Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Var låg Hotel California?

Publicerad 2022-02-20 12:10:31 i Allmänt,

Hotel California

The Eagles I 1976

You can check out anytime you like

But you can never leave …

Under alla de år Låten & Inspirationen har funnits har läsare ofta hört av sig till bloggen. En av de mest frekventa frågorna har varit: Var låg Hotel California? Nu har vi bestämt oss för att gå till botten med spörsmålet och en gång för alla utreda bakgrunden till Eagles storhit.

På ytan är “Hotel California” en berättelse om en resenär som fastnar på ett mardrömsliknande hotell där han kan “checka ut, men aldrig lämna”, ett ställe som till att börja med verkar frestande men efter hand blir allt mer mardrömslik.

I åratal har “Hotel California varit föremål för omfattande mytbildning. Teorier och vandringssägner har cirkulerat på internet var det “riktiga” Hotel California ska ligga. Vissa påstår att hotellet egentligen är en kyrka som tagits över av djävulsdyrkare, ett mentalsjukhus, ett värdshus ägt av kannibaler, Alesteir Crowleys hus i Skottland eller till och med Hugh Hefners Playboy Mansion.

Överhuvudtaget har “Hotel California” förknippats med satanism. Att Church of Satan har sitt högkvarter på California Street i Los Angeles och att dess ledare Anton LaVey sägs vara en av männen på balkongen på fotografiet på albumomslagets insida; har bara bidragit till mytbildningen.

Men inget av det ovanstående stämmer. Sanningen är att “Hotel California” finns överallt - och ingenstans. Låten är komponerad av Don Felder, Don Henley och Glen Frey. Felder satte samman melodin medan Frey och Henley skrev texten. Enligt upphovsmännen är “Hotel California” en metafor för det amerikanska samhället. Eller rättare sagt materialismen, hedonismen och excesserna i USA. Det tomma sökandet efter lyckan. Bandet valde Kalifornien som inramning men den skulle lika gärna kunna utspela sig varsomhelst i USA.

“That record explores the underbelly of success, the darker side of paradise. Which was sort of what we were experiencing in Los Angeles at that time. So that just sort of became a metaphor for the whole world and for everything you know. And we just decided to make it Hotel California. So with a microcosm of everything else going on around us.” berättade Glen Frey i en intervju.

Bilden på albumomslaget är taget på Beverly Hills Hotel, mer känt som Pink Palace, på Sunset Boulevard. Ett av mångmiljonstadens mest kända kändishotell där man nästan alltid kan stöta på någon filmstjärna eller rockartist.   

“Hotel California” låter misstänkt likt Jethro Tulls “We Used To Know” från albumet Stand-Up. Faktum är att låtarna har identisk ackordsföljd. En förklaring kan vara att de bägge banden turnerade tillsammans vid den här tidpunkten. Möjligen har Felder omedvetet tagit in melodin.

“Hotel California” räknas som en av de mest framgångsrika rocklåtarna någonsin. Och redan när den kom gjorde den dundersuccé. Singeln gick direkt in på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan när den släpptes.

“That record explores the underbelly of success, the darker side of paradise. Which was sort of what we were experiencing in Los Angeles at that time. So that just sort of became a metaphor for the whole world and for everything you know. And we just decided to make it Hotel California. So with a microcosm of everything else going on around us.”
Glen Frey berättade i en intervju om tanken bakom Hotel California.
 
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela