Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Alla konspirationsteoriers fader

Publicerad 2022-12-11 11:05:37 i Allmänt,

Illuminati

Madonna I 2014

Behind the curtain of the New World Order
It's not platinum encrypted corners

Tidigt i gryningen den 4 december 2016 lämnade den 28-årige småbarnsföräldern och lagerarbetare Edgar Welch hemmet i Salisbury, North Carolina och begav sig på sin ödesdigra färd mot den amerikanska huvudstaden. Innan han åkte stoppade han om sina två små döttrar och sa till dem med en låg röst: ”Jag kan inte låta er växa upp i en värld som är så korrumperad av ondska. Utan att i alla fall stå upp för er och för andra barn.”

Den närmare 60 mil långa färden gick mot Washington DC. Under flera veckor hade Edgar Welch följt nyheterna på sociala medier som 4chan, Reddit och Twitter om en pedofilring som träffades regelbundet på en av stadens pizzerior, Comet Ping Pong. Inte nog att de förgrep sig på barn, det fanns även uppgifter om rituella satanistiska mord. Och en av medlemmarna i nätverket var ingen mindre än Hilary Clinton. Edgar Welch rös vid tanken på allt de stackars oskyldiga barnen blev utsatta för. Nu tänkte han ta saken i egna händer. I ett privat korståg befria de olyckliga barnen.

Framåt kvällen var han framme huvudstaden. Han parkerade framför Comet Ping Pong och plockade fram sitt automatgevär och gick in. Pizzerian var full med barnfamiljer. Medan föräldrarna åt sin helgpizza spelade ungarna bordtennis. Både personal och gäster blev mer eller mindre chockade när Welch dök upp och öppnade eld inne i lokalen. Han sköt omkring sig men skotten träffade väggarna. Inom några minuter blev han övermannad av polis och genom ett under kom ingen till skada.

Sakta men säkert rullades historien upp i det som sedermera skulle kallas ”Pizzagate” i de amerikanska medierna. Under kommande dagarna attackerades pizzerior, snabbmatsställen och foodtrucks runt om i USA sedan de gått rykten på nätet om att de tillhörde en pedofilring.  Man påstod att nätverket dessutom hade kopplingar till både CIA och Illuminati.

Illuminati? Många drar nog efter andan och nickar igenkännande; precis var jag misstänkte hela tiden. Det påstås att Illuminati är en mycket mäktig och hemlighetsfull organisation. I lönndom kontrollerar de i princip hela världen, de har sina tentakler överallt i samhället, och deras medlemmar tillhör makteliten inom alla områden. Det sägs att ett igenkänningstecken är att medlemmarna saknar vänster bröstvårta men det har aldrig blivit bekräftat. De har lyckats ta makten från oss andra intet ont anande medborgare genom att infiltrera media och hjärntvätta stora delar av mänskligheten.

Det finns flera olika versioner om dess uppkomst. Illuminati har enligt många existerat sedan tiderna begynnelser. Man kan se deras logga på Egyptens pyramider. Deras påverkan var evident under Jesus sista dagar och personerna i organisationens toppskikt som till exempel nyligen framlidna drottning Elizabeth II, är egentligen ödlor som funnits sedan tiden då jorden var befolkad av dinosaurier.

Eller så kan man ta den lite mer balanserade. Illuminati grundades som en frimurarorden 1776 i Bayern av en man vid namn Adam Weishaupt. Vid den här tiden var det modet med frimurarordnar. Vår egen kung Karl XIII var en hängiven frimurare. Men Weishapt hade inte råd med medlemsavgiften till frimurarna, därför startade han sin egen som han döpte till Illuminatiorden. Illuminati fokuserade mycket på vetenskap och upplysning. Från den blygsamma starten med endast fem medlemmar växte den snabbt till flera tusen. Men bara några år senare, när regenten Karl Theodor blev kung i Bayern, förbjöd han alla former av ordenssällskap och hotade med dödsstraff för alla som utövande frimuare. Och Illuminatiorden avsomnade tyst och diskret. Nu hade väl organisationen för evigt fallit in i den kollektiva glömskan och det inte vore för en man: Robert Anton Wilson.

Robert Anton Wilson hade en brokig bakgrund. I grund och botten var han en ingenjör, född och uppväxt i Brooklyn. Men han passade illa till ingenjörsyrket. I stället hamnade han som redaktör och reporter på det magasinet Playboy. Wilson var en känd skämtare och spjuver. Han älskade knasiga upptåg och practical jokes.

Tillsammans med sin kompis Kerry Thornley beslöt de efter en blöt kväll att sätta i gång ”Operation Mindfuck”. Robert Anton Wilson var vid den här tiden redaktör för Playboys frågespalt. Och Wilson började skriva fejkade brev till frågespalten med frågor som rörde konspirationsteorier och alla hade det gemensamt att de nämnde Illuminati. Samtidigt skrev Wilson och Thornley artiklar om den påstådda organisationen som publicerades i obskyra undergroundmagasin. Sakta men säkert planterade de in idén om Illuminati i den amerikanska allmänhetens medvetande.

Hela ”Operation Mindfuck” var någon slags konceptkonst/upptågsprojekt som var designad att sprida paranoia bland folket. Det var upphovsmännen tysta protest mot det auktoritära och konformistiska samhället som rådde. Målet för operationen, som de skrev i ett internt pm, var att “attribute all national calamities, assassinations, or conspiracies” på Illuminati eller andra dolda organisationer.

En strid ström med brev strömmade in till Playboys frågespalt. Och i spalten förklarade Wilson sakligt Illuminatis dolda roll i världen och beskrev också den eviga kampen mellan det bayerska Illuminati och Discordianerna en annan organisation som Wilson och Thornely hittat på. Discordianerna hyllade kaos och var på många sätt Illuminatis motpol.

”Operation Mindfuck” kom rätt i tiden. Det här var i mitten av 70-talet. Paranoian härjade efter mordet på JFK och Watergate. Hela den amerikanska allmänheten svävade i någon slags allmän tvivel mot allt. Tillsammans med en annan kollega på Playboy skrev Robert Anton Wilson 1975 Illuminatustrilogin: Eye Of The Pyramid, Golden Apple, och Leviathan. I böckerna beskrivs Discordianernas kamp mot Illuminati. Illuminatusserien införlivade på ett briljant sätt element från olika kult- och sci fi författare som Philip K Dick, Carlos Castaneda, Timothy Leary och Kurt Vonnegut. De var psuedointellektuellt utmanande. Dessutom var de roliga. Eller som Wilson själv uttryckte det: "My goal is to try to get people into a state of generalised agnosticism, not about God alone but agnosticism about everything." Illuminatustrilogin blev aldrig några bestsellers men fick däremot ett kultfölje. 1976 satte en teater i Birmingham, England upp en tio timmar lång pjäs baserad på trilogin.

Wilson var en stor entusiast av marijuana och andra soft drugs. Han hade en intressant arbetsrutin. Första utkastet till en bok skrev han alltid drogfri. När det var dags för det andra utkastet rökte han på och var mer eller mindre stenad. Nästa drogfri och så vidare. Det måste ha varit effektivt för Wilson var enormt produktiv.

Illuminatusserien var inte det enda Wilson skrev. Allt som allt skrev han närmare 35 böcker om allt från Extrasensorisk perception, telepati, metafysik, konspirationsteorier, sex, droger och någonting som han definierade som kvantpsykologi (!). Man kan säga att Wilson utforskade sanslösa ämnen på ett seriöst sätt. Han beskrev själv sina böcker som ”intellektuell komedi”. Ett ständigt återkommande tema i Wilson böcker var att aldrig räkna bort det otroliga eller otänkbara, oavsett om det handlade om existensen av UFO:s eller idén om att en lasagne kan flyga.

Nu kunde Illuminatustrilogin fortsatt endast haft ett kultfölje men på 90-talet hände något som skulle göra att Illuminati känt. Det fick de draghjälp av Dan Browns böcker Da Vinci koden och Änglar och demoner. Men även teveserier som Arkiv X. Dessutom började hända märkliga saker som till exempel Al Quidas attentat mot World Trade Center. Plötsligt var Illuminati på allas läppar. Den ena efter den andre påstods vara illuminati, framför allt inom politiken och näringslivet. Men även inom musikindustrin påstods ett flertal personer tillhöra organisationen som Kate Perry, Beyoncé, Jay Z, Lady Gaga, Kim Kardashian och Madonna.

Madonna?

Madonna blev alldeles rosenrasande när hon fick höra talas om ryktena. Mycket hade hon blivit anklagad för men att tillhöra någon dold organisation? Aldrig! Efter några sömnlösa nätter beslöt sig Madonna att hon måste göra något åt ryktena. Hon beslöt sig för att skriva en sång om illuminati. Tanken var att göra någon slags pedagogisk låt där hon beskriver för lyssnarna var illuminati, det vill säga den ursprungliga bayerska frimurarorden, var för någonting och vad som var deras egentliga syfte.

I en intervju med Rolling Stone gav Madonna en … öh … kanske inte helt historisk korrekt förklaring: ”I know who the real Illuminati are, and I know where that word comes from. The real Illuminati were a group of scientists, artists, philosophers, writers, who came about in what is referred to as the Age of Enlightenment, after the Dark Ages, when there was no writing and no art and no creativity and no spirituality, and life was really at a standstill. And right after that, everything flourished. So we had people like Shakespeare and Leonardo Da Vinci and Michaelangelo and Isaac Newton, and all these great minds and great thinkers, and they were called Illuminati ... It had nothing to do with money and power. Of course they were powerful, because they influenced people. But their goal was to inspire and enlighten. So when people refer to me as a member of the Illuminati, I always want to say thank you. Thank you for putting me in that category.”

Vid den här tidpunkten höll Madonna på att spela in albumet Rebel Heart med bland annat Kanye West som en av producenterna. Arbetsrelationen mellan Madonna och Kanye West har i efterhand beskrivits som stormig men låten ”Illuminati” gillade han och är också med som en av medkompositörerna. I ”Illuminati” beskriver Madonna både den ursprungliga orden och konspirationsteorierna som hon själv drabbades av. I bara farten namndroppar hon en hel del kändisar som blivit anklagade för att vara Illuminati.

It's not Jay Z and Beyonce
It's not Nicki or Lil Wayne
It's not Oprah and Obama
The Pope or Rihanna
Queen Elizabeth or Kanye
It's not pentagrams or witchcraft
It's not triangles or stacks of cash
Black magic or Gaga
Gucci or Prada

Åter till Edgar Welch och hans personliga korståg mot pedofilnätverken. De skulle snart visa sig att det inte existerade någon pedofilring på pizzerian Comet Ping Pong. Några rituella barnmord hade heller aldrig utförts. Inte på någon annan pizzeria eller foodtrucks som anklagades. Allt var bara nys. Eller som ägaren till Pizzeria Ping Pong, James Alefantis, berättade för New York Times: "From this insane, fabricated conspiracy theory, we've come under constant assault. I've done nothing for days but try to clean this up and protect my staff and friends from being terrorized."

Någonstans hade Robert Anton Wilsons och hans polares skämt ballat ur. I början av 00-talet växte sig konspirationsteorierna allt starkare och började plötsligt leva sitt eget liv. Illuminati blev politik. Alt-högern passade på att integrera sina politiska budskap med konspirationsteorierna. Sällskap som QAnon och antivaxarna växte fram ur ingenting. Donald Trump vann presidentvalet på lögner och valpåverkan. Anonyma twitter- och facebookkonton i Östeuropa, Turkiet och på Cypern fyllde nätet med märkliga påståenden. Ingen visste längre vad som var sant - eller inte. Så kanske finns där ett världsomspännande dolt maktnätverk och kanske kan lasagnas flyga.

”People are always using the word Illuminati but they're always referencing it in an incorrect way. People often accuse me of being a member of the Illuminati and I think in today's pop culture the Illuminati is perceived as a group of powerful, successful people who are working behind the scenes to control the universe. Not people with consciousness, not people who are enlightened. So people were accusing me of being a member of the Illuminati, and I kept going, wait—so first I had to figure out what that meant ...”
                                                I en intervju med Rolling Stone 2014 berättar Madonna öppenhjärtigt om Illuminatianklagelserna.
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela