Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Vem är "Sarah"?

Publicerad 2022-08-07 15:24:00 i Allmänt,

Sarah

Mauro Scocco I 1988

Inga pojkar sover
Hon finns i alla rum

Den 19 april 2011 var det dags för ännu ett avsnitt av Pluras kök, matlagningsprogrammet på Trean som blivit en stor framgång. Konceptet med en barbröstad Plura som tillsammans med gäster och lite musikalisk spis, gjorde sina egna versioner av kända rätter hade verkligen gått hem i stugorna. 

Den här kvällen var det hiphopartisten Timbuktu aka Jason Diakité, trubaduren Stefan Sundström samt Dramatenskådisen Elin Klinga som var programmets gäster. Pluras brorsa Carla satt som vanligt i ett hörn av köket och bidrog med musik.

På menyn denna afton stod en klassisk carpaccio, Chuleton med padrones samt till dessert Flan Brulee med jordgubbar.

Den jovialiske Plura, fryntlig efter några glas vin innanför västen, var på ett strålande humör. Redan i början av programmet nickar han mot Elin Klingas håll och viskar han lite lätt till Jason Diakité: ”Jag vet från säkra källor att hon är Mauros "Sarah". Men törs vi fråga om det?”

Jason Diakité ser ut som en väderkvarn i ansiktet. Men lite senare i programmet tar han upp tråden och konfronterar Elin Klinga med Pluras påstående:

”Ja, jag har också hört det”, säger Elin Klinga lite generat. För att sedan medge att så faktiskt är fallet.

Det var som om någon hade släppt en bomb. En atombomb. Det blev helt tyst. Spänningen gick att ta på. Det var som tiden stod stilla, för att dra några välbekanta klyschor.

I sändningen berättar Elin Klinga att hon först inte hade en aning om att låten handlade om henne. Det var först efter några år, då låten klättrat på listorna och blivit en stor hit älskad av miljoner svenskar som Mauro Scocco hade avslöjat hemligheten för henne. Skådespelerskan kallar ”Sarah” en landsplåga och fyller i:

- Jag var så jäkla förälskad.
- I honom, eller? frågar Plura.
- Ja, mycket förälskad. Så det var väl klart att ..., säger Elin Klinga innan hon blir avbruten.
Skådespelerskan säger senare att hon tycker att låten är "underbar och jättefin".
- Jag känner mig enormt delaktig, avslutar hon skämtsamt.

Under alla år har ”Sarah” varit föremål för en omfattande mytbildning. Det har spekulerats högt och lågt vem denna kvinna, som Mauro Scocco avgudar, kan vara. Och Scocco å sin sida har varit tyst som muren. Han har inte gett enda ledtråd. Bevarat ”Sarahs” identitet som om det vore en statshemlighet. Men helt plötsligt var en av Sveriges bäst bevarade hemligheter avslöjad. Vem var Sarah?

”Det var Plura som på fyllan i sitt tv-program avslöjade vem ’Sarah’ handlade om. Tack för det. Här hade man gått runt och hållit det hemligt i tjugofem år. Man ska inte berätta allt för Plura…”, berättar Mauro Scocco några år senare i en intervju med King Magazine.

Mauro Scocco, popens vite riddare, som stått för stil, klass och elegans i 40 år. Och definitivt vitaliserat hela den svenska popgenren, började sin karriär i Ratata. Ratata stod i skarp kontrast till den rådande proggtrenden när de kom. En grinig kritiker beskrev deras låtar som: ”borgerligt korkad musik”. Och på sätt och vis revolutionerade de den svenska artistscenen med sin svala Östermalmspop.

Vid slutet av 80-talet var de en av Sveriges mest populära band som turnerade för utsålda hus och vid varje skivsläpp fördubblade duon försäljningen. Många blev nog förvånande när Mauro Scocco i det läget aviserade att han tänkte släppa ett soloalbum.

Vid den här tiden hade Mauro Scocco blivit nära vän med Plura och producerade Eldkvarns album Kungarna från Broadway. Arbetet i studion kunde tidvis vara intensivt. Mellan tagningarna satt Mauro och spelade på en melodi han hade i huvudet. Han kallade låten ”Elin” inspirerad av sin flickvän; En lång nittonårig brunett, några år yngre än honom, med vackra livliga ögon. Den utspelade sig i hörnet mellan Valhallavägen och Artillerigatan. Texten ångar av åtrå och förälskelse:

Hon går förbi mitt hus
Jag följer varje steg hon tar
Hon försvinner runt hörnet
Och sen finns bara längtan kvar
 

Låten blev en smärre sensation när den kom. Rent textmässigt var den inspirerad av Bruce Springsteens ”Racing in the Streets” med textraden "She’s waiting tonight down in the parking lot, outside the Seven-Eleven store". 

När den släpptes 1988 klev den nästan direkt in på tracklistans förstaplats. Låten blev det årets stora svenska hit. Den fick god hjälp av den somriga videon där både Orup och Johan Kinde medverkar. I videon sitter Scocco på en takås och ser ut över ett bedövande vackert Stockholm medan kvällssolen långsamt går ner. Som kuriosa kan nämnas att videons ”Sarah” är före detta justitieminister Thomas Bodströms (en barndomskompis till Mauro) dåvarande flamma Catarina Svensk.

Scoccos förhållande med Elin Klinga blev inte långvarigt. Efter ett tag gick de skilda vägar. Elin Klinga, som för övrigt är dotter till 80-tals skådisen Malin Ek, skulle gå vidare och bli skådespelare hon också. Och sedan några år tillbaka tillhör hon Dramatens fasta ensemble. 

Svenskarna har Plura att tacka för mycket. Inte bara för en lång rad bra album med passionerad rock och ett trevligt matprogram. Hade inte varit för hans plötsliga infall hade ”Sarah” förblivit anonym.

”Jag var så jäkla förälskad.”
Elin Klinga, verklighetens ”Sarah”, om förhållandet med Mauro Scocco.
 
 
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

 

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2022-08-10 13:01:28

Var på en konferens på Draken i Gbg om missbruk där en representant från länsstyrelsen delade ut en bok till alla föreläsarna. Det var Pluras kokbok. De lustiga var att den gode Plura dagarna innan valsade runt i pressen pga kokaininnehav.
Så kokboken fick en extra krydda den dagen.
Nu blev Sarah plötsligt Elin och jag vet inte om jag egentligen ville ha en verklig kvinna till sången...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela