Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Interlude: Nudie

Publicerad 2022-09-15 20:23:01 i Allmänt,

Apropå Porter Wagoner och hans nudieoutfit. Porter Wagoner älskade dem, Gram Parson avgudade dem och hela Flying Burrito Brothers skulle aldrig drömma om att uppträda utan dem. Föga anade den fattiga judiske immigranten Nuta Kotlyarenko från Ukraina att ha skulle göra stor succé i det stora landet i väster och alla rock- och countrystjärnor värda namnet skulle bära hans kostymer. Nuta Kotlyarenko bytte namn till Nudie Cohn när han flyttade till USA. Under depressionen började han sin bana med att tillverka underkläder för strippor i New York. Men den stora framgången skulle komma när han några år senare flyttade till Hollywood och började tillverkade färggranna kostymer utsmyckade med broderier, strass och paljetter. Han kallade sin lilla firma: Nudie’s Rodeo Tailors (inte att förväxla med det Göteborgsbaserade jeansmärket Nudie). De glittriga kostymerna skulle snabbt väcka uppmärksamhet i synnerhet bland countryartisterna och snart skulle alla ha en. Varje kostym var individuellt utformad. Och Nudie Cohn Brukade brodera in speciella teman på dem. Gram Parsons ökända kostym som han poserar med på omslaget till Flying Burrito Brothers album The Gilded Palace of Sin från 1969 är till exempel prydd med marijuanalöv, piller, vallmo, pinuppor och ett stort kors. Nu är det som sagt inte bara Porter Wagoner som burit Hollywoodskräddarens kreationer. Bland Nudie’s mera kända kunder kan nämnas Elvis Presley, John Wayne, John Lennon samt Dusty Hill och Billy Gibbons i ZZ Top.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela