivit utvald av självaste Bryan Ferry att stå som modell på omslaget. Och det skvallrades om att han var hennes pojkvän. Men Ferry var långt ifrån hennes första kända älskare.

Förvånansvärt lite är känt om Amanda Lears bakgrund. Man vet att hon dök upp i London 1964 från Frankrike för att studera konst på Saint Martins School of Art, mitt under höjdpunkten av the swinging sixties. Så mycket studier blev det inte. Hon gifte sig med en skotsk student vid namn Martin Lear året efter. Men äktenskapet tog snart slut.

Amanda Lear var vid den här tiden en vanlig syn i Londons nöjesliv. Redan från början väckte hennes säregna utseende uppmärksamhet. Och när hon blev mannekäng för Yves Saint Laurent och Coco Chanel var det som en biljett till innefolket och de coolaste klubbarna. Hon började umgås med The Beatles och The Rolling Stones, Twiggy, Anita Pallenberg och Pattie Boyd. Det var i den här vevan hon blev ihop med Stonesgitarristen Brian Jones.

De måste ha varit ett säreget par. Den långa eleganta Amanda Lear och den betydligt kortare och nervige Brian Jones. När Rolling Stones skulle spela in Between the Buttons tog de med en låt om Amanda för att retas lite med Brian. De kallade den ”Miss Amanda Jones”.

Down and down she goes
Our, Amanda Jones
I said down and down and down and down
She'd look really lovely at home
Till somebody gonna come up and ask her
To live happily ever after, Miss Amanda Jones

I texten raljerar de friskt med både Brian Jones och Amanda Lear, som de betraktar som ännu en groupie, och deras förhållande. ”Miss Amanda Jones” är knappast en av stenarnas mest kända låtar. Men den har klarat tidens tand riktigt bra. Den rockar fortfarande fett.

Under en semester i Spanien blev Brian och Amanda inbjudna till konstnären Salvador Dali på en lunch. Men Brian Jones var som vanligt för drogad, för väck, för att kunna följa med. Så Amanda Lear åkte dit ensam. Det var en lunch som skulle förändra hennes liv. Den spanske konstnären blev genast betagen i Amanda. Han berättade för henne att hon hade en ”vacker skalle”. Det var inledningen till affär mellan de bägge som skulle vara i 16 år.

Amanda Lear blev Salvador Dalis hemliga älskarinna. Varje sommar tillbringade hon hos den 30 år äldre konstnären i hans hem i den lilla kuststaden Port Lligat, trots att hans fru Gala även bodde där. Amanda blev en av Salvador Dalis mest framträdande musor och man kan se henne i ett flertal av hans målningar och fotografier från den här tiden. Men i en intervju med brittiska The Sun hävdade hon att Salvador Dali aldrig hade sex med henne för att han var rädd att hon skulle bli gravid: “I must have been his mistress for almost 20 years, but never in his life has he penetrated a woman.”, berättade hon.

Det var Salvador Dali som spred ryktet att hon skulle vara en man. Den store konstnären påstod att han hade betalat för en könkorrigerande operation för henne som skulle blivit utförd i Casablanca av en känd specialist. Det här ryktet skulle förfölja Amanda Lear under resten av livet.

På grund av sitt utseende, närmare en och åttio och med höga kindben, fick ryktet spridning. Amanda själv påstår i sin biografi att allt var påhittat av Dali som en del av en ”publicitetskampanj.” När biografin släpptes kommenterade Amanda: “I’m a coat rack, and people used me to hang up all of their fantasies.”

För att få slut på ryktesspridningen vek hon ut sig i Playboy. I bara mässingen, precis som hon var född. Och där kan man med all önskvärd tydlighet se att hon är en kvinna. Någon som alltid kommit till hennes försvar är Bryan Ferry. Även om Ferry tonat ner deras förhållande har han alltid dementerat ryktena: “She always seemed very womanly to me”.

Nu var Salvador Dali inte Amanda Lears enda älskare. Bryan Ferry har redan nämnts. En annan var David Bowie. Efter att ha hade sett omslaget till For your pleasure ville han absolut träffa den mystiska blondinen på bilden – trots att han var gift med Angie. På senare tid har Amanda Lear kommenterat deras förhållande: “It wasn’t me he fell in love with, it was the picture of me.” Och hon fortsätter: “And he was very weird, I must say — it was the first time I went out with a man who wore more make-up than I did.”

Amanda Lear verkade vara den perfekta partnern för den androgyna Bowie. Deras förhållande, under det som Bowie kallade sin ”promiskuösa period”, varade i ett år.

Men nu återstår frågan vem är Amanda Lear egentligen? Trots att hon har gett ut inte mindre än två självbiografier har hennes ålder och identitet alltid varit höljd i dunkel. Och Amanda själv är inte mycket till hjälp. Hon uppger att hon föddes i november 1950 i Saigon, men i så fall skulle hon endast varit 14 år när hon började på universitetet i London (!).

Hon har också gett olika uppgifter vilka som är hennes föräldrar. Hennes mamma har ibland varit fransyska, ryska eller asiat. Enligt hennes egen websida var hennes pappa en brittisk marinofficer och mamman asiatiska. Vem vet? Hennes riktiga identitet är fortfarande ett mysterium. Lägg därtill ryktena om hennes könsidentitet. Numera insisterar Amanda Lear på att hon är en kvinna och heterosexuell. I en intervju nyligen skröt hon om alla snygga män hon legat med:

“I’ve sold records, I’ve made movies, I’ve made TV shows, I’ve been in the theatre. I’ve accomplished all of my dreams.

“I had sex with the most beautiful men in the world. I had wonderful boyfriends. I can die now, happy.”

I mitten av 70-talet lämnade hon modellbranschen och uppmuntrad av Bowie startade hon i stället en sångkarriär. Hon blev en Eurodiscodrottning och red på den rådande discovågen. Med sin mörka röst lät hon mest som en korsning av Nico och Donna Summer.  Hon skördade stor framgång framförallt i Italien och Tyskland. Och i gaykretsarna där hon fortfarande, trots att hon bara hade några mindre hits, har kultstatus.

Hon har dessutom en stor fan i inte mindre än expresident Donald Trump. Amanda, som är mycket god vän med Ivana Trump, har i intervjuer berättat att The Donald brukade spela hennes hit ”Follow me” som stämningsmusik i sovrummet när han och Ivana skulle ha en liten herdestund. Och det verkar ha fungerat.

Trots alla pojkvänner har Amanda Lear bara varit gift två gånger. 1979 gifte hon sig med fransmannen Philippe Malagnac d’Argens de Villele och var honom trogen fram tills hans död 2000. Annars har Amanda Lear alltid förespråkat one night stands. I olika intervjuer har hon berättat:

“I have a very difficult relationship with men. Of course, I’m attracted to beautiful men — I’ve had many lovers, many boyfriends — but it’s very difficult.

”I’m extremely jealous, I’m extremely possessive, and most of all I’m very, very bossy. I want to show them the way. I want to tell them, ‘You’re doing it wrong, let me do it for you,’ like a control freak.

“In the end, that’s why I’m all alone. Sometimes I’ll have sex with somebody and then I’ll call them a cab. ‘Goodbye, thank you very much’.”

Amanda Lear har haft ett fantastiskt liv där hon umgåtts med många av vår tids mest spännande personer. Hon har varit musa och inspirationskälla för mängder av musiker och konstnärer. Och ja, det är Amanda Lear som är inspirationskällan till Joanna Lumleys rollfigur Patsy i Helt hysteriskt.

Numera lever Amanda Lear ensam med sina katter i sitt hus på den franska landsbygden. Dagarna med vilda fester och ligga runt med olika snygga killar är nu över. Eller som hon uttryckte det för The Sun: “The next guy who will see me naked is my medical examiner.”

”Five hours is all you need with anyone.”
I en intervju med The Guardian förespråkar Amanda Lear one night stands.
 

 

Lyssna på låten här:

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela