Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Kontroversiell profet hamnar bakom skranket

Publicerad 2022-03-27 17:38:14 i Allmänt,

Marcus Garvey

Burning Spear I 1974

He who knows the right thing
And do it not
Shall be spanked with many stripes

Vem var han egentligen, Marcus Garvey? En profet? En apostel? En politisk agitator? Eller bara en simpel bedragare?

Han föddes 1887 i den lilla staden St Ann’s Bay på Jamaicas nordkust. Redan tidigt intresserade sig Garvey för politik. Rastlöst reste han runt i Mellan- och Sydamerika. I så gott som vartenda land han besökte uppmärksammade han sociala och politiska orättvisor och debatterade arbetsrättsliga frågor. Garvey var även en flitig skribent och publicist. Sin första tidning The Watchman grundade han 1910. Den skulle följas av ett flertal dagstidningar som han startade i febril takt över hela Latinamerika.

Garvey var övertygad att det enda sättet de svarta skulle kunna förbättra sina levnadsvillkor var genom samarbete. Han strävade efter social, politisk och ekonomisk frihet samt självständighet för sina svarta bröder. Att förena sig under en fana för en gemensam sak. Samtidigt var han inspirerad av de svarta nationalistiska idéer som var i schwung. Garvey var en förespråkare av ”Back-To Africa” rörelsen. Att människor med afrikanskt ursprung skulle återvända till Afrika, sina förfäders ursprungsland.

Marcus Garvey var inte bara en politisk teoretiker. Han ville omsätta sina visioner i verkligheten. I Amerika startade han mängder med fabriker och företag vars syfte var att verka för de svartas bästa. Flaggskeppet i hans skapelse var Black Star Line rederiet som han grundade för att gå i trafik mellan USA och Afrika.

Men redan på ett tidigt stadium fick rederiet problem. Bolaget gick uselt på grund av dålig ledning och allmänt ekonomisk misskötsel. 1925 åtalades Garvey för bedrägeri. Rederiet hade skickat ut reklamblad till ett stort antal amerikanska hushåll där de lockade folk att köpa aktier i företaget. Reklambroschyren innehöll bilder på olika fartyg i rederiets flotta. Problemet var att fotografierna inte var korrekta. Rederiet ägde ett flertal skepp men inte dem som var på bilderna. Garvey dömdes till fem års fängelse.

Kanske är det då en ödets nyck att han är mest ihågkommen som en av rastafarirörelsens förgrundsgestalter. Bland rastafaris räknas Garvey som en profet. Han jämförs ständigt med Johannes Döparen. Den främsta anledningen till det var ett citat från Garvey. Under ett tal till Jamaicas fattiga gjorde han ett mångtydigt uttalande: ”Look to Africa, for the crowning of a Black King; He shall be the redeemer.” (fritt översatt: Håll ögonen på Afrika för kröningen av en svart konung; han kommer att bli den nye messias).

Ingen vet säkert vad Garvey egentligen menade med uttalandet. Eller om han de facto har sagt det. Men orden fick spridning bland Jamaicas underklass. Några år senare, när Haile Selassie kröntes till kung i Etiopien, tolkades Garveys ord som en profetia som slagit in. Och det första fröet började gro till den sekt som sedermera skulle bli rastafarireligionen. Nu finns det mycket som motsäger att Garvey faktisk skulle vara en profet, eller att hans tal ens handlat om Haile Selassie. Främst för att Garvey under hela sin livstid var inte var någon större supporter av Selassie. 

Marcus Garvey blev sedermera utvisad från USA på grund av härvan. Istället styrde han kosan tillbaka till Jamaica där han verkade som politiker under många år. 1940 dog han i London, utan att ha fått upprättelse.

Det finns inte en reggaeartist med någon som helst självaktning som inte gjort någon sång om Marcus Garvey. Han finns omnämnd i mängder av låtar. Precis som den svarte politikern är en förgrundsgestalt inom rastafarireligionen, är han det inom reggaen. Men den kanske främste anhängaren av Marcus Garvey är Burning Spear, aka Winston Rodney.

I början av 70-talet bildade Rodney reggaebandet Burning Spear. Men en efter en lämnade medlemmarna gruppen. Sedan 1977 är Rodney bandets ende medlem och synonym med namnet. Burning Spear, som är utövande rastafari, har alltid tagit upp sociala och politiska frågor i sina låtar. 1974 fick han och bandet en kulthit i reggaevärlden med låten ”Marcus Garvey”. Hela bandets debutalbum med samma namn tillägnades den svarte politikern.

Som kuriosa kan nämnas att Winston Rodney är född och uppvuxen i samma stad som Garvey; St Ann. Samma lilla samhälle som även fostrat en annan stor profet; Bob Marley. På Jamaica undervisar Rodney numera i kulturhistoria på Marcus Garvey Youth Club, en organisation som han själv har grundat. 

”When Marcus Garvey spoke about self-reliance, he wasn't only talking about people of colour. It's like self-reliance in general, for anyone. Just keep moving and moving within the right direction, and everything will be all right.”
Burning Spear, aka Winston Rodney, om Marcus Garvey
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela