Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: Runaway Train

Publicerad 2021-06-16 19:48:48 i Allmänt,

Vad hände med Dave Pirner och hans Soul Asylum? Grungesommaren 1992 var deras hit "Runaway Train" den stora radioplågan. Var man än kom hörde man Pirners släpiga röst i den akustiska balladen. Själva låten skrev Pirner på en halvtimme och handlar om hans egna problem med återkommande depressioner, men videon har en speciell historia. 

När det var dags att producera videon spånade man om olika teman utan att komma på något. Både videons regissör och medlemmarna i Soul Asylum var dock eniga om att man ville undvika de vanliga klyschorna. De var i det läget regissören Tony Kaye (som senare bland annat gjort American History X) kom på idén att efterlysa försvunna barn. Att använda en rockvideo som någon form av samhällsinformation. Blanda nytta med nöje.

Sagt och gjort. Videon spelades in och visade olika situationer med trasiga familjer och barn på rymmen. I refrängen dök det upp efterlysningar på verkliga barn och tonåringar som försvunnit. Man gjorde dessutom olika versioner för USA, Kanada och Storbritannien, så videon fick lokal anknytning. I slutet tittade Pirner rakt in i kameran och sa:  "If you've seen one of these kids, or you are one of them, please call this number". 

Resultatet blev över förväntan. Hela 21 barn som var anmälda försvunna återfanns. I de flesta fallen handlade det om tonåringar som var på rymmen och medvetet höll sig borta. När de såg bilder på sig själva på teve hörde de av sig till sina familjer. I biografin Back on Track berättar bandets gitarrist Dan Murphy han att under turné träffade en tjej vars efterlysning var med i videon: ”Hennes reaktion var: ’Du har förstört mitt liv’. Det visade sig att hon tvingats tillbaka till den familj som hon rymde från och tillbaka till rena familjemisären.” Men i flera fall återfanns aldrig barnen och det skulle senare visa sig att de hade blivit mördade.

 

 Lyssna på låten här:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela