Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: Soupy

Publicerad 2022-08-25 20:11:00 i Allmänt,

Apropå Iggy Pop. I sitt kompband vid den här tiden hade Iggy bröderna Tony och Hunt Sales på bas respektive trummor (de skulle sedermera ingå i David Bowies hobbyprojekt Tin Machine). Deras pappa var den kände tevekomikern Soupy Sales.

Soupy började sin karriär med barnprogram under 50-talet. Men allt efter att hans berömmelse växte både på lokal och nationell nivå, styrde hans karriär alltmer mot en vuxen publik. Under en period vikarierade han som programledare för Tonight Show. Men han behöll sina barnsliga upptåg. Soupy hade en förmåga att locka kända gäster till sina program. Hans gimmick var att i varje program kasta en paj i ansiktet på sina gäster. Bland annat ”tårtade” han Frank Sinatra.

Nyårsdagen 1965 hade han fått den otacksamma uppgiften att sända barnprogram på morgonen. När det återstod några minuter av sändningstiden fick han plötsligt ett infall. Men lugn stämma sa han: ”Hey, ungar. Igår var det nyårsafton, och era mammor och pappor var ute och hade roligt. Och nu sover de antagligen fortfarande, så vad jag vill att ni gör är att ni smyger in i deras sovrum, men väck dem inte. Ni kommer att se er mammas handväska och er pappas byxor ligga på golvet, men väck dem inte! Om ni tittar i mammas handväska och er pappas byxfickor så kommer ni hitta små gröna papperslappar med bilder på män med skägg. Jag vill att ni tar de här papperslapparna och lägger dem i ett kuvert som ni skickar till mig.” Han tillade att som tack för hjälpen skulle de få ”Ett vykort från Puerto Rico.”

Den största skandalen i amerikansk tevehistoria var ett faktum.  

Många tittare var nog roade av historien, och breven strömmade in till tevekanalen, men det var inte kanalens ledning. Nästa dag blev Soupy Sales inkallad till ett möte. Hans chefer hade samlat inte mindre än elva jurister som korsförhörde honom under flera timmar. Därefter blev han suspenderad.

Nu varade avstängningen bara i två veckor. Och Soupy var snart i etern igen. Soupy Sales har under årens lopp gett motstridiga uppgifter om hur mycket pengar han egentligen fick in. I förstone sa ha att det endast var några få dollar, och att de flesta hade skickat in leksakspengar. Men i senare intervjuer har han uppgett att det var närmare 80 000 dollar. En 28-årig kvinna hade skickat en sedel samt ett meddelande: "I've seen your show, and you should go to Puerto Rico."

Soupy Sales kommer för evigt gå till historieböckerna för det här upptåget. I efterhand har han kommenterat det hela för Entertainment Weekly: ”It was the first time I realized how incredibly powerful television was.”

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela