Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: Ferrys brudar

Publicerad 2021-07-21 17:52:00 i Allmänt,

Apropå Bryan Ferrys flickvänner. Amanda Lear är inte den enda av hans flammor som medverkat på Roxy Musics skivomslag. Tvärtom är det snarare regel än undantag att hans flickvänner är med. Här följer Roxy Musics alla studioalbum:
 
 
Roxy Music (1972)

Omslaget till Roxy Musics första album skulle bli stilbildande för alla de kommande plattorna. Bondbruden Kari-Ann Muller* (hon medverkade i I hennes majestäts hemliga tjänst) fick enligt uppgift 20 pund för uppdraget. Bilden är en pastich på 40- och 50-talets pinuppbilder med en lätt bedagad Kari-Ann i en dekadent pose; putande med munnen och med en vädjande blick mot kameran. Muller, som strax efteråt lämnade modellkarriären för att bli yogalärare, var inte Bryans Ferrys flickvän. Däremot var hon gift med Mick Jaggers brorsa.

For Your Pleasure (1973)

Amanda Lear behöver ingen närmare presentation. Vid den tiden hon började dejta Bryan Ferry var hon redan ett välkänt ansikte i innekretsarna efter att ha varit ihop med både Brian Jones och Salvador Dali. Amanda Lear var självskriven på Roxy Musics omslag och bilden till For your Pleasure skulle bli en av de mest klassiska med Amanda Lear i stilettklackar hållande en svart panter i ett koppel. Fotosessionen ägde rum i Londons South End. Pantern var så drogad av valium att den knappt kunde stå på benen. Man blev tvungen att photoshoppa på ögonen och munnen i efterhand. 

Stranded (1973)

Den yppiga Playboymodellen Marilyn Cole var nästa Ferrybrud på tur att pryda ett omslag. Cole hade fångat Roxy Music sångarens uppmärksamhet när hon blev Playmate of the month i januari 1972. Kort därefter blev hon hans flickvän och poserade glatt på bandets nya album Stranded. Marilyn Cole lämnade efter några år modelljobbet och arbetade senare som sportjournalist.

Country Life (1974)

Country Life är det mest klassiska av alla klassiska Roxy Music omslag. Och det mest kontroversiella. Historien är legendarisk hur Bryan Ferry stötte på de två tyska psykologistudenterna Constanze Karoli** och Eveline Grunwald i baren på hotellet han bodde i Portugal. Ferry, som var i Portugal för att skriva texter till kommande albumet, agerade direkt (och studenterna var inte svårövertalade). Han fixade in en fotograf och mitt i natten plåtades tjejerna vid hotellets pool med en häck som bakgrund. Omslaget var naturligtvis på tok för vågat för USA-marknaden. Och på den amerikanska editionen är tjejerna bortretuscherade. Endast häcken återstår. Det är okänt om Ferry även hade en affär med de två tyskorna.

 

Siren (1975)

Ett tecken på hur stora Roxy Music hade blivit var att de lyckades locka till sig supermodellen Jerry Hall som pinuppa på deras femte studioalbum. På omslaget poserar Jerry Hall som en sjöjungfru (och hon medverkade även i videon till Bryan Ferrys solohit "Let's Stick Together"). Naturligtvis blev även Hall Bryan Ferrys flickvän. Men det var ett förhållande som skulle sluta i bitterhet. Ferry och Hall förlovade sig i början av 1976, redan året efter dumpade Hall honom för Mick Jagger. Jerry Hall inspirerade stonesikonen att skriva "Miss You”. Men några år senare tog även deras förhållande slut och Jagger skildrade det senare i sin låt "Biggest Mistake".

Manifesto (1979)

Uppbrottet med Jerry Hall blev uppslitande och det tog nog hårt på Bryan Ferry. Trött på kvinnor, trött på fotomodeller valde Ferry och bandet att helt skippa pinuppor på Roxy Musics nya platta Manifesto, som de släppte efter ett femårigt uppehåll. Fotomodellerna var ersatta med ... skyltdockor. Men tittar man riktigt noga kan man upptäcka två levande kvinnor i bakgrunden. Det var två tvillingar som var mångåriga fans till bandet. 

Flesh + Blood (1980)

Flesh + Blood blev en stor framgång för Roxy Music och toppade listorna sommaren 1980. Här hade man skippat den traditionella glamourtjejen och ersatt det med ett sporttema. De spjutkastande fotomodellerna var Aimee Stephenson och Shelley Mann (samt Roslyn Bolton på baksidan). Omslaget är designat av Peter Saville som senare skulle göra stor succé som Factory Records chefsdesigner.

 

Avalon (1982)

Efter att ha tillbringat hela 70-talet med olika fotomodeller stadgade sig Bryan Ferry till slut. 1982 gifte sig Ferry med 22-åriga fotomodellen Lucy Helmore. Naturligtvis skulle frun vara med på omslaget till bandets nya platta. Bilden, som har ett medeltida tema (och inte så lite påminner om Wishbone Ash Argus), var taget i skymningen vid en sjö vid Helmores föräldrars hem på Irland. Idén med bilden var att den skulle föra tankarna till Kung Arthurs resa till Avalon. De halvnakna brudarna var som bortblåsta. Paret Ferry/Helmore var gifta i över tre decennier och fick fyra barn tillsammans.

 

 

 

*Det är även Kari-Ann som pryder omslaget till Mott The Hooples The Hoople.

**Japp, det är gitarristen i Can, Michael Karolis, syrra

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela