Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

En skimrande liten juvel av raseri

Publicerad 2022-09-25 15:58:05 i Allmänt,

You Oughta Know

Alanis Morissette I 1995 

It was a slap in the face
How quickly I was replaced
And are you thinking of me when you fuck her?

Den börjar som en viskning. Men allt efter låten byggs ut, går den mot ett fullskaligt raseriutbrott. En emotionell vulkan, där alla känslor av svek och utnyttjande får utlopp. Postgrungelåten ”You oughta know” gick fram som en tornado på listorna när den kom 1995.

Få anade då vilken betydelse låten skulle få. Inte bara för enskilda kvinnor utan även för hela rockgenren. ”You oughta know” är den naturkraft som banade vägen för en hel ny generation av kvinnliga artister som ifrågasatte många de normer som fram till dess varit rådande.

Alanis hamnade tidigt i musikindustrin. Redan som 10-åring spelade hon in sin första singel i hemstaden Ottawa. Hon medverkade i barnprogram och uppträdde på lokala evenemang. Som 15-åring sajnade hon ett avtal med den kände producenten Leslie Howe och blev knuten till skivbolaget MCA. Det var också nu hon först blev varse om branschen krav. Hon uppmanades att banta och vara restriktiv med vad hon åt, något som skulle ge avtryck i flera decennier framåt. Eller som Alanis själv uttryckte det: “(it) kickstarted a massive eating disorder journey” som hon har varit “in active recovery” i hela sitt liv.

Så här var hon alltså. En femtonåring, en tonåring, ett sött litet yrväder omgiven av äldre män i en mansdominerad bransch. Med en hel del machovärderingar som i dag skulle betraktas som unkna. Till att börja med var omgivningens attityd mot Alanis hjälpsam och inställsam. Men allt efter tiden gick skulle uppmärksamheten från männen förändras. Och gå mot en alltmer sexuell inriktning. I en bransch där kvinnorna förväntas sära på benen är det svårt för en ung tjej att vara stark.

I HBO-dokumentären Jagged berättar hon om den här tiden: “There’s a lot of shame around having any kind of victimization of any kind,” hon fortsätter: “It took me years in therapy to even admit there had been any kind of victimization on my part. I would always say, you know, I was consenting, and then I’d be reminded like ‘Hey, you were 15. You’re not consenting at 15.’ Now I’m like, ‘Oh yeah, they’re all pedophiles. It’s all statutory rape.’”

Till att börja med så lanserades Alanis Morissette som någon slags soft pop/ballad-artist men det floppade. När det blev dags för den andra plattan fick hon lite mer fria tyglar. Alanis Morissette flyttade till Toronto för att sätta i gång arbetet med att skriva och spela in låtar till det som skulle bli Jagged Little Pill. Hon var 19 år. En av låtarna hon skrev under arbetets gång var ”You oughta know”. Hon satt i studion och den tog bara 20 minuter att skriva. I senare intervjuer har hon berättat att hon behövde få ut den. Orden forsade fram över pappret. Det var rent skärt raseri som släpptes löst.

I want you to know, that I am happy for you
I wish nothing but the best for you both
An older version of me
Is she perverted like me?
Would she go down on you in a theater?
Does she speak eloquently
And would she have your baby?
I'm sure she'd make a really excellent mother

Med några få ord beskriver hon hur hon har blivit dumpad. Sviken av sin pojkvän, för en äldre kvinna. Blivit behandlad som en knulleksak, en förbrukningsvara. Hur killen har bedragit henne och vad värre är, lekt med hennes känslor. 

Alanis försöker inte linda in det i några omskrivningar. Hon berättar öppenhjärtig om detaljer i deras förhållande; hur hon sugit av honom på en biograf, hur de har sex. Den är naken, sårig, explicit och full av uppdämd vrede. På många plan påminner låten en hel del om Carly Simons ”You’re so vain”. Men där ”You’re so vain” var sarkastisk, är ”You oughta know” närmast kaustisk. Texten fräter som syra. Alanis Morissette har i senare intervjuer kallat sången: ”a beautiful little jewel of rage.”

”You oughta know” blev en omedelbar succé när den kom sommaren 1995.  Låten spelades in med kända musiker som Jane’s Addictions Dave Navarro på gitarr, Red Hot Chili Peppers Flea på bas och The Heartbreakers Benmont Tench på klaviatur. Den toppade listor över hela världen och kördes dygnet runt på MTV. På sommarfestivalerna det året dansade man i gyttjan till Alanis lilla juvel. 

Genast satte spekulationerna i gång. Naturligtvis började lyssnarna fråga sig vem denna man var, som bedragit Alanis till den milda grad. Lekt med hennes känslor. Dumpat henne för en äldre kvinna. Alanis själv gav inga ledtrådar. Hon klargjorde med en gång att hon inte tänkte avslöja något. Men det tog inte lång tid för fansen att lista ut vem låten kunde handla om. Ganska snart föll misstankarna på skådespelaren och komikern Dave Coulier, mest känd för karaktären Joey i komediserien Huset Fullt. Dave och Alanis hade varit ett par vid tiden när Jagged Little Pill spelades sin.

Dave var betydligt äldre än sin kanadensiska flickvän. Alanis Morissette och Coulier började dejta 1992 när Alanis var 18 år och Dave 33 år. Paret gjorde slut två år senare. Året efter uppbrottet kom Jagged Little Pill.

Dave Coulier blev väl aningen chockad när han pekades ut som huvudpersonen i ”You oughta know”. Men han försökte aldrig dementera ryktena. I senare intervjuer har han berättat om sin reaktion när han först hörde låten på bilradion. När han förstod att det var Alanis tänkte han för sig själv: “Ooh, oh no! Oh, I can’t be this guy!”

Han sprang in i en skivbutiken och köpte cd:n. Efter han hade lyssnat på låten flera gånger insåg Dave att det var honom den handlade om: ”Ooh, I think I may have really hurt this woman.”  

Det intressanta i sammanhanget var att Dave Coulier inte var den enda som kände igen sig i låtens text. Minst sex andra kända män har uppgett att det är just dem som Alanis sjunger om. Något som överraskat Ottowasångerskan. I en intervju med Andy Cohen förklarar hon:

“I am intrigued at the thought — or at the fact — that more than one person has taken credit for it. I’m thinking, I don’t know if you want to take credit for being the person I wrote ‘You Oughta Know’ about.” säger hon och fortsätter, “I just think: If you’re going to take credit for a song where I’m singing about someone being a douche or an asshole, you might not want to say, ‘Hey! That’s me!'” 

Här dyker genast frågan upp; Vill män vara svin? Svaret är kanske att det som kännetecknar en idiot är att man själv inte fattar att man är en idiot.

Nåväl. Nog om det.

Jagged Little Pill sålde häpnadsväckande 33 miljoner exemplar och är det tolfte bäst säljande albumet någonsin. Hälften av låtarna på plattan, som pendlar mellan att vara känsliga och ömsinta till rasande, skulle toppa de västerländska listorna det här året.

För många som var unga i början av 90-talet kom Jagged little Pill som en uppenbarelse. En aha-upplevelse. Den var radikal i sin uppriktighet och häpnadsväckande i sin allmängiltighet. Albumet är ett sant konstverk uppbyggt av år av vanmakt och exploatering i musikbranschen. Många, framför allt kvinnor, kände nog igen sig i Alanis Morissettes känslor av vrede och av att ha fått nog. ”You oughta know” var liksom metoo 25 år innan metoo. Ett tidigt varsel om vad som komma skulle.

Det var dessutom en av de första låtarna där en kvinna bröt fram på den manliga grungescenen. Och hon vågade sjunga explicit om sex som lyssnarna aldrig hört en kvinna sjunga tidigare. Låten och albumet krattade manegen för artister som Pink och Lana Clarkson och i förlängningen Taylor Swift, Lorde och Olivia Rodrigo.

“Because I needed to get it out of my body.”
                                               I en intervju med New York Times svarar Alanis Morissette på frågan varför hon skrev ”You Oughta Know”.
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Frank

Publicerad 2022-09-25 18:12:16

Tack för ännu en intressant text. Ett tag sedan jag tittade in men halkade in igen via bloggspaning. "Jagged..." är nog en av mina mest spelade CD-skivor och på Roskilde 1996 stod jag längst fram i det lilla tältet hon spelade i. Hon borde så klart stått på orangea scenen, men jag antar att vid bokningen så hade hon kanske inte hunnit slå igenom riktigt än.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela