Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Dödens ängel besöker the hood

Publicerad 2022-10-16 11:48:51 i Allmänt,

Hit ’Em Up

2Pac I 1996

First off, fuck your bitch and the click you claim
Westside when we ride come equipped with game

Kommer ni ihåg kriget mellan östkustrappare och västkustrappare? Det är över 25 år sedan nu. Hur stridigheterna startade, eller varför, är det ingen som egentligen vet. Det saknade logisk förklaring. Det handlade om avundsjuka, rivalitet, stolthet och arrogans. Och följderna blev floder av blod. Mängder av unga liv som gick till spillo när dödens ängel besökte the hood.

På kvällen den 7 september 1996 sköts Tupac Shakur ihjäl. Tillsammans med Marion ”Suge” Knight och ett stort entourage från skivbolaget Death Row hade han varit och tittat på Mike Tysons comebackmatch i Las Vegas. När matchen var över beslöt sig sällskapet för att dra vidare till en klubb. Tupac och Knight åkte längst fram i en karavan av bilar. Plötsligt körde en vit Cadillac med beväpnade svarta män upp jämsides med deras bil. Tolv skott avlossas från Cadillacen varav ett träffade Knight. Resterande träffade Tupac.

Vanligtvis brukade Tupac bära skottsäker väst. Men just den här kvällen hade han gjort ett undantag. Ett undantag som skulle stå honom dyrt. Tupac var fortfarande vid medvetande när ambulansen kom. Han fördes till närmaste sjukhus med svåra inre blödningar. Trots omfattande operationer tillstötte hela tiden komplikationer. Tupac dog den 13 september 1996, 25 år gammal, efter att ha kämpat för sitt liv i sex dagar.

Ingen som åkte med Tupac den ödesdigra kvällen kunde, eller ville, inte ge någon beskrivning av gärningsmännen. Den ende personen som erbjöd sig vittna om mördarna, rapartisten Kadafi från gruppen Outlawz, mördades själv (i något som beskrevs som en lokal grannskapsuppgörelse) innan han hann vittna. Många menar att målet för attacken egentligen inte var Tupac utan Knight. Det var allmänt känt att Knight var medlem i South Centralgänget Bloods. Suge bar en ring med bokstäverna MOB, enligt många en förkortning på ”Member of Bloods. Bloods var i ständig fejd med Crips och mordet var en gänguppgörelse.

Polisen hade till att börja med inte mycket att gå på. Ingen hade sett något. Ingen visste något. Men efter ett tag visade det sig att ett teveteam på plats under Tysonmatchen, hade filmat när Tupac och Knight hamnade i bråk med en ung svart man vid namn Orlando Anderson i foajén till boxningshallen. Av okänd anledning hade de två Death Rowhöjdarna pucklat på Orlando. Två poliser fick ingripa för att få slut på bråket. Poliserna frågade Orlando om han ville göra en anmälan, men den unge svarte mannen avböjde. Suge Knight var egentligen villkorligt frigiven. Videobandet var iallafall nog för att få Suge Knight tillbaka till fängelset.  

Det ryktades att Orlando Anderson var medlem av Crips och hade blivit utsänd av sina ”homies” för att mörda Knight. Polisen kom emellertid ingen vart i förhören med Orlando. I ren förtvivlan stämde Tupacs mor, Afendi Shakur, Anderson för att inblandning i mordet. Men det blev inget åtal. Orlando Anderson sköts ihjäl 29 maj 1998 i ett gängrelaterad mord. Precis som i fallet med Tupac blev ingen åtalad för det mordet heller.

Polisens utredning till trots så var Suge Knight säker på vem Tupacs mördare var. Han anklagade östkustrapparna Puff Daddy (Sean Combs) och Biggie Smalls, aka Notorious BIG, för dådet.

Tupac Shakur var ingen ängel. Trots sin låga ålder var han dömd för ett flertal brott. Bland annat grovt sexuellt ofredande och grov misshandel. I november 1994 hade Tupac blivit utsatt för ett rån utanför Quad Studios, en studio associerad med Puff Daddy och hans skivbolag Bad Boy Records, i New York av för honom okända män. Rånet hade kunnat sluta i mord. Gärningsmännen avlossade flera skott mot Tupac från näras håll men trots flera kulor i kroppen lyckades Tupac klara sig med livhanken i behåll utan några svårare skador.

Paranoid av händelsen uppgav dock Tupac i en intervju med Vibe Magazine att han misstänkte sin tidigare vän Biggie Smalls och sin före detta skivbolagsboss Puff Daddy för mordförsöket.

De bägge utpekade var av förklarliga skäl chockade av anklagelserna. I synnerhet Biggie Small som trots sin gangstaimage mest av allt betraktades som en snäll och harmlös jättebaby. Marion Knight var inte sen med att blåsa liv i hatbrasan mellan östkust och västkustrapparna. Knight såg Puff Daddy både som en konkurrent och fiende och gav sig med liv och lust in i ordkriget mellan Death Row och Bad Boy.

Fiendskapen späddes på ytterligare när en vän till Suge, Jake Robles, blev ihjälskjuten på en privat fest på Platinum House Club i Atalanta i augusti 1995. Ännu en gång anklagade Knight öppet Bad Boy stallet för dådet.

Knight började sprida ut rykten för att svartmåla sina östkustfiender. Enligt skvallret hade Knights haft en affär med Puff Daddys tidigare flickvän Misa Hylton. Tupac i sin tur påstods ha haft en affär med Biggie Smalls ex-fru Faith Evans. Bägge kvinnorna förnekade ryktena men vad hjälpte det?

På en b-sida till en av sina låtar släppte Tupac låten ”Hit’Em Up”. Låten var en direkt attack mot Notorious BIG och hela Bad Boystallet. I låten deklarerade Tupac:”I fucked your bitch, so what?

Nästa offer i blodsfejden blev Biggie Smalls. Den 9 mars 1997 sköts han ihjäl på huvudgatan i Los Angeles. Biggie hade tillsammans med Puff och de andra på Bad Boy varit på en fest som magasinet Vibe arrangerat. Mordet påminde i stora drag om det på Tupac. När sällskapet lämnade festen för att köra i väg avlossades plötsligt skott från en bil som stod parkerad på gatan.

Smalls som var kraftigt överviktig och dessutom den här kvällen hade ena benet i gips hade inte en chans att undkomma kulorna. Puff Daddy åkte i bilen bakom och var efter tydligt chockad av händelsen. Under polisförhören hade emellertid Puff Daddy uppenbara svårigheter med att redogöra för händelseförloppet. Gång på gång ändrade han sin berättelse om hur mordet gick till.

Ingen åtalades eller dömdes någonsin för dådet. Suge Knight var länge misstänkt. Men han satt själv i fängelse sedan oktober 1996 och polisen kunde helt enkelt inte binda några bevis mot gangstabossen. Knight själv påstod att han visste vilka gärningsmännen var – men tänkte inte skvallra. Puff Daddy egen teori var att mordet var en del av Östkust/västkustrapparfejden. Att några av LA:s ökända gängmedlemmar känt sig delaktiga i kriget och velat göra en insats för att hämnas Tupac.

Den 23 mars 1997 arrangerade Nation of Islam en stor manifestation i South Central för att få slut på hiphopkriget. Ett femtiotal medlemmar från både Bloods och Crips deltog samt Ice Cube. Manifestation tog emellertid en märklig vändning när huvudtalaren, pastor Tony Muhammad, skyllde media på blodsfejderna i stället för gangstarap-kulturen. Enligt Muhammad var kriget bara en medial uppfinning som hade sitt ursprung hos hiphopmagasin som Vibe och The Source som en del av en konspiration för att förstöra den kultur som bidrog till dess egen existens.

Under tiden släppte Puff Daddy ”I’ll Be Missing You”, en hyllningsång till Biggie Smalls. Låten, som rent musikmässigt är mer eller mindre The Police ”Every Breath You Take” rakt av, blev en dunderhit och mångmiljonsäljare.

Mordet på de bägge rapparna fortsatte att vara ämne för diskussioner och konspirationer. Några år senare tog gangstarapparen och Suge Knights före detta vän Snoop Doggy Dogg bladet från munnen. I en nyskriven rap, ”Death Row Is Bitches”, anklagade han Knight och Death Row för mordet på Tupac.

Niggaz put my nigga 2Pac in the mix ...

That nigga didn’t know what he was getting into

Had him caught up in the middle

While you fuckin’ with his revenues

samt den återkommande frasen ”yeah, if it’s on it’s on” (i princip: vill du fajtas, jag fajtas med dig när du vill).

Knight höll emellertid förvånansvärd låg profil och gjorde inga särskilda försök att ge Snoop Dogg mothugg. Från presshåll rapporteras dock att en nervös Snoop Dogg skaffade sig extra livvaktsskydd fall ifall Knight skulle meddela honom ”It’s on”.

Morden på de bägge rapparna är fortfarande ouppklarade. Och kommer antagligen förbli ouppklarade. Det sista livstecknet i utredningen var på hösten 1999 då LAPD meddelade att de utredde en viss David Macks inblandning i mordet på Biggie Smalls.

Mack, en korrupt polis som vid tiden för utredningen avtjänade ett 14-årigt straff för bankrån, visade vara mer än lovligt insyltad i Death Row. I en konfrontation på polisstationen pekades han ut av vittnen till mordet på Smalls som en av dem som avlossat skotten. Macks umgicks flitigt med Knight och Death Row staben precis som en flertal andra poliser på LAPD. När pressen grävde i fallet visade sig att sex svarta poliser på LAPD hade fått sparken sedan de extraknäckt som säkerhetsmän på Death Row. Polisen lyckades dock aldrig styrka att Mack arbetat för Death Row och efter några månader lades utredningen mot honom ner.

Kriget mellan västkust- och östkustrappare har sedan länge fallit in i den kollektvia glömskan. Det var något som hände för mycket länge sedan. Hoppet att någonsin få fast de som mördade Tupac och Biggie Smalls anses i nuläget mikroskopiskt. Många liv gick till spillo, mycket blod flöt. Minnet av dem lever kvar i musiken.

Så här i efterhand få man märkliga vibbar av fejden. Ett totalt meningslöst krig. Samtidigt i detta nu, medan vi äter vår frukost eller läser tidningen, skjuts tonåringar ihjäl i våra egna förorter. Samma motiv som på Tupacs tid; avundsjuka, rivalitet, stolthet och arrogans. Lägg därtill droger och drogförsäljning. De lokala svenska hiphopartisterna hyllar sina fallna hjältar som martyrer. Kids som knappt har gått ur grundskolan springer omkring med skarpladdade vapen. Barn som kommer att dö. Barn som aldrig kommer att få bli vuxna.

It was just such a shock, it all happen so quick. When I realised that he was dead, it just hurt.
Puff Daddy åkte i bilen bakom när Biggie Smalls blev mördad.
 
 
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela