Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

En vidrig olycka

Publicerad 2023-04-10 15:17:17 i Allmänt,

Rammstein

Rammstein I 1996

Ein mensch brennt …

Rockhistoriens mest makabra låt torde “Rammstein” vara. Låten handlar om den stora katastrofen vid flyguppvisningen på Ramstein Air Base i närheten av Kaiserslautern, när 75 personer dödades och närmare 500 personer skadades svårt.

Den 28 augusti 1988 var den amerikanska flygbasen Ramstein värd för den årliga flyguppvisningen Flugtag ‘88. Nästan 300 000 personer hade samlats runt den stora landningsbanan för att se de avancerade luftcirkuskonsterna.

Det var under det italienska flygvapnets Frecce Tricoloris uppvisning som olyckan inträffade. Italienarna hade tio plan uppe i luften. Frecce Tricolori höll på med formationen “genomträngt hjärta”. Två hjärtformade grupper passerade varandra i hög fart samtidigt som det tionde planet “tränger igenom” de andra. Men något gick snett. I mötesögonblicket kolliderade det genomträngande planet med två andra. Bara 45 meter ovanför åskådarna. Det störtade rakt ner mot en glasskiosk där ett stort antal människor hade samlats i hettan.

I explosionen som följde bilades ett bokstavligt eldhav och ett stort antal människor brändes till döds. Piloten i det andra planet hann skjuta ut sig med katapultstolen samtidigt som planet kraschade in i en ambulanshelikopter och dödade besättningen. Hans fallskärm hann dock inte utlösas utan han föll till marken och dödades omedelbart. Det tredje planet detroniserades till partiklar som spreds över åskådarna.

Det var den värsta olycka som någonsin inträffat under en flyguppvisning. Och en av de värsta som drabbat den tyska nationen efter andra världskriget. Katastrofen medförde att Västtyskland totalförbjöd flyguppvisningar i ett antal år.

Några som definitivt tog intryck av olyckan var några ungdomar från Östtyskland. Medlemmarna i Rammstein kommer alla från Östberlin. Från DDR (om nu någon fortfarande minns den tidigare nationen). Mycket av deras uppväxt var präglad av att växa upp i en kommunistisk stat.

Vid den här tiden, innan muren föll, var Rammstein inte ens påtänkt. Dess blivande medlemmar tillhörde alla Östberlins punkscen och spelade alla i olika mindre band. Själva stommen i det blivande Rammstein spelade i ett band som kallades Feeling B. Kvällen då muren föll hade de en spelning i Västberlin. Den östtyska staten hade i en kampanj för att marknadsföra att DDR minsann även kunde visa upp egna rockband, skickat över gruppen i någon form av kulturutbyte. Under kvällen när bandet spelade fick de se den ena kompisen efter den andra från Östberlin dyka upp bland publiken. De fattade ingenting. När spelningen var över blev de varse om att muren hade fallit och mängder med östtyskar hade korsat gränsen.

Murens fall skulle vara en omvälvande förändring för medlemmarna i Rammstein på många plan. Innan hade de tillhört Östberlins undergroundscen och var ett stort namn inom alternativkretsarna. När gränserna öppnades vällde västerländsk kultur in i det tidigare stängda landet och den egna rockscenen var inte längre intressant.

Medlemmarna i Feeling B harvade sig fram i olika band. I ett sidoprojekt tog de in den före detta elitsimmaren Till Lindemann som sångare. En av de första låtar bandet spelade in var ”Rammstein”. En något pubertal låt för att hedra den stora katastrofen på den västtyska flygbasen.

“Rammstein” beskriver domedagsscenerna mycket uttrycksfullt sätt. Texten är nästan som en modernistisk dikt; en människa bränd, en lukt av bränt kött, ett flammande eldhav, blod rinner på asfalten et cetera, medan varje vers avslutas med att bandet konstaterar att solen skiner. Lyriken förstärks av tyskan och gitarrmanglet i bakgrunden.

Vid deras spelningar blev låten snabbt en favorit bland publiken. Faktum var att publiken sällan kunde komma ihåg namnet på deras band. Däremot kom de ihåg ”Rammstein”. I folkmun fick de snabbt namnet ”Ramsteinbandet”. Efter ett tag valde det nybildade bandet att kalla sig Rammstein. Det var ju ändå det som de kallades. De stavade dessutom, oavsiktligt, fel på den berömda flygbasen. De la till ett extra “m” i namnet vilket medför att den direkta betydelsen på tyska blir “murbräcka”.

Vid den här tiden var Rammstein fortfarande ett kultband med en liten men trogen skara följare. Deras debutplatta blev ingen succé. För killarna från Östtyskland var det lite av en kulturchock att slå sig in på den västerländska rockscenen. Ingen av killarna pratade engelska. I de östtyska skolorna var det ryska som var andraspråket. Ingen i bandet hade heller tidigare arbetat med någon producent under skivinspelningarna. Producent använde man inte i DDR.

Första plattan gick obemärkt förbi. Faktum är väl att hela Rammstein skulle ha försvunnit in i glömskan om det inte var för det svenska bandet Clawfinger. Zak Tell och hans kompisar bjöd in Rammstein som förband till sin turné. Vid den här tiden betraktades Rammstein som något suspekt. De sjöng på tyska och bar arméuniformer på scenen. Publiken visste hur de skulle tolka bandet.

Dessutom använde de pyroteknik i sina scenshower. Vid något tillfälle tog Till Lindemann med sig sina nyårsfyrverkerier till en spelning. Det blev en succé direkt. Och på den vägen började det. I deras tidiga karriär brukade de hälla fotogen på scenen och tända på. Följden blev mängder med olyckor och skador. Nuförtiden använder de professionella pyrotekniker vid showerna. När de framför “Rammstein” brukar gruppens sångare Till Lindemann ha en brinnande kappa om axlarna. Men det skulle dröja innan Rammstein slog igenom.

Den stora vändningen kom 1997 när kultregissören David Lynch plockade med bandets låt ”Rammstein” i soundtracket till sin film Lost Highway. Låten bidrar definitivt till den surrealistiska stämningen.

Rammstein
Ein Mensch brennt
Rammstein
Fleischgeruch in der Luft
Rammstein
Ein Kind stirbt
Rammstein
Die Sonne scheint

Över en natt blev Rammstein världskända. Helt plötsligt blev detta knasiga tyska band, med en sångare som bar en brinnande jacka på scenen och sjöng med en rolig dialekt, folkkära. Samtidigt släpptes deras andra album Sensucht som blev en stor framgång och drog i den vevan även med sig debutalbumet. 

Rammstein har seglat upp och blivit Tysklands största musikexport med över tolv miljoner sålda album. Rammsteins texter är övervägande på tyska. Enligt bandets bassist Oliver Riedel passar tyska bra för metal: “Franska må vara kärlekens språk, men tyska är ilskans språk.”

Bandet utmärks av sina brutala texter med en fullständigt nattsvart men subtil humor. De drar sig inte för att ta upp teman som bettraktas som tabu. “Rammstein” är ett bra exempel på det. Idag spelar de för utsålda hus. Men få känner till att allt började med en vidrig olycka.

“Later people would say, ‘This is the Ramstein band’, and later it became ‘This is Ramstein.’” 
                                                                 I en intervju med Loudersound berättar medlemmarna i Rammstein hur bandet fick sitt namn.
 
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela