Låten och inspirationen

Det här är inte en blogg om rock. Det är en blogg om inspirationskällorna bakom. Människor, händelser och platser som skapat musikhistoria.

Uffe och hans Rolex

Publicerad 2023-08-08 21:26:03 i Allmänt,

Siddhartha

Ulf Lundell I 1993

Jag hade en Rolex runt min arm
Jag slängde den i havet
För frihets skull

Tiden.

Ständigt denna tickande tid som långsamt maler ner allt som kommer i dess väg och förvandlar det till stoft. Påminner oss om vår egen förgänglighet. Samtidigt som den snärjer oss och binder upp oss i timmar, minuter och sekunder i sin okuvliga struktur. En företeelse som vi hela tiden måste förhålla oss till. Hela tiden anpassa oss till. För en ung rockpoet kan det här naturligtvis kännas fruktansvärt, för att inte säga jobbigt. Och det som mer än något annat påminner oss om denna destruktiva kraft är armbandsuret på vår handled.

Ulf Lundell hade tidigt ett kluvet förhållande till sin Rolex. Ständiga grubblerier över vad den stod för. Å ena sidan ett praktiskt vardagsverktyg, å andra sidan en boja som ständigt höll Lundell fast i den gråa trista vardagen. Redan i låten ”På fri fot” från albumet Ripp Rapp funderar Uffe över sitt armbandsur.

Jag har kastat min rolex
Femtusen spänn
Garanterat vattentät
Men jag vill ut!

I musikjournalisten Håkan Lahgers bok Den vassa eggen – Ulf Lundells kreativa kaos avslöjas att Ulf Lundell vid den här tiden, vild och galen och antagligen inte helt nykter, vid ett flertal tillfällen slängde ut klockan från scenen under sina konserter. Men till Ulfs stora förvåning kom klockan alltid tillbaka. Ärliga konsertbesökare som dagen efter lämnade tillbaka rolexen till den något bakfulle ägaren.

Här stannar vi ett tag. Varje dag matas vi i medierna om kriminaliteten i samhället. Hur antalet brott bara ökar i Sverige och att man inte kan lita på någon. Men i vilket annat land skulle man få tillbaka sin lyxklocka som man tappat? Om Springsteen slängde ut sitt guldhalsband under en konsert i USA, skulle besökarna då lämna tillbaka det? Svenskar är ett hederligt folk.

Nog om det. Det var en parentes. Ulf Lundell var dock inte lika road av att få tillbaka det armbandsur som han bestämt sig för att göra sig av med. Rockpoeten valde därför en betydligt mer drastisk lösning. Vid en tur ut till kusten slängde han helt resolut ut den i havet. Bojan var löst. Nu var den för evigt ur världen. Eller?

En tid senare fick han en ny Rolex i present av Thomas Johansson och Leif ”Blixten” Henriksson på EMA-Telstar med inskriptionen ”Ej för kast”.

Några år senare, 1993, påbörjar Ulf Lundell arbetet med albumet Måne över Haväng. Lundell har haft ett uppehåll. Det var fyra år sedan sist han släppte ett album. Under tiden har han genomgått 12-stegsprogrammet hos Anonyma alkoholister. Han är nu en nykter man och inne i en ny kreativ period. Samtidigt har han gift om sig och fått barn med sin nya fru. Flyttat till en gård i Kullåkra, Skåne. Börjat måla vid sidan av musiken. Det är en helt ny Ulf Lundell lyssnarna möter med helt ny energi.

Med på plattan finns även låten ”Siddharta”.”Siddharta” är en betraktelse över livet och tillvaro. Där Lundell gör en resumé över vad har hänt de senaste åren. Och grubblerierna över Rolexen kvarstår.

Jag hade en Rolex runt min arm
Jag slängde den i havet
För frihets skull
Fick en ny i gåva av två handelsmän
Med en kedja av silver och guld
I tio år gick den
Men nu häromdan
Stannade den som om fjädern gått av
La den i en låda
Full av bilder från igår
Och jag undrade var jag hade varit dessa
Tio utmätta år

Vad hade nu hänt med Lundells armbandsur? 

I början av det här millenniet så medverkade Ulf Lundell på Aftonbladet.se chat med att svara på läsarnas frågor. Då kom frågan om hans Rolex upp. En läsare frågade hur många Rolex han slängt i väg genom åren?

Ulf Lundell : Två, en på scen och en hemma i en låda och där ligger den än

Japp, Armbandsuret hamnade i en byrålåda. Lundell kunde andas ut. Äntligen fick han frid. Äntligen kunde han jobba i lugn och ro med att skriva böcker och komponera låtar utan att behöva förhålla sig till något så banalt som klockslagen.

Hur ska man nu sammanfatta det här. Ur led i är tiden kanske? För du vet väl vad det är man kastar bort gång på gång men alltid kommer tillbaka?

Svar: Lundells Rolex.

För så vitt Låten & Inspirationen känner till är Rolexen kvar i byrålådan. Där ligger den och tickar dovt.

”Två, en på scen och en hemma i en låda och där ligger den än.”
                                                              I en chat på Aftonbladet.se svarar Ulf Lundell på frågan hur många Rolex han har slängt bort.
 
 
 
Lyssna på låten här:
 

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2023-08-15 08:02:48

Artikeln väckte många tankar. Siddartha, Herman Hesse, och vägen att finna ro inom sig själv. Då bör inte tiden hackas upp i tickande minuter....Minns en seglande vän som inte fick till det ute i skärgården förrän han lämnade klockan hemma och seglade tidlöst.
Så blir jag påmind om Bellmans val att gestalta tidens gång via Fredman. Urmakaren i hovets tjänst som med tiden hamnar nedsupen i Stockholms stank.
Tack för detta inlägg.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Daniel K

Mitt namn är Daniel K och jag är en rocker. Välkommen till min blogg. På den här bloggen kommer jag varje söndag publicera en ny miniessä om inspirationskällorna inom populärkulturen. Vare sig ni gillar dem eller inte, får ni gärna skriva en kommentar. Jag hoppas ni får en givande läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela