Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Mord i Jesu Kristi namn

Publicerad 2021-11-07 10:34:00 i Allmänt,

Get Your Gunn

Marilyn Manson I 1994

I hate therefore I am
Goddamn your righteous hand

Kan man ta sig rätten att döda någon för att rädda liv? I synnerhet om offret är en abortläkare? Marilyn Manson såg det som höjden av hyckleri. Att det i stället handlade om mord i Jesus Kristus namn.

Varje vecka de senaste sex åren hade den 47-årige läkaren David Gunn kört samma runda nere i den djupa södern. Han började veckan på kliniken i Mobile, Alabama, därefter körde han till Montgomery, sedan Pensacola i Florida och Columbus, Georgia, och sedan tillbaka igen. David Gunn kände södern som sin egen bakficka. Han var född och uppväxt i Kentucky. En frånskild tvåbarnsfar som gick i kyrkan varje söndag.

David Gunn var omtyckt av både personal och patienter på de kliniker han jobbade. En man med enkla vanor som var lätt att prata med. Efter att han fått polio i barndomen gick han med en svår hälta på ena benet. Till skillnad från många andra läkare var han alltid klädd i jeans. David Gunn hade sitt eget speciella uppdrag. Att utföra aborter i den djupaste söderns landsbygdsområden. Ett jobb som, med tanke på riskerna, få andra läkare tackade ja till. Gunn var ingen idealist. Anledningen till att han utförde aborter här, var helt enkelt för att ingen annan gjorde det. Och han visste att det fanns ett stort behov.

Gunn var själv en son av den våldsamma och oberäkneliga södern. Han var medveten om farorna i jobbet och att det fanns ett pris på hans huvud. Varje dag när han kom till någon av sina kliniker, stod Pro-Life demonstranter utanför. Man hade ställt upp stora kors vid entrén. 1984 hade kliniken i Pensacola blivit utsatt för ett bombattentat och de hade blivit tvungna att flytta till andra lokaler i samhället. Någonstans förstod nog Gunn att tiden var räknad.

Och det oundvikliga, det som alla fruktat, skulle hända. På morgonen den 10 mars 1993 anlände David Gunn som vanligt till kliniken i Pensacola. Och som vanligt stod en grupp med demonstranter utanför och sjöng och bad för hans själ samtidigt som de höll upp plakat och bilder på aborterade foster. 

 När han steg ut från bilen lösgjorde sig plötsligt en man klädd i prydlig grå kostym från gruppen. Han sprang fram till Dr Gunn och skrek: "Don't kill any more babies" samtidigt som han sköt honom med tre skott i ryggen. David Gunn avled några timmar senare på sjukhuset dit han fördes. 

Gärningsmannen, den 31-årige fabriksarbetaren Michael Griffin, var bördig från samma sydstatsmylla som dr Gunn. En pånyttfödd kristen med ett våldsamt förflutet. Han lämnade lugnt över sig till polisen när de kom till platsen. Vittnen till händelsen berättade senare för media att demonstranterna uppträdde konstigt efter dödsskjutningen. Eller som en av dem berättade: "It looked like they were just happy." 

och några dagar senare kunde man höra aktivisterna mässa utanför kliniken: "Praise God! Praise God! One of the baby-killers is dead."

David Gunn var den första abortläkaren i USA som blev dödad i tjänsten. Man han skulle inte bli den sista. I och med mordet på Gunn överskred Pro-Life aktivisterna en osynlig gräns, samtidigt som de inledde en ny farlig fas.

Vilka var det då som ingick i den här rörelsen? Pro-Life är ingen homogen grupp utan består av mängder med små grupperingar med allt ifrån fromma katoliker, pånyttfödda kristna till frustrerad white trash. Ska man förenkla det kan man säga att de tillhör den kristna högern. De har också en sak till gemensamt: De är emot aborter.

I nära två decennier innan mordet på Gunn hade militanta Pro-Life sympatisörer använt sig av mordbrand, bombattentat och blockader som ett sätt att hota och obstruera abortklinikerna. Men vid den här tiden hade de blivit allt värre och mord var något nytt. Något hade hänt som gjort aktivisterna allt mer desperata. 

Under 80-talets konservativa era hade Pro-Life haft vind i seglen. Det republikanska styret i Vita Huset hade många gånger sympatiserat med deras kamp även om de ogillade deras metoder. När Bill Clinton dök upp på scenen förändrades allt.  

Redan under första veckan av sin mandatperiod ändrade han en lång rad antiabortlagar som hans företrädare, Ronald Reagan och George Bush d.ä, hade stiftat. Däribland den förhatliga "Gag Rules" som innebar att organisationer eller privata kliniker som informerade om abort kunde få sina statliga anslag indragna. Nya vindar blåste nu och det var det som gjorde Pro-Life allt mer extrema. Eller som en av deras ledare i sydstaterna, John Burt, uttryckte det: "When Clinton came in, we had to stop looking to the president and start looking to God."

Det tog några månader innan kliniken i Pensacola hittade David Gunns ersättare. Det blev den 69-årige läkaren John Britton. Britton var en högst motvillig ersättare. Han höll en låg profil och spenderade högst någon dag i veckan på kliniken, då han flögs in från andra delar av Florida för att utföra aborter. John Britton hade en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han hade en ambivalent inställning till aborter. Många gånger bad han sina patienter att ta en extra funderare i några dagar innan han genomförde ingreppet. Britton såg abort som ett nödvändigt ont. Som den absolut sista utvägen. 

Redan första dagen på nya jobbet blev Britton utsatt för hot av Pro-Life aktivister. Men han tog inga risker. Britton bar alltid skottsäker väst samt en revolver. Dessutom hade han en personlig livvakt. På morgonen den 29 juli 1994 hade han som vanligt blivit hämtad på flygplatsen av sin eskort. Britton och hans livvakt hann precis parkera bilen vid kliniken när en person bland gruppen demonstranter utanför steg fram och sköt ihjäl dem bägge med några skott genom bilrutan. Gärningsmannen var Paul Jennings Hill, en frikyrkopastor och känd Pro-Life aktivist. När polisen grep honom på platsen sa han: "I know one thing, no innocent babies are going to be killed in that clinic today,"

Men fler mord skulle komma. I slutet av oktober 1998 sköts läkaren Barnett Slepian när han stod i köket i sin bostad. Slepian hade en liten klinik i Buffalo, New York där han utförde aborter. Tidigare på dagen hade Slepians hustru kontaktat polisen för hennes man fått motta hot och hon oroade sig för hans liv. Även denna gången var mördaren en "Pro-Life" aktivist.

Om John Britton höll en låg profil, så var George Tiller raka motsatsen. George Tiller var en idealist. Han följde i sin pappas fotspår som även han var läkare. Egentligen ville Tiller specialisera sig på hudåkommor men i stället tog han över sin pappas lilla praktik i Wichita, Kansas. Efter att Tiller hört talas om en kvinna som dött i sviterna av en illegal abort, bestämde han sig vad han skulle viga sin yrkesgärning åt. Tiller blev en specialist på sena aborter.

Tiller blev rikskändis och den kristna högerns främsta hatobjekt. I högerkanalens Fox debattprogram The O ‘Reilly Factor var han ett ständigt diskussionsobjekt. Bill O‘Reilly kallade honom "Tiller the baby Killer". Hela tiden var Wichitaläkaren utsatt för hot. 1986 sprängdes han klinik i ett attentat, 1993 sköts han med flera kulor men överlevde mirakulöst. Men hans dagar var räknade. Söndagen den 31 maj 2009 blev han skjuten i huvudet utanför den kyrka han jobbade som kyrkvärd. 

I början av 90-talet dök bandet Marilyn Manson (bandet som blivit synonymt med deras sångare med samma namn) upp på scenen. Marilyn Manson, bandets sångare, tog Amerika med storm. Eller rättare sagt med skräck. Den androgyna goth horror rockaren spelade på alla amerikanens rädslor och fördomar och skrämde slag på den amerikanska föräldragenerationen - precis som så många artister gjort innan honom. 

"Get Your Gunn" (en ordlek på David Gunns namn) var bandets första singel. När den kom 1994 väckte den ingen större uppmärksamhet. Låten är en tämligen ordinär goth/hårdrocksdänga. För effektens skull hade man dessutom lagt in en sampling på Budd Dwyers* ödesdigra presskonferens. Ett första trevande försök inför vad komma skulle. "Get your Gunn" som dryper av sarkasm handlar om mordet på David Gunn.

"Get Your Gunn" hade så gott som fallit ur amerikanarnas medvetande, när den några år senare på nytt skulle hamna i fokus. Den 20 april 1999 mördade Eric Harris och Dylan Klebold tolv studenter på Columbine High School i Colorado. Den konservativa högern i USA anklagade genast Marilyn Manson för dådet. De menade att det var hans låt "Get Your Gunn" som uppmanat gärningsmännen att begå en skolmassaker. Det gick ju klädda i samma svarta läderrockar och bar dessutom smink precis som Marilyn Manson menade man.

Nu hör det till saken att vare sig Harris eller Klebold var några större Marilyn Manson fans (de lyssnade på Rammstein och KMFDM) men det vägrade bandets kritiker att ta in. Det var i det här läget Marilyn Manson kände sig manad att svara på anklagelserna både om sin person och "Get Your Gunn". I en artikel i Rolling Stone det året redde han ut saker och ting:

I also wrote a song called “Get Your Gunn.” The title is spelled with two n’s because the song was a reaction to the murder of Dr. David Gunn, who was killed in Florida by pro-life activists while I was living there. That was the ultimate hypocrisy I witnessed growing up: that these people killed someone in the name of being “prolife.” The somewhat positive messages of these songs are usually the ones that sensationalists misinterpret as promoting the very things I am decrying.

I den amerikanska södern pågår antiabortdemonstrationerna, bombdåden och våldet mot läkare, sjuksköterskor, och annan vårdpersonal som vågar sina liv för att hjälpa olyckliga kvinnor, som tidigare. Vissa påstår till och med att det blivit värre. För den som tror att det är över – tror fel. David Gunn var den första läkaren som fick offra sitt liv för sin yrkesgärning. Men han lär inte vara den sista.

 Dr David Gunn
”That was the ultimate hypocrisy I witnessed growing up: that these people killed someone in the name of being ’prolife’.”

Marilyn Manson i en artikel i Rolling Stone.

 

*I början av 1987 tog den dåvarande skattmästaren och fd senatorn i Pennsylvania, Budd Dwyer, livet av sig under en direktsänd presskonferens genom att stoppa en revolver i munnen. Budd Dwyer stod anklagad för att ha tagit emot mutor, något som han själv ihärdigt förnekade. De flesta hade nog förväntat sig att Budd Dwyer skulle lämna in sin avskedsansökan inför tevekamerorna. Istället valde han att försvara sin heder in i döden. Budd Dwyers sista ord är flitigt samplade av en mängd olika band.

 

Lyssna på låten här:

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela