Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Flickvännen ställer till med en scen på efterfesten

Publicerad 2021-11-21 11:40:00 i Allmänt,

Dolly Dagger

Jimi Hendrix I 1971

She drinks the blood from a jagged edge

Tillvaron bjuder på de mest osannolika kombinationer och möten. Där man minst anar det. Vad har till exempel det berömda klocktornet Big Ben och Mick Jagger gemensamt? Svar: Dolly Dagger.

Den 2 februari 1971 föll en kvinna från den åttonde våningen på det anrika Chelsea Hotel i New York. Döden var omedelbar. I den följande polisutredningen lyckades man inte klarlägga om hon ramlat från balkongen eller om någon puttat henne. Det visade sig att kvinnan i fråga var fotomodellen Devon Wilson. Men i populärkulturen är hon mest känd som ”Dolly Dagger”. Det logiska slutet för en kvinna som mer än någon annan anammat rock’n’roll livsstilen.

Devon Wilson var en orolig själ. Hon föddes i Milwaukee 1943 och växte upp i en familj präglad av fattigdom och våld. Redan som tonåring rymde hon hemifrån, fast besluten att finna lyckan på egen hand. Wilson var mulatt, lång och gänglig med stora vackra ögon. Många har beskrivit henne som en exceptionell skönhet. Hon var som gjord för att bli modell.

Efter att ha färdats runt på den amerikanska kontinenten hamnade Devon Wilson till slut i New York och blev med en gång en del av stadens innekretsar och flitig gäst på dess nattklubbar. Det var som ödesbestämt att hennes och Hendrix vägar skulle korsas.

Jimi Hendrix var en ökänd kvinnojägare, ständigt omgiven av en svans av kvinnor, och det dröjde inte länge innan de träffades. De skulle inleda ett förhållande som bäst kan beskrivas som komplext. “They had a really close relationship,” berättar Hendrix manager Eddie Kramer i en intervju med Loudersound. “Devon was a presence. Very beautiful, very commanding, with quite an edge to her. But she was funny.” 

Till att börja med var hon Jimis knullkompis. För att göra Hendrix glad brukade Devon Wilson hjälpa honom att fixa droger, hitta tjejer till trekanter och uppmuntra alla de excesser som i slutändan skulle leda till gitarrikonens död.

Det var under den här perioden som Devon Wilson gjorde sig ett namn som en så kallad ”supergroupie” som länkades med gitarrlegenden Eric Clapton, rockguden Mick Jagger och jazzmaestron Miles Davis. Men trots alla rykten, så kom hon hela tiden tillbaka till Hendrix. Hennes livs kärlek. Men ju längre tiden led, och ju djupare deras relation blev, förväntade sig Devon Wilson att hon skulle vara Hendrix enda kärlek.

“Devon used to hang out on the sessions, and try not to say too much,” fortsätter Kramer. “But she was used to a lot of attention. When Jimi was in the middle of recording, sometimes it would be very difficult to give her attention.” 

Jimi Hendrix var känd för att byta flickvänner som andra byter kalsonger. Att konsumera kvinnor. Han var notorisk för att hålla känslorna på en armlängds avstånd och han var inte speciellt villig att stadga sig. Men med Devon Wilson var det annorlunda. Det sägs att ingen annan kvinna kommit Jimi så nära som tjejen från Milwaukee.

Det här gjorde naturligtvis inte Devon Wilson populär bland Hendrix övriga entourage. Dessutom var hon svartsjuk på gränsen till psykotisk. Deras relation försämrades när Hendrix blev berömd. Och ju mer Hendrix försökte distansera sig från henne, ju svartsjukare och mer ägande blev hon. Men svartsjukan var ömsesidig. Det var de här dynamiken som skulle leda till händelsen som beskrivs i ”Dolly Dagger”.

Den 27 november 1969, på Jimi Hendrix födelsedag, gick han och Devon för att se en konsert med The Rolling Stones på Madison Square Garden. Eftersom det var hans födelsedag hade Jimi Hendrix halvt om halvt räknat med att han skulle bli uppbjuden på scen av bandet och spela någon låt tillsammans med dem. Men så blev det inte. Mick Jagger sa nej. De bägge rockikonerna var rivaler och Jagger var orolig att Hendrix skulle stjäla hans stjärnglans. Den här kvällen fanns bara plats för en stjärna.

Efter konserten var det efterfest med Rolling Stones i en lyxig lägenhet som Devon Wilson fått låna. Under hela kvällen flirtade Devon Wilson skamlöst med Mick Jagger. Nu hör det till saken att Hendrix och Mick Jagger inte bara var rivaler på scenen. De var även rivaler om kvinnorna. Och något år tidigare hade Jimi Hendrix försökt erövra Marianne Faithfull, något som Jagger knappast glömt.

Det är en tunn linje mellan kärlek och hat, sägs det. Någon gång under nattens lopp råkade Mick Jagger skära sig i fingret och han blödde ymnigt. I stället för att hämta ett plåster, trängde sig Devon Wilson fram till stjärnan och slickade av blodet från hans finger. Några meter därifrån stod en förödmjukad och svartsjuk Jimi Hendrix och åsåg alltihop.

**

Tidigt en morgon några månader senare, en varm sommardag i augusti, satt bassisten Billy Cox på altanen till det hus som han, Jimi Hendrix och Mitch Mitchell hyrde på statens New Yorks landsbygd. De höll på att repa inför Woodstockfestivalen, och tanken med att hyra ett hus långt ute på landsbygden var inte bara för att de skulle få vara i fred från fansen utan också för att Jimi Hendrix skulle få en chans att komma bort från drogerna.

Billy Cox och Jimi Hendrix kände varandra sedan många år tillbaka. Han ingick nu i Hendrix nya kompband Band of Gypsys tillsammans med Buddy Miles på trummor.  De hade gjort militärtjänsten tillsammans på ett fallskärmsjägarförband. Och efter lumpen hade de turnerat tillsammans på the Chitlin Circuit. De bägge männen delade kärleken till den svarta musiken. Och The Band of Gypsys anses som Hendrix återgång till den mer funkiga, bluesiga rocken.

Billy Cox har senare berättar för Classic Rock att han satt där på altanen med basen i knät och en kopp kaffe och såg hur svalorna flög förbi och hur korna betade på ängen. Han roade sig förstrött med att ta ut Big Bens karaktäristiska klockringning på basen. Plötsligt kom Jimi Hendrix springande iförd endast kalsonger och skrek: ”Håll det. Fortsätt spela det där, sluta inte.” Han fick tag i en gitarr och la till några riff till Cox basgång, några minuter senare hade de melodin till ”Dolly Dagger”.

Jimi Hendrix hade inte glömt efterfesten med Rolling Stones. När det blev dags att lägga text till melodin tog han fram några rader han skrivit om sin ex-flickvän. Och det är inga smickrade saker han hade att säga om Devon Wilson:

Been ridin' broomsticks since she was fifteen
Blow out all the other witches on the scene
She got a bull whip just as long as your life
Her tong can even scratch the soul out of the devil's wife

Även scenen då hon sög upp Mick Jagger blod nämns i texten:

She drinks the blood from a jagged edge
Ah, drink up baby

”Dolly Dagger” släpptes på det postumt utgivna soundtracket Rainbow Bridge i oktober 1971. Vid det laget var Jimi Hendrix redan död. Han fick vare sig uppleva filmen eller sin sista singel. ”Dolly Dagger” är en funkig historia och ger lyssnarna en fingervisning om hur Hendrix musik kanske skulle ha låtit om han fått leva. Men så blev det inte.

Den 18 september 1970 hittades Jimi Hendrix död på Samarkand Hotel i London. Hendrix var i en dålig form redan innan dödsfallet.  Han var utbränd efter jobbat för mycket, led av kronisk sömnlöshet, dessutom hade han haft en släng av influensan en vecka tidigare. Lägg därtill ett ihållande drogmissbruk. När han gick till sängs den här natten tog han nio tabletter av sin dåvarande flickväns sömnmedel Vesparax, 18 gånger den rekommenderade dosen. När man hittade honom på morgonen hade han kvävts av sina egna spyor. Han blev den ännu en medlem i det ökända Club 27.

Devon Wilson närvarade på Jimi Hendrix begravning. Man kan se henne på bilder tillsammans med Miles Davis. Hon var utom sig av sorg. Under jordfästningen kastade hon sig ner på marken och skrek ut sin smärta.  

**

Efter uppbrottet med Hendrix skulle det gå utför med Wilson. Hon hade en passion till i livet förutom Hendrix – det var drogerna. Och ingen var förvånad att hon dog på det sättet hon dog. Vad eftermälet än blir, så är det ingen tvekan om att Devon Wilson gick all in i rock’n’roll livsstilen. Hon levde för den, och tyvärr, dog också av den. Även om hon bara är en fotnot, så har hon sin givna plats i musikhistorien.

Både Jimi Hendrix och Devon Wilsons liv var korta och flyktiga. Innan Jimi Hendrix gick och la sig den ödesdigra natten på Samarkand Hotel skrev han en sista dikt som han kallade The Story of Life. Poemets sista stycke sammanfattar bra de bägge älskarnas liv:

The story
Of life is quicker
Than the wink of an eye
The story of love
Is hello and goodbye
Until we meet again

“She was a mixed-race kid, on the streets all her life.”
Billy Cox om Devon Wilson
 
 
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela